Adobe voor het onderwijs

Als we het praten over Adobe, denken de meesten direct aan Photoshop en het bewerken van foto's. Maar Adobe biedt nog zoveel meer. Zo zijn er tal van applicaties en programma's die interessant zijn voor het basisonderwijs.

De meeste Adobe-applicaties zijn intuïtief en snel te leren. Daarom passen ze zo goed bij de 21e-eeuwse vaardigheden. Op deze pagina leest u meer over de Adobe-overeenkomst, benoemen we de Adobe console en gaan we in op applicaties die interessant zijn in de klas. 

De Adobe-overeenkomst

In de huidige Adobe overeenkomst van APS IT-diensten kunnen scholen en schoolbesturen kiezen voor een instellingslicentie Acrobat Pro of het complete pakket, de Creative Cloud.

De Creative Cloud bevat alle professionele producten van Adobe (bekijk hier welke dat zijn) en deze mag u onbeperkt installeren op elk apparaat dat eigendom is van de school. Met Acrobat Pro kunt u PDF's kunt bewerken en doorzoeken. Ook biedt het mogelijkheden voor het beveiligen van PDF, zodat u voldoet aan de AVG. Ook voor Acrobat Pro geldt: u mag het programma onbeperkt installeren op apparaten van de school.

In de huidige Adobe-overeenkomst rekent u af per fte op basis van aantallen uit de jaaropgave. Hierdoor is Adobe-software qua prijs toegankelijker voor het onderwijs dan voorheen.

De console van Adobe

Onlangs introduceerde Adobe de Admin Console voor het onderwijs. Dat is goed nieuws; het geeft namelijk een aantal handige mogelijkheden. Zo is het beheer eenvoudiger geworden en ook krijgt u via deze console toegang tot de nieuwste producten zoals Premiere Rush, XD en Spark. Daarnaast voegt u via deze console eenvoudig gebruikers toe. Dit kan handmatig of door middel van een CSV file, via gebruikers synchronisatie of een API. Daarnaast biedt de console cloudopslag voor medewerkers en leerlingen.

Met de console distribueert u ook de ‘Shared device licenties’ naar apparaten in de klas of computerlokalen. Dit zijn de licenties bestemd voor gebruik door leerlingen.

Maakt u al gebruik van Adobe-software via APS IT-diensten en wilt u de console in gebruik nemen? Stuur ons dan even een e-mail naar info@apsitdiensten.nl.

Dummy
Dummy
Adobe-software is misschien niet in de allereerste plaats ontworpen voor kinderen, maar het biedt veel mogelijkheden voor het onderwijs en de software is heel goed te gebruiken op school, zeker ook voor jongere kinderen. Hoe je Adobe wilt toepassen in de les, hangt van de creativiteit van de leerkracht af, maar er kan heel erg veel!
Hilde Maassen, docent fotografie op het Grafisch Lyceum Rotterdam

Interessante producten uit de Creative Cloud for Enterprise

Photoshop
Importeer foto's van schoolactiviteiten vanaf een smartphone of camera op uw pc. Vervolgens bewerkt u de foto's met Photoshop.

Premiere Pro
Met dit videobewerkingsprogramma edit u beeldmateriaal rechtstreeks vanaf uw camera of smartphone. Zowel geschikt voor professionals als beginners. 

InDesign
InDesign wordt gebruik voor het maken van bijvoorbeeld nieuwsbrieven of het schoolblad. Het eindresultaat deelt u eenvoudig digitaal met leerlingen en ouders. 

Adobe programma's voor in de klas

Spark Page
Met Spark Page kunnen leerlingen een scrollbare webpagina maken. Dat is vrij eenvoudig. Ook scholen kunnen aan de slag met Spark Page, bijvoorbeeld voor het maken van de nieuwsbrief.

Spark Video 
Met Spark Video maakt u gemakkelijk een slideslow inclusief geluid voor een presentatie. Spark Video is ook leuk om leerlingen kennis te laten maken met presenteren.

Adobe XD

XD is een programma voor het ontwerpen van webpagina's of mobiele apps. Met name geschikt voor de bovenbouw, omdat het meer handelingen vraagt dan eerdere genoemde eenvoudige software. Bouw bijvoorbeeld samen met een groep leerlingen een eigen website of mobiele app.

CharacterAnimator
CharacterAnimator maakt het mogelijk om een beeldschermanimatie te maken en deze met vervolgens te laten bewegen door zelf te bewegen. Via de camera kunt u bijvoorbeeld het gezicht laten bewegen. Ook kan het poppetje praten met uw eigen stem. Er kunnen kant-en-klare figuurtjes worden bewerkt, maar je kunt er ook voor kiezen om er zelf een te maken. Dat kan zowel in Photoshop als in Illustrator. 

 

 

Dummy