Microsoft handleidingen

Om je Microsoft 365 tenant - cloud-omgeving - te gebruiken, hebben wij handleidingen gemaakt. Deze zijn onderverdeeld in 3 onderdelen: de opstartfase, waarin je uitgelegd krijgt hoe je een omgeving aanmaakt en wat er moet gebeuren om de registratie en activatie te voltooien. De tweede fase is het inrichten van de tenant en in de derde fase worden specifieke licenties beschreven, die je binnen Microsoft 365 kunt gebruiken.

Wil je de handleidingen downloaden? Klik dan op de bijbehorende (paars gekleurde) link.

1. Opstartfase

Wanneer je aan de slag gaat met Microsoft 365, dien je eerst een aantal stappen te doorlopen. Na iedere stap krijg je van ons een e-mail met de vervolgstappen. Onderstaande handleidingen helpen je de stappen op de juiste manier uit te voeren. 

In deze handleiding hoe je een educatieve tenant maakt bij Microsoft en hoe je een domein in deze tenant koppelt.

1.2. Algemeen beheeraccount maken

Na het maken van een educatieve tenant is het belangrijk dat je een algemeen hoofdbeheerdersaccount aanmaakt, dat wij vervolgens als contactadres invoeren bij Microsoft. Dit account ontvangt berichten van APS IT-diensten en notificaties van Microsoft over de tenant en over licenties in deze tenant. 

1.3. VLSC-registratie

Als je enrollment nummer is geactiveerd, ontvang je vanuit Microsoft een uitnodiging om je te registreren in het Volume Licensing Service Center. Het is belangrijk dat je de registratie voltooid, omdat je anders geen link ontvangt om je licenties te activeren.

1.4. Activeren licenties

Nadat wij je licenties bij Microsoft hebben besteld, dien je deze éénmalig te activeren. Dat zorgt ervoor dat je licenties in de juiste Microsoft 365 tenant terecht komen. Je activeert de licenties door te klikken op de link die je van het Microsoft Online Services Team ontvangt.

2. Tenant inrichten

Nadat de licenties beschikbaar zijn gekomen in je tenant, dien je APS IT-diensten als partner toe te voegen. Tevens kun je programma's en apps toevoegen als tegels voor de eindgebruikers.

2.1. Licenties aan gebruikers toewijzen - licentiebeheer

De licenties die beschikbaar zijn gekomen, moet je toekennen aan individuele gebruikers binnen je Microsoft 365 tenant. Met het toekennen van een licentie zorg je ervoor dat de gebruiker toegang heeft tot bepaalde functionaliteiten.

2.2. APS IT-diensten als licentiepartner toevoegen

Aan de beschikbare licenties in je tenant dien je APS IT-diensten als partner toe te voegen. Hiermee geef je aan dat licenties bij Microsoft zijn besteld door APS IT-diensten, wat van belang kan zijn indien er problemen ontstaan.

2.3. Zelf tegels maken

Door het volgen van de stappen in deze handleiding voeg je programma's en apps in Microsoft 365 toe als tegels voor de eindgebruikers.

2.4. Controlestap: welke licenties moeten aanstaan in mijn omgeving?

Begin 2019 zijn we overgestapt op een nieuwe licentie (Microsoft 365 A3). Deze licentie is ondergebracht in een suite. In deze handleiding zie je welke licenties aan moeten staan omgeving, welke oud zijn of verlopen. 

2.5. Diensten in de tenant bestellen zonder opgeven van een creditcard

Je bent niet verplicht om je creditcard gegevens op te geven voor bestellingen binnen je tenant. Je kiest dan bijvoorbeeld om te betalen middels een factuur (overboeking).

3. Specifieke Online Diensten 

Beveiliging van je omgeving

Beveiligingsinstellingen in je tenant die helpen te voldoen aan de AVG

In deze handleiding bespreken we de beveiligingsinstellingen die wij aanraden in Microsoft 365, om zo als onderwijsorganisatie aan de AVG-richtlijnen te voldoen.

Office 365 Advanced Thread Protection (Office 365 ATP)

Office ATP aanzetten

Office 365 ATP zorgt voor een realtime beveiliging van je email in Microsoft 365 tegen onbekende en geavanceerde aanvallen. Office 365 ATP is geen licentie die je aan gebruikers koppelt, maar een instelling die je aanzet voor je hele organisatie. 

