Digitale geletterdheid

Creativiteit: een 21e eeuwse vaardigheid

Creativiteit is het vermogen om nieuwe ideeën te bedenken. Het is de competentie die ons in staat stelt te doen wat computers en niet kunnen. Wanneer routinematige taken geautomatiseerd zijn, is creatief denken de sleutel tot succes in het leven. Het stimuleren van creativiteit bij leerlingen verdient een centrale plaats in het basisonderwijs. Niet alleen in het tekenlokaal of bij handvaardigheid, maar vooral ook daarbuiten.

Met maatschappelijke kwesties die complexer zijn dan ooit zijn standaardoplossingen niet toereikend. Creativiteit stelt leerlingen in staat een oplossing te verzinnen voor een uitdaging die niemand ooit heeft zien aankomen.

Het goede nieuws is dat kinderen een natuurlijke creativiteit bezitten. Picasso wist het al toen hij zei dat ieder kind een kunstenaar is, maar dat de moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.

We staan voor de uitdaging om basisonderwijs zo in te richten dat het creativiteit stimuleert. Oude methodieken, waarbij één antwoord het juiste is, zijn niet meer bruikbaar. Het onderwijs zelf moet creatief denken om nieuwe onderwijsvormen te ontwikkelen.

Alvast een eerste tip! Werken met Flipgrid
Werken met video's in het onderwijs kan soms een uitdaging zijn. Maar, dat gaat al een stuk eenvoudiger als je Flipgrid gebruikt. Leerlingen kunnen een video creatief bewerken met deze app op de telefoon óf gewoon in de browser. In deze video vertelt Marien Zonneberg hoe je zelf met Flipgrid aan de slag gaat.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl