Azure Hybrid Benefit voor SQL Server

Je SQL Server naar de cloud?

Wanneer je je SQL server naar de cloud wilt verhuizen, kan dit via een SQL Server in Azure VM of via Azure SQL Database. Het verschil tussen deze varianten zit in de mate van het (zelf) beheren van je infrastructuur en in hoeverre je dit aan Microsoft overlaat.

Heb je een omgeving met vele gevirtualiseerde workloads, dan biedt de Azure SQL Database je een extra virtualisatievoordeel. Via Azure VM geldt dit niet.

Azure SQL Database biedt de volgende opties:  
  • SQL Database Managed Instance: hierbij krijgen de software en infrastructuur constant updates en wordt het geheel volledig beheerd door Microsoft. Deze dienst draait op een geïsoleerd virtueel netwerk. Zowel te gebruiken bij de SQL Server Standard als Enterprise core licentie.
  • Azure SQL Database Hyperscale: met name interessant als je on premise databases met grote hoeveelheden data naar de cloud wilt migreren.
SQL Server in Azure VM biedt:  
  • SQL Server Azure Virtual Machines: deze optie bied je flexibelere configuratie-opties.
Op deze pagina vind je meer informatie over hoe je je bestaande SQL serverlicentie gebruikt in de cloud.  

Hoeveel licenties zijn nodig voor de Virtual Machine in de Cloud (SQL Server)?

Bij iedere SQL Server moeten altijd alle virtuele cores voorzien zijn van een geldige core licentie. Dit bereken je als volgt: 1 virtuele core per core licentie. De virtuele Machines draaien in de cloud op Microsoft Azure via Azure Virtual Machines. Hierbij geldt er een minimum aantal licenties van 4 cores per virtuele machine.

Het is mogelijk om virtuele machines met meer dan 4 cores te draaien door licenties te stapelen. Met een set van 8 core licenties kan zo één virtuele machine met maximaal 8 cores gestart worden. 
 


 
 

Hoeveel licenties zijn nodig voor de Azure SQL Database (SQL Server)?

Alle virtuele cores moeten voorzien zijn van een geldige core licentie. Het virtualisatievoordeel is alléén beschikbaar in Azure SQL-database. Hiermee krijg je i.p.v. 1 (zoals bij de Azure Virtual Machine) maar liefst 4 virtuele cores per core licentie. 

In combinatie met de Azure Hybrid Benefit bereken je het aantal benodigde cores in een Azure SQL Database als volgt: 4 virtuele cores per core licentie. Hierbij geldt er ook géén minimum aantal licenties per virtuele machine. 

Voorbeeld: een set van 4 core licenties kun je zo gebruiken voor 16 virtuele cores Azure SQL Database. 

Dit voordeel maakt het verplaatsen van gevirtualiseerde applicaties naar op Virtual core gebaseerde SQL Database-opties zeer kosteneffectief.   

Hoe werkt het ongelimiteerd virtualiseren in de cloud (SQL Server)?

Heb je SQL Server Enterprise core licenties voor de hele server (dus alle fysieke cores in de server) afgesloten? Dan mag je op deze server een ongelimiteerd aantal virtuele machines met SQL Server Enterprise installeren en gebruiken. 
 
In Azure werkt dit als volgt: zolang je alle fysieke cores in de server van SQL Server Enterprise licenties voorziet, mag je op een Azure Dedicated Host (een server die enkel aan jou is toegewezen en alleen gebruikt wordt door jouw organisatie) een ongelimiteerd aantal virtuele SQL Server Standard en SQL Server Enterprise installeren en gebruiken.   

Cloud licentierechten bij SQL Server

De SQL server biedt geen gelijktijdige licentie gebruiksrechten. Je hebt dus maximaal 180 dagen gelijktijdige gebruiksrechten (en dus 180 dagen de tijd om je server te migreren) en daarna mag hij nog maar op één manier (on premise of via Azure) gebruikt worden.  

Hoe werkt dit voordeel in de Azure Portal?

Ben je van plan je server naar de cloud te verhuizen? Schakel dan bij het aanmaken/inrichten van de VM in de Azure portal, het selectievakje in voor Azure Hybrid Benefit. Hiermee geef je aan dat je al over een geldige licentie beschikt. Dit bespaart in de kosten. 
 
Heb je je SQL server al naar Azure verhuisd en wist je niet van dit voordeel af? Dan kun je dit helaas niet met terugwerkende kracht toepassen. Een nieuwe VM aanmaken (en bij deze VM de optie aanvinken) is dan de enige manier.