Azure Hybrid Benefit voor Windows Server

Wanneer je je Windows server naar de cloud wilt verhuizen, hoef je niet meer te investeren in fysieke servers en dat kan een flinke besparing opleveren. Daarnaast ben je flexibel en staat je server in de veilige cloud van Azure. Op deze pagina lees je hoe je je bestaande Windows serverlicentie gebruikt in de cloud.

Hoeveel licenties zijn nodig voor de Virtual Machine in de cloud (Windows Server)?

Bij iedere Windows Server moeten álle virtuele cores voorzien zijn van een geldige core licentie. Dit bereken je als volgt: 1 virtuele core per core licentie. De virtuele machines draaien in de cloud op Microsoft Azure via Azure virtual machines. Hierbij geldt er een minimum aantal licenties van 8 cores per virtuele machine.  

Voorbeeld berekening hoe je aangekochte licenties mag gebruiken in de cloud
Een set van 16 core licenties kun je zo dus toewijzen aan 1 virtuele machine met 16 kernen of je kiest voor 2 virtuele machines met ieder 8 kernen. 
Het is mogelijk om virtuele machines met meer dan 16 cores te draaien door licenties te stapelen. Elke set van 8 core licenties vergroot het maximale aantal virtuele machines met 1 en het maximale aantal virtuele cores met 8. Met een set van 32 core licenties kan zo ook één virtuele machine met maximaal 32 cores gestart worden. 

 


 
 

Hoe werkt het ongelimiteerd virtualiseren in de cloud (Windows Server)?

Met onze on premise Windows Server Datacenter licentie mag je deze op je eigen server onbeperkt virtualiseren. In Azure werkt dit als volgt: zolang je alle fysieke cores in de server van Windows Server Datacenter licenties voorziet, mag je op een Azure Dedicated Host (een server die enkel aan jou is toegewezen en alleen gebruikt wordt door je organisatie) een ongelimiteerd aantal virtuele Windows Servers installeren en gebruiken. 

Cloud licentierechten bij Windows Server

Er is een groot verschil in hoe de Standard en de Datacenter licentie gebruikt mogen worden. De Windows Server Datacenter biedt gelijktijdige licentie gebruiksrechten. Je mag deze licentie zowel on premise als in Azure gebruiken.  
Met de Windows Server Standard moet de licentie ofwel on premise ofwel in Azure worden gebruikt. Je hebt dan maximaal 180 dagen gelijktijdige gebruiksrechten (en dus 180 dagen de tijd om je server te migreren). Daarna mag hij nog maar op één manier (on premise of via Azure) gebruikt worden.  

Hoe werkt dit voordeel in de Azure Portal?

Bent je van plan je server naar de cloud te verhuizen? Schakel bij het aanmaken/inrichten van de VM in de Azure portal, het selectievakje in voor Azure Hybrid Benefit. Hiermee geef je aan dat je al over een geldige licentie beschikt en dit bespaart kosten. 
 
Heb je je Windows server al naar Azure verhuisd en wist je niet van dit voordeel af? Dan kun je dit voordeel alsnog toepassen op je bestaande VM’s