Digitale geletterdheid

Samenwerken: een 21e eeuwse vaardigheid

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder” is een oud Afrikaans spreekwoord dat veel werd geciteerd door Nelson Manela. Hoe oud dit spreekwoord ook is, in de 21e eeuw is het niets van zijn kracht verloren.

Goed kunnen samenwerken is één van de belangrijkste 21e eeuwse vaardigheden. Door samenwerken al op jonge leeftijd te stimuleren rust je leerlingen uit met onmisbare gereedschappen om succesvol door het leven te gaan.

Om goed samen te werken moeten leerlingen hun eigen rol en die van anderen kunnen herkennen. Ze hebben een open en positieve houding ten opzichte van ideeën nodig. Dit helpt hen effectief te communiceren. Leerlingen die in staat zijn verschillen te overbruggen kunnen beter onderhandelen en functioneren beter in diverse teams. 

Met de juiste software kun je samenwerken stimuleren, mits je weet hoe je deze software op een goede manier gebruikt. Alleen software beschikbaar stellen is echter geen garantie dat je leerlingen harmonieus samenwerken. Hoe je de software inzet is minstens zo belangrijk. Je moet als leerkracht dus goed nadenken over de rol die software kan spelen bij het aanleren van de 21e eeuwse vaardigheden. Hiermee laten we zien hoe je een aantal bekende softwarepakketten effectief kunt gebruiken. 

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl