Verschil Windows 7

Wat zijn de verschillen van Windows 10 ten opzichte Windows 7?

Voor wie Windows 7 gewend is, is de overstap naar Windows 10 niet zo'n grote schok. Wel zijn er een aantal verschillen te noemen die het vermelden waard zijn. Zo start Windows 10 vaak een stuk sneller op dan Windows 7. Daarnaast is het energiemanagement een stuk efficiënter. Hieronder benoemen we de overige belangrijke verschillen.

Startmenu
Het nieuwe Startmenu ziet er anders uit dan in Windows 7. Het bevat de 'tegels' die je misschien al hebt gezien in Windows 8.1. Als je het niet prettig vindt om daarmee te werken, kun je ze verwijderen.

Apps
Windows 10 bevat de zogeheten Universal Apps. Dat zijn programma's die op al je Windows apparaten draaien en synchroniseren: je laptop, desktop, smartphone en tablet. Via de Windows Store kun je meer apps downloaden. 

Microsoft Edge
Internet Explorer gaat ophouden te bestaan. De standaard browser in Windows 10 is Edge. Deze browser kan beter met de nieuwe standaarden overweg en biedt meer functies dan Internet Explorer, waaronder de mogelijkheid om (aan)tekeningen op webpagina's te maken en een 'sobere' versie van artikelen te bewaren om later zonder afleidingen te kunnen lezen.  

Om instellingen te veranderen kun je gebruikmaken van de gebruiksvriendelijke Instellingen app, maar ook het vertrouwde Controlepaneel bestaat nog steeds.  

Taakbalk en zoeken
Op de taakbalk staan standaard een zoekveld en een icoon voor de taakweergave. Het zoekveld is zowel voor offline als voor online zoekopdrachten geschikt. De digitale assistent Cortana springt bij wanneer je een vraag intypt of deze stelt via de microfoon. 

Het besturingssysteem Windows 10 neemt minder geheugen en schijfruimte in gebruik dan Windows 7. Dat maakt het ook voor gebruikers met een oudere computer interessant om de overstap te maken.  

Informatie over einde ondersteuning
De ondersteuning voor Windows 7 stopt definitief op 14 januari 2020 en voor Office 2010 op 13 oktober 2020.