De SharePoint conferentie 2019: wat gaat er veranderen?

Ieder jaar organiseert Microsoft verschillende conferenties, waaronder de Microsoft Ignite en de SharePoint conferentie. Deze bijeenkomsten staan in het teken van inspiratie opdoen en ideeën ontwikkelen. Voor mij als Microsoft 365 trainer en consultant in het onderwijs zijn het jaarlijks terugkerende events die bijdragen aan mijn eigen professionalisering.

De kennis die ik opdoe op het gebied van Microsoft 365 vertaal ik naar toepassingen in het onderwijs. Zo loop je altijd voorop en kan je het onderwijs van dienst zijn met het toepassen van innovaties op het gebied van Microsoft 365 in het onderwijs. Het gaat daarbij niet om innovatie als doel op zich, maar het bieden van duurzame en toekomstbestendige oplossingen die veilig kunnen worden gebruikt in het onderwijs. Beide conferenties geven mij ook input voor de presentaties, trainingen en demo’s die ik geef.

Voor mij wellicht nog het belangrijkste aan deze conferenties is het internationale netwerk van vrienden en collega’s dat ik opbouw. Met hen blijf ik in contact om geïnspireerd te raken en waar nodig voor advies bij uitdagingen die ik ervaar binnen onderwijsinstellingen. Dichter bij de bron kan je niet komen.

In mei 2019 vond de SharePoint conferentie plaats waar ik een inkijkje kreeg in nieuwe mogelijkheden die binnenkort beschikbaar komen in SharePoint. Daarover meer in deze blog!

 

De vernieuwingen op rij

SharePoint home-sites 
Na de zomervakantie komen onder andere de nieuwe Home-sites beschikbaar. Dit zijn gepersonaliseerde landingspagina’s die:
  • Nieuws laten zien op basis van de rollen en rechten;
  • Medewerkers, leerkrachten en leerlingen betrekt bij gesprekken en conversaties;
  • De mogelijkheid bieden om video’s te laten zien;
  • Een verbinding aanbrengen tussen Microsoft Search en de mega menu navigatie;
  • Kortom: een persoonlijke pagina met daarop gepersonaliseerde informatie en navigatiemogelijkheden.

  new

Het inrichten van een SharePoint-site
De inrichting van een site hoeft straks geen maanden meer te duren. Met het ontwerp van de nieuwe organisatie-site kunt u binnenkort gebruikmaken van een startersontwerp zodat u een stuk sneller van start kunt. 

Persoonlijke ruimte op het intranet
De startpagina van SharePoint biedt straks gepersonaliseerde navigatie waardoor u sneller vindt wat u zoekt. Denk hierbij aan functionaliteiten zoals Mijn Documenten en Opgeslagen voor later. Zo vindt u snel documenten terug om verder aan te werken. 

SharePoint hub sites
Door Hubs is het mogelijk om gerelateerde websites met elkaar te verbinden om een gedeelde navigatie- en inhoudservaring te maken en in te richten. Om aan de behoeften van veel onderwijsorganisaties te voldoen, wordt de limiet voor hubs verhoogd van 100 naar 2.000, waardoor u nog meer flexibiliteit krijgt bij het organiseren van sites.

SharePoint Lookbook ontwerpen uitrollen
Tenant-beheerders kunnen binnenkort gebruikmaken van de SharePoint Provisioning-service om SharePoint Lookbook ontwerpen uit te rollen. Zo maakt u kennis met de moderne portals en voorbeeldstructuren.

Verbeteringen in het aangepaste thema
Het is binnenkort mogelijk om beeldmerken en logo’s op de Microsoft 365-navigatiebalk (inclusief SharePoint) toe te voegen. Daarnaast is de functie toegevoegd om een URL te gebruiken en om logo's in elk formaat of elke bestandsgrootte te uploaden. Ook is SVG bestands-ondersteuning toegevoegd, zodat uw logo er op elke schermgrootte goed uitziet.