Chromebooks

Scholen hebben veel Chromebooks gekocht de laatste jaren. Wij krijgen dan vaak de vraag of een Microsoft-contract dan nog nodig is. Dat hangt af van wat er op die Chromebooks toegankelijk is en gebruikt wordt. Veel netwerkleveranciers hebben een eigen ‘schil’ waarin zij een educatieve omgeving aanbieden. Vaak zit er in die educatieve omgeving ook programmatuur die op de achtergrond Windows software nodig heeft. 

Het juist licentiëren van Chromebooks is dus niet eenvoudig. Het Basispakket maakt het echter makkelijk. Met het Basispakket beschik je over de juiste licenties (server CAL, RDS CAL en VDA) die vaak nodig zijn bij het gebruik van Chromebooks in de school in combinatie met Microsoft-technologie. Dit zijn dure licenties, waardoor het Basispakket voor Chromebook scholen meestal grotere financiële voordelen biedt, dan ‘losse’ licenties per Chromebook te kopen.

Een voorbeeld van gebruik van Microsoft technologie op een Chromebook is het virtualiseren van methode gebonden software die vroeger op Windows PC’s draaide en nu vanuit de cloud op een Chromebook wordt gebruikt. Netwerkbeheerders die dergelijke oplossingen bieden, kunnen je vertellen of je de Chromebooks ook voor Microsoft technologie dient te licentiëren.