Efficiënt werken

De verschillen tussen OneNote en Class Notebook

Hoewel Class Notebook deel uit maakt van OneNote, zijn er naast overeenkomsten ook allerlei verschillen. Wil je weten welke dat zijn? Wij hebben ze hieronder voor je uiteengezet.

Overeenkomsten

De basis van beide toepassingen is veelal hetzelfde. Het zijn beide notitieblokken die je kunt vullen met tekst, beeld, video en geluid. Daarnaast kan je beide programma’s zowel openen in je browser als installeren als applicatie en heb je online altijd toegang tot je gegevens. 

Verschillen

Het grootste verschil is de verdeling van rechten binnen beide OneNote-omgevingen. Waar je bij de standaard OneNote alleen kunt kiezen tussen wel- of niet bewerken, als je een notitieblok deelt, is dat anders bij Class Notebook. Bij Class Notebook beschik je namelijk over drie verschillende secties, elk met andere gebruikersrechten:

  • De samenwerkingsruimte: hier kunnen zowel de leerkracht als de leerlingen de inhoud bewerken.
  • De inhoudsbibliotheek: in deze ruimte kunnen leerlingen alleen luisteren of bekijken. De leerkracht kan als enige de lesstof aanpassen.
  • De notitieblokken van de leerlingen: Als leerkracht zie je van elke leerling een tabblad met hun werkschrift. De leerlingen zelf zien alleen hun eigen omgeving,  maar het is mogelijk deze inzichtelijk te maken voor de ouders. 

Een ander verschil is dat OneNote volledig gratis is te gebruiken, voor Class Notebook heb je een Microsoft Education abonnement nodig (in onze webwinkel te vinden als de Cloudbundel.

Samengevat kun je zeggen dat je OneNote inzet als persoonlijk notitieboek en dat Class Notebook het meest geschikt is om in samen te werken met je klas. 

Aan de slag

Hoe Class Notebook precies werkt en hoe jij het kan toepassen in de klas leggen we je hier uit. Wil je direct starten? Gebruik dan onze handleiding Lesgeven in Teams met OneNote Class Notebook.

Voor Engelstalige tips en inspiratie kun je terecht bij OneNote for teachers

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl