Microsoft Azure

Steeds meer scholen werken met hun e-mail en het opslaan van documenten al in de cloud, maar ook kiezen steeds meer scholen ervoor om lokale servers naar de cloud te verhuizen. Vanuit de cloud is het mogelijk een virtuele server te laten draaien, maar ook kun je opslagruimte huren, back-ups maken en capaciteit op- of afschalen wanneer nodig. Azure is een veilige en snelle dataserver met een gegarandeerde beschikbaarheid van minimaal 99,9%.  

 

De voordelen van Azure via APS IT-diensten

APS IT-diensten is een (indirecte) Cloud Solution Provider (CSP) partner van Microsoft. Hierdoor mogen we Azure met onderwijskortingen aanbieden aan scholen en besturen uit het basis- en speciaal onderwijs.

Azure via APS IT-diensten heeft nog meer voordelen:

 • Je beslist wie je Azure-omgeving implementeert en beheert.
 • Via APS IT-diensten krijg je voor het onderwijs vastgestelde tarieven. Ook heb je recht op prijsvoordelen. Zo kun je VM's reserveren en reeds via ons aangekochte serverlicenties gebruiken waardoor kortingen oplopen tot 70%.
 • Je blijft eigenaar van je Azure-omgeving en hebt altijd de mogelijkheid om van partner te wisselen of te migreren zonder hoge kosten. Als je Azure afneemt via een beheerpartner, ligt de controle bij hen.
 • De facturatie gaat via APS IT-diensten, zoals je gewend bent met bijvoorbeeld je Microsoft-basispakket. Je hebt dus geen creditcard nodig.
 • Wij regelen en beheren je abonnementen en subscripties. Dat scheelt je tijd.
 • Regelmatig geven we webinars en informatiebijeenkomsten waar je meer hoort over Azure. Ook delen andere scholen uit basis- en speciaal onderwijs hier hun kennis.
 • Wij hebben direct contact met Microsoft en vragen kunnen snel worden behandeld.

De Azure-portal

Via de Azure portal krijg je toegang tot de Azure Services en de Azure Marketplace. Dit is je Azure-account. Zorg ervoor dat je hier inlogt met je reeds bestaande beheeraccount, zodat je geen losstaande portal naast je Microsoft 365 omgeving aanmaakt. Het beste is om ervoor te zorgen dat je Azure portal en Microsoft 365 omgeving verbonden zijn en dat je inlogt met hetzelfde domein-account. 

Het dashboard van de portal

Deze portal is ook te benaderen via het beheercentrum > Azure Active Directory-beheercentrum > Azure Portal.

 

Je abonnement bij Azure 
Om te beginnen met Azure heb je een abonnement (subscription) nodig. Aan de hand van dit abonnement worden de gebruikte services die je aanzet en gebruikt, gefactureerd. 

De CSP-koppeling 
Wij maken een Azure-CSP-abonnement aan in je bestaande tenant. Met het algemene beheeraccount van je tenant, heb je binnen de Azure portal de beschikking over het abonnement. Wij noemen deze koppeling met het eerste abonnement altijd: Azure CSP Koppeling onder APS IT-diensten

Je hebt de mogelijkheid om binnen je Azure-account meerdere CSP-abonnementen aan te maken, denk bijvoorbeeld aan een testomgeving. Heb je een bestuurstenant met meerdere scholen, dan kun je ervoor kiezen om verschillende CSP-abonnementen voor de onderliggende scholen aan te maken. Standaard maken wij één koppeling aan.

Gebruik Resource groepen
Onder elke CSP-koppeling/abonnement kun je meerdere resource groepen aanmaken waarmee je Azure-services kunt groeperen. Dit is handig om het overzicht te houden. 

Beginnen met Azure

Om aanspraak te maken op de gunstige tarieven voor het onderwijs is het van belang dat je een Azure abonnement activeert onder de Azure CSP koppeling van APS IT-diensten. Je hoeft dan ook geen creditcardgegevens in te vullen. Je blijft eigenaar van je omgeving, blijft te allen tijde flexibel en kan tegen lage kosten je omgeving migreren, mocht dat nodig zijn. De Azure CSP koppeling (CSP-abonnement) zelf is gratis, je betaalt alléén voor betaalde services en diensten die je in de portal aanzet. Hierbij wordt achteraf en maandelijks gefactureerd. Mocht je dat willlen, dan kan APS IT-diensten je voorzien van verbruiksrapportages.

Azure-CSP abonnement via APS IT-diensten: de stappen 
De Azure CSP-koppeling staat niet standaard in je tenant. Hiervoor is een aantal handelingen nodig. Zowel vanuit jou, als vanuit ons. Hierover hebben we deze handleiding gemaakt. Houd rekening met een verwerktijd van 2-3 werkdagen voor je aan de slag kunt. 

De prijs van Azure 
Bij Azure betaal je achteraf voor het verbruik. Voor een schatting van de kosten, bekijk de Azure Calculator.

Bepaal welke diensten je in Azure wilt gebruiken. Enkele voorbeelden:

 • Wil je alleen een website op een virtuele machine (VM) hosten, met bepaalde specificaties en een bepaalde hoeveelheid data-opslag?
 • Wil je ook een VPN-verbinding leggen?
 • Wil je een virtual machine inrichten om eenmaal per jaar toetsen af te kunnen nemen?
 • Of wens je juist een backup te maken via Azure?

Kosten besparen met Azure

Er zijn verschillende mogelijkheden om kosten te besparen bij het afsluiten van Azure services. Deze benoemen we hieronder.


Azure Hybrid Benefit 
Met Azure Hybrid Benefit kun je je fysieke Windows Server en SQL Server licenties in je eigen tempo verplaatsen naar de cloud. Oftewel: migreren naar Azure VM’s. Dat levert een besparing op je virtuele machines op, die kan oplopen tot 40%. Je mag onze Windows server licenties gebruiken om Windows Server Virtual Machines in Azure uit te voeren. 

Zo betaal je dus alléén voor de virtuele infrastructuur. Kies bij het aanmaken van deze Azure VM voor de Linux optie en betaal je een lager basistarief. Meer weten »

Reserved Instances (RI’s)  
Wanneer je van tevoren weet dat je een virtuele machine nodig hebt voor een langere tijd, kun je kiezen voor Reserved Instances. Dit houdt in dat je een virtuele machine vooraf reserveert voor 1 of 3 jaar. Je betaalt dan ook vooraf, wat zorgt voor een korting tot 70%. Meer weten » 

Regio: Europa opties 
Het kan soms in de kosten schelen om te wisselen tussen Regio Europa – noord in plaats van Regio Europa – west. Kijk hier ook eens naar met de calculator van Azure. 

Dummy