Azure Hybrid Benefit voor Windows Server

Wanneer u uw Windows server naar de cloud wilt verhuizen, hoeft u niet meer te investeren in fysieke servers en dat kan een flinke besparing opleveren. Daarnaast bent u flexibel en staat uw server in de veilige cloud van Azure. Op deze pagina leest u hoe u uw bestaande Windows serverlicentie gebruikt in de cloud.

Hoeveel licenties zijn nodig voor de Virtual Machine in de cloud (Windows Server)?

Bij iedere Windows Server moeten álle virtuele cores voorzien zijn van een geldige core licentie. Dit berekent u als volgt: 1 virtuele core per core licentie. De virtuele machines draaien in de cloud op Microsoft Azure via Azure virtual machines. Hierbij geldt er een minimum aantal licenties van 8 cores per virtuele machine.  

Voorbeeld berekening hoe u aangekochte licenties mag gebruiken in de cloud
Een set van 16 core licenties kunt u zo dus toewijzen aan 1 virtuele machine met 16 kernen of u kiest voor 2 virtuele machines met ieder 8 kernen. 
Het is mogelijk om virtuele machines met meer dan 16 cores te draaien door licenties te stapelen. Elke set van 8 core licenties vergroot het maximale aantal virtuele machines met 1 en het maximale aantal virtuele cores met 8. Met een set van 32 core licenties kan zo ook één virtuele machine met maximaal 32 cores gestart worden. 

 


 
 

Hoe werkt het ongelimiteerd virtualiseren in de cloud (Windows Server)?

Met onze on premise Windows Server Datacenter licentie mag u deze op uw eigen server onbeperkt virtualiseren. In Azure werkt dit als volgt: zolang u alle fysieke cores in de server van Windows Server Datacenter licenties voorziet, mag u op een Azure Dedicated Host (een server die enkel aan u is toegewezen en alleen gebruikt wordt door uw organisatie) een ongelimiteerd aantal virtuele Windows Servers installeren en gebruiken. 

Cloud licentierechten bij Windows Server

Er is een groot verschil in hoe de Standard en de Datacenter licentie gebruikt mogen worden. De Windows Server Datacenter biedt gelijktijdige licentie gebruiksrechten. U mag deze licentie zowel on premise als in Azure gebruiken.  
Met de Windows Server Standard moet de licentie ofwel on premise ofwel in Azure worden gebruikt. U heeft dan maximaal 180 dagen gelijktijdige gebruiksrechten (en dus 180 dagen de tijd om uw server te migreren). Daarna mag hij nog maar op één manier (on premise of via Azure) gebruikt worden.  

Hoe werkt dit voordeel in de Azure Portal?

Bent u van plan uw server naar de cloud te verhuizen? Schakel bij het aanmaken/inrichten van de VM in de Azure portal, het selectievakje in voor Azure Hybrid Benefit. Hiermee geeft u aan dat u al over een geldige licentie beschikt en dit bespaart kosten. 
 
Heeft u uw Windows server al naar Azure verhuisd en wist u niet van dit voordeel af? Dan kunt u dit voordeel alsnog toepassen op uw bestaande VM’s