Azure en de Azure AD: wat is het verschil?

Wie met Microsoft 365 werkt, heeft deze termen ongetwijfeld vaker voorbij zien komen: Azure en de Azure Active Directory. We leggen op deze pagina het verschil uit tussen deze twee. 

Te beginnen met Azure AD

De Azure Active Directory is de ledenadministratie binnen Microsoft 365. Op basis hiervan loggen medewerkers en leerlingen in en krijgen ze toegang tot applicaties zoals Word Online en PowerPoint Online. Afhankelijk van de inrichting van uw Microsoft 365 omgeving kunt u na het inloggen ook toegang krijgen tot applicaties in de cloud, zoals Office 365 en leerlingvolgsystemen als CITO.
 
Kortom, de Azure Active Directory is een geavanceerde ledenadministratie van inlognamen en wachtwoorden. Door rollen en rechten in te stellen kan er goed en veilig toegang verkregen worden tot deze applicaties. Niet alleen Office 365 maakt gebruik van de Azure Active Directory, maar ook de dienst Intune gebruikt de Azure AD. Via Intune regelt u wat gebruikers mogen doen en op welke apparaten. De Azure AD wil dan ook niets anders zeggen: een Active Directory die draait via Azure. 

 
 
 
 
 
 
 
 

De cloudbundel

 
 
 
 
 
 
 
 

 
Zodra u met Microsoft 365 werkt en een tenant aanmaakt, krijgt u een eigen ruimte beschikbaar in het Datacenter van Microsoft. U krijgt dan ook automatisch toegang tot een gratis Azure Active Directory. Via onze Cloudbundel heeft u de mogelijkheid om gebruik te maken van Azure Active Directory Premium-editie (oftewel Azure AD Plan 1). Dit is onderdeel van EM+S. Dan beschikt u onder andere over:

  • Azure MFA (Azure MultiFactor Authentication);
  • De mogelijkheid tot synchroniseren met een on premise Active Directory (Azure AD Connect);
  • Single Sign On (SSO), stelt gebruikers in staat éénmalig in te loggen bij applicaties van derden door ‘onder-water-verificatie’ toe te passen. 
  • SelfService wachtwoordherstel, zodat gebruikers zelf een nieuw wachtwoord kunnen instellen;
  • Eenmalige aanmelding voor SaaS-toepassingen (waaronder ook Google apps).

Er bestaat ook een Azure AD Plan 2, als onderdeel van A5.

En hoe past Azure in dit verhaal?

Azure is het besturingssysteem in de cloud waarop alle producten en diensten van Microsoft draaien. Zowel het besturingssysteem als diensten zoals Office 365 komen vanuit de datacentra van Microsoft. Het is voor scholen en besturen mogelijk om Azure-diensten af te nemen in de vorm van een virtuele server of een virtuele pc (via een subscription). Hierbij reserveert u een stukje harde schijfruimte in een datacenter in een door uzelf gekozen regio.

Bent u van plan de server de school uit te verhuizen? Dan is Azure een mooie oplossing voor de overgang naar de cloud. 

Internetbankieren in de cloud
Zonder dat u het doorhebt maakt u privé waarschijnlijk al gebruik van een clouddienst als Azure. Denk bijvoorbeeld aan internetbankieren. De bank-applicatie is namelijk een applicatie die rechtstreeks vanuit een cloud zoals Azure draait.

Het beheercentrum en de Azure-portal

Met een Microsoft 365 tenant kunt u als beheerder in het beheercentrum een hoop instellen. Daarnaast kunt u met uw algemene beheeraccount ook inloggen op de Azure portal. Wanneer u basisbeheer wilt doen is het beheercentrum voldoende. Zodra u meer complex en geavanceerd beheer wilt doen, raden we de Azure portal aan. In de Azure portal kunt u een (tijdelijke) server aanzetten of uw website hosten. Ook ziet u hier Azure AD terug. Wanneer u complexer beheer doet, ziet u dat u 'onder water' in de Azure portal zit.

Klik hier voor documentatie over Azure Active Directory.
Klik hier voor documentatie over Azure.

 

Dummy