Back-up

De meestgestelde vragen rondom back-up

Back-up; is het iets voor onze school of stichting: heb ik het nodig?

Stel je daarbij de volgende vragen:

  • Welke informatie kan ik absoluut niet missen mocht er ooit iets fout gaan?
  • Hoe lang wil ik de data bewaren?
  • Hoeveel TB wil je bewaren? En wat als het ‘op’ is?

Regelt mijn netwerkbeheerder niet de back-up?
Het kan zijn dat je werkt met een netwerkbeheerder-schil van waaruit jullie jullie data en gegevens benaderen. Hierbij is het soms zo dat je netwerkbeheerder zorgt voor een (externe) back-up van gegevens. Het is verstandig dit uit te zoeken en erover in gesprek te gaan. Want voorkomen is beter dan genezen.

Wanneer je puur SSO-koppelingen gebruikt en je onder water gewoon naar SharePoint of Outlook online gaat, ben je waarschijnlijk zelf verantwoordelijk en niet de netwerkbeheerder. Tenzij je hier afspraken over hebt gemaakt.

Als we in de cloud werken, is er toch automatisch een back-up?
Nee, dat is niet het geval. De meeste cloudleveranciers (zoals Microsoft en Google) zorgen dat hun diensten beschikbaar zijn, maar voor de eigen data en gegevens ben je zelf verantwoordelijk. Wel zijn er soms standaard back-ups omdat de leveranciers altijd de inhoud beschikbaar moeten hebben als er aan hun kant iets misgaat. Zo kunnen ze voldoen aan de SLA. Maar dit is geen back-up die misschien jullie behoeftes dekt.

Bestaan er ook een back-up oplossingen van Microsoft en Google zelf?
Microsoft en Google bieden zelf geen back-up oplossing, wel verschillende producten waarmee je een eigen back-up strategie kunt hanteren. Zo is Microsoft van mening dat rondom Exchange Online geen back-up nodig is, omdat je allerlei holds kunt toepassen op mailboxen, zodat deze langer of verplicht bewaard worden. SharePoint Online wordt iedere 12 uur automatisch opgeslagen en bewaard voor 14 dagen. Hiermee kun je geen item-level restore (herstellen van een los item) doen, maar wel het verzoek indienen om een sitecollectie te herstellen.

Wil je weten wat Microsoft aanbiedt, kijk dan op de landingspagina ‘Dataverlies voorkomen met Microsoft 365’>.

Microsoft biedt daarnaast Azure back-up oplossingen aan voor (virtuele) servers. Hebben jullie nog een on-premise server, dan kun je gebruikmaken van Azure back-up . Natuurlijk heb je deze mogelijkheid ook wanneer je je servers al in de cloud hebt staan. In sommige gevallen heb je zelfs een gratis extra koude back-up tot je beschikking.