Einde ondersteuning (end of support) en nu?

Microsoft heeft voor elk product een levenscyclusbeleid opgesteld. Tijdens die periode wordt de software ondersteund en onderhouden. 
Er zijn producten die een vaste einddatum hebben voor ondersteuning (vast levenscyclusbeleid), maar er bestaan ook producten met een doorlopende ondersteuning en onderhoud (moderne levenscyclusbeleid). Voor producten en services die onder het moderne levenscyclusbeleid vallen, is Microsoft verplicht (tenzij anders vermeld) om klanten minimaal 30 dagen van tevoren op de hoogte te stellen als er actie moet worden ondernomen. Dit om te voorkomen dat het normale gebruik van het product of de service wordt beperkt. 
 
Wil je weten wanneer voor een specifiek product de levenscyclus afloopt, dat kun je hier opzoeken
 
Bekijk deze roadmaps voor meer informatie over toekomstige functies en versies van clouddiensten: 

Einde ondersteuning nadert

Per 14 januari geldt voor de volgende producten ‘End of Support’: 

 • Windows 7
 • Office 2010 (verloopt in oktober 2020)
 • Windows Server 2008/R2
 • SQL Server 2008/R2 (al verlopen per juli 2019)
 • Exchange Server 2010

Kijk hier voor een overzicht van de overige producten die in 2020 het einde van ondersteuning bereiken. 
 
Alle bovenstaande producten krijgen na de genoemde datum geen beveiligingsupdates en software-updates meer vanuit Microsoft. Na deze datum is de klantenservice van Microsoft ook niet meer beschikbaar om technische ondersteuning te bieden. Wel blijft je pc blijft gewoon opstarten en functioneren, maar deze zal kwetsbaarder worden voor beveiligingsrisico's en virussen. 
 
Bekijk ook ons webinar over End of support van Windows 7 en Office 2010. 
 

Wat moet ik doen?

We raden aan om vóór januari 2020 over te stappen naar nieuwere versies voor bovenstaande producten. Aan te raden is over te stappen naar: 

 

End of support versie Nieuwste versie
Windows 7 Windows 10
Office 2010 Office 365 Pro plus
Windows Server 2008/R2 Windows server 2019 of gebruik je serverlicentie om met korting naar Azure te gaan
SQL Server 2008/R2 SQL server 2017 (of 2019 zodra beschikbaar) of gebruik je serverlicentie om met korting naar Azure te gaan
Exchange Server Verhuis alles naar Office 365
Internet explorer 10 (browser) Microsoft Edge

 

Wat als ik (nog) niet over kan?

Er zijn echter alternatieve opties wanneer het voor je onderwijsorganisatie nog niet mogelijk is om over te stappen naar een nieuwe versie.

Deze opties zijn: 

 • Het aanschaffen van Extended Security Updates (ESU)
 • Stap over naar de Azure versies waarvoor gratis langere periode beveiligingsupdates voor je product geldt.
  Deze opties lichten we hieronder nader toe

Extended Security Update (ESU) programma

Het ESU-programma (Extended Security Update) is een mogelijkheid voor scholen en schoolbesturen die oudere Microsoft-producten moeten draaien na het einde van de ondersteuning. Deze ESU bevat kritieke en/of belangrijke beveiligingsupdates zoals gedefinieerd door het Microsoft Security Response Center (MSRC) voor maximaal drie jaar na het einde van de uitgebreide ondersteuningsdatum. 

Je bestelt een ESU voor één jaar. Per jaar kun je zo bekijken of je al klaar bent om te migreren naar een nieuwe versie van je product. 

Wil je gebruikmaken van dit aanbod? Klik hier voor het product Windows 7 ESU »

Hoe worden de uitgebreide beveiligingsupdates uitgeleverd?
De uitlevering van verlengde beveiligingsupdates werkt zoals je gewend bent en begint direct na de einddatum van de ondersteuning, indien beschikbaar. Je kunt deze installeren met behulp van de tools en processen die je nu gebruikt. Het enige verschil is dat het systeem moet worden geactiveerd om de updates te installeren. Dit doe je via een persoonlijke activeringssleutel (MAK). Deze activeringscode is persoonlijk en exact het aantal keren te gebruiken dat je hebt afgenomen. 

Deze code werkt onafhankelijk van de activering van het apparaat en kan parallel werken met een Key Management Service (KMS) activeringsimplementatie. Deze code vervangt niet de huidige product-activeringssleutel (bijv. OEM, KMS, MAK), noch activeren ze het systeem opnieuw. 

Het is belangrijk dat op je systeem de juiste pakketten en versies geïnstalleerd zijn voordat de activeringscode wordt geïmplementeerd en geactiveerd. Als je eenmaal aan deze vereisten hebt voldaan, kun je de beveiligingsupdates installeren en activeren via het internet.

Wil je meer weten over de exacte stappen over de installatie en activatie, -of- welke pakketten er geïnstalleerd moeten zijn, kijk dan hier.

Overstappen naar Azure-versies

Een andere optie is dat je overstapt naar de hieronder genoemde Azure-versies. Dit zorgt ervoor dat je een langere periode van beveiligingsupdates wordt voorzien. Dat geldt voor de volgende versies: 
 • SQL en Windows Server 2008/R2: onderwijsorganisaties die workloads van deze servers naar Azure virtual machines (IaaS) verplaatsen hebben gratis toegang tot uitgebreide beveiligingsupdates voor zowel SQL Server als Windows Server 2008 en 2008 R2, gedurende drie jaar na het einde van de ondersteuning.
 • Windows 7: Microsoft Windows Virtual Desktop biedt een Windows 7-apparaat met gratis uitgebreide beveiligingsupdates tot en met januari 2023. 
  Voor organisaties die niet voor 14-1-2020 over kunnen naar Windows 10 (om wat voor reden dan ook) biedt Microsoft de mogelijkheid Windows 7 via Windows Virtual Desktop (WVD) te draaien tot januari 2023 inclusief gratis beveiligingsupdates. Hier komen echter wel extra (Azure) kosten bij kijken. Mocht je dit overwegen is het wel aan te raden de Azure koppeling via ons te gebruiken, zodat je -ook via Azure- gebruik maakt van onderwijskorting en via ons gefactureerd worden.
Let op, technische ondersteuning is niet inbegrepen wanneer je gebruikmaakt van een langere support-levensduur. Dit betreft dus alléén de beveiligingsupdates die hiermee gedekt zijn. Wanneer je dit wel wenst, moet je dit dus nog los aanschaffen.