Beleidsregels instellen Office 365 ATP

Om Office 365 ATP zijn werk te laten doen, is het noodzakelijk dat je beleidsregels instelt. Met deze beleidsregels geef je aan wat er moet gebeuren met welk type bestanden en voor wie dat geldt. Als je hier niets instelt, dan kan Office 365 ATP niets controleren.  

Rapporten opvragen Office 365 ATP

Office 365 ATP gaat aan het werk volgens de door jou opgestelde beleidsregels. Door de rapportages op te vragen, krijg je inzicht in wat er zich afspeelt binnen je organisatie.

Je scanner uitsluiten van Office 365 ATP scanning

Biedt jullie scanner de mogelijkheid om ingescande documenten direct naar je e-mailadres te mailen? Wanneer er Office 365 Advanced Threat Protection gebruikt wordt in jullie onderwijsorganisatie, kan het zijn dat scan-documenten daardoor vertraagd binnenkomen. Deze worden dan namelijk eerst gecontroleerd door Office 365 ATP. Het kan daarom handig zijn het adres van de scanner uit te sluiten voor Office 365 ATP.

Enterprise Mobility + Security (EM+S)

EM+S - AIP aanzetten
EM+S bestaat uit de hoofdcomponenten: Intune, Azure Active Directory Premium en Azure Information Protection. Met Azure Information Protection kun je documenten en e-mails classificeren, labelen en beveiligen.

Veilige e-mails versturen

Je kunt de gegevens in een bericht beschermen door het bericht versleuteld te versturen. In de handleiding worden verschillende mogelijkheden beschreven.

Azure

Azure CSP abonnement koppelen/activeren

Via Azure kun je (evenals in Microsoft 365) diensten en services aanzetten. Om te zorgen dat je onderwijskorting ontvangt, moet je de volgende stappen volgen om een CSP-koppeling te maken naar ons als reseller.

Azure EA abonnement koppelen/activeren

Wanneer APS IT-diensten je organisatie aan onze Azure Enterprise portal heeft toegevoegd, ontvang je van Microsoft een e-mail om te activeren. Via deze handleiding leggen wij je uit welke stappen je moet doorlopen om te zorgen dat je onderwijskorting ontvangt zodra je Azure via EA wilt gaan gebruiken. 

APS IT-diensten aan uw Azure abonnementen koppelen

Volg deze handleiding om ons als (onderwijs)partner aan je Azure-abonnementen toe te voegen.

Gebruikers machtigen op je Azure Abonnementen

Volg deze handleiding om extra gebruikers te machtigen die de Azure-abonnementen in je tenant mogen inzien en beheren, zodat je (onderwijs)korting ontvangt en wij je factureren in plaats van dat je je creditcard nodig hebt. Dit kan ook nodig zijn wanneer een andere partij (of een andere persoon dan de algemene hoofdbeheerder) Azure-diensten voor je gaat implementeren.

Minecraft

Minecraft instellen

De licenties voor Minecraft worden niet specifiek aan bepaalde personen toegewezen, maar komen beschikbaar via de Microsoft Store voor Onderwijs. In de handleiding staat beschreven hoe je de licenties beschikbaar stelt aan gebruikers.

Minecraft op Chromebooks

Volg deze handleiding om Minecraft education werkend te krijgen op een Chromebook.

Teams

Teams Only modus aanzetten: In deze handleiding lees je hoe je als beheerder voor je organisatie aanzet dat er enkel Teams gebruikt kan worden. Hierdoor zet je Skype uit. Je kunt dit ook voor enkele gebruikers aanzetten (bijvoorbeeld om te testen).

Hulp bij problemen

Ervaart je (technische) problemen in je tenant? Maak dan een service request aan in je tenant. In deze handleiding lees je hoe je dat doet. Heb je vragen over het proces zelf, dan kun je bij onze ServiceDesk terecht.

Achtergrondinformatie

Opstarttips voor het beheer van je tenant: in deze handleiding wordt een aantal tips gegeven om aan de slag te gaan met je tenant. Denk hierbij aan het organisatieprofiel of het aanmaken van gebruikers.

MS - Startersgids for education: in deze startersgids van Microsoft wordt stap voor stap uitgelegd wat Microsoft 365 is en hoe het werkt.

Dummy