Starten met Azure

Steeds meer scholen werken met hun e-mail en het opslaan van documenten al in de cloud, maar ook kiezen steeds meer scholen ervoor om lokale servers naar de cloud te verhuizen. Vanuit de cloud is het mogelijk een virtuele server te laten draaien, maar ook kun je opslagruimte huren, back-ups maken en capaciteit op- of afschalen wanneer nodig. Azure is een veilige en snelle dataserver met een gegarandeerde beschikbaarheid van minimaal 99,9%.  

 

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de mogelijkheden met Azure:

  • Een website op een virtuele machine (VM) hosten, met bepaalde specificaties en een bepaalde hoeveelheid data-opslag
  • Een VPN-verbinding leggen
  • Een virtual machine inrichten om bijvoorbeeld eenmaal per jaar toetsen af te kunnen nemen
  • Een back-up maken

De Azure-portal

Via de Azure portal krijg je toegang tot de Azure Services en de Azure Marketplace. Dit is je Azure-account. Zorg ervoor dat je hier inlogt met je reeds bestaande beheeraccount, zodat je geen losstaande portal naast je Microsoft 365 omgeving aanmaakt. Het beste is om ervoor te zorgen dat je Azure portal en Microsoft 365 omgeving verbonden zijn en dat je inlogt met hetzelfde domein-account. 

Het dashboard van de portal

Deze portal is ook te benaderen via het beheercentrum > Azure Active Directory-beheercentrum > Azure Portal.

 

Je abonnement bij Azure 
Om te beginnen met Azure heb je een abonnement (subscription) nodig. Aan de hand van dit abonnement worden de gebruikte services die je aanzet en gebruikt, gefactureerd. Via ons heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een CSP-abonnement of EA-abonnement. Wat het verschil tussen beiden is kun je hier vinden.

Je hebt de mogelijkheid om binnen je Azure-account meerdere CSP en/of EA-abonnementen aan te maken, denk bijvoorbeeld aan een testomgeving. Heb je een bestuurstenant met meerdere scholen, dan kun je ervoor kiezen om verschillende CSP en/of EA-abonnementen voor de onderliggende scholen aan te maken. Standaard maken wij één koppeling aan. Wil je er meerdere? Neem dan contact op met onze Servicedesk.

Gebruik Resource groepen
Onder elk abonnement kun je meerdere resource groepen aanmaken waarmee je Azure-services kunt groeperen. Dit is handig om het overzicht te houden. 

Beginnen met Azure

Om aanspraak te maken op de gunstige tarieven en voordelen voor het onderwijs is het van belang dat je je Azure diensten aanzet onder ons CSP- of EA abonnement. Je hoeft dan ook geen creditcardgegevens in te vullen. Je blijft eigenaar van je omgeving, blijft te allen tijde flexibel en kan tegen lage kosten je omgeving migreren, mocht dat nodig zijn. Deze koppelingen zelf zijn gratis. Je betaalt alléén voor betaalde services en diensten die je vervolgens aanzet. Hierbij wordt achteraf en maandelijks gefactureerd. Verbruiksrapportages zijn terug te vinden in de Azure portal.

Azure-CSP abonnement via APS IT-diensten: de stappen 
De Azure CSP-koppeling staat niet standaard in je tenant. Hiervoor is een aantal handelingen nodig. Zowel vanuit jou, als vanuit ons. Hierover hebben we deze handleiding gemaakt. Houd rekening met een verwerktijd van 2-3 werkdagen voor je aan de slag kunt. 

Azure-EA abonnement via APS IT-diensten: de stappen 
De Azure EA-koppeling staat niet standaard in je tenant. Hiervoor zijn een aantal handelingen nodig. Zowel vanuit jou, als vanuit ons. Hierover schreven we deze handleiding.

De prijs van Azure 
Bij Azure betaal je achteraf voor het verbruik. Voor een schatting van de kosten, kun je onze handleiding bekijken.

Dummy