Beheer in Microsoft Teams

 

Leerlingen, leerkrachten, onderwijsondersteunend personeel en ouders kunnen efficiënt samenwerken, vanuit één overkoepelend en eenvoudig te bedienen platform. Om te zorgen dat er veilig en effectief gewerkt kan worden is het belangrijk dat de basis van Teams op orde is. Kom hier te weten hoe je Teams voor je school activeert en welke mogelijkheden er zijn. We geven je de informatie die nodig is om een antwoord te krijgen op je inrichtingsvragen. Bekijk de handleidingen voor een goede start. 

Handleidingen voor beheerders  

Om te zorgen dat er veilig en effectief gewerkt kan worden is het belangrijk dat de basis van Teams op orde is.

Download hieronder alle handleidingen die je nodig hebt voor het maken van een goede start met Teams:
1.  Handleiding aanvragen (leerling)licenties 
2. Handleiding aanmaken van (leerling)accounts 
3. Handleiding Teams aanzetten om te kunnen samenwerken met leerlingen 
4. Handleiding Teams inrichten om te kunnen samenwerken met gastaccount 

 

                     

Bekijk onze veelgestelde vragen voor beheerders

Bij de implementatie en het gebruik van Teams komen vaak verschillende vragen naar boven. De meest gestelde vragen hierover, lees je terug in onze veelgestelde vragen.

Licenties voor leerlingen

De licentie voor Microsoft Teams geeft je toegang tot de software. Om met leerlingen te kunnen samenwerken in Teams hebben zowel de leerkrachten als leerlingen een licentie nodig. Vervolgens hebben zowel de leerkrachten als leerlingen een account nodig. Je kunt daarna iedereen uitnodigen om samen te werken in Teams, allemaal op één digitale plek.

 

Teams aanzetten en inrichten

Als beheerder van de Office 365 omgeving heb je een aantal stappen te zetten om de omgeving zo ingericht te krijgen dat er ook met leerlingen samengewerkt kan worden. Er kan met leerlingaccounts gewerkt worden in Microsoft Teams. Het kan echter ook handig zijn om in een Team samen te werken met gastaccounts. Dit kunnen accounts van ouders of leerlingen zijn, via bijvoorbeeld hun e-mailadres. Bekijk hier hoe je gastaccount kunt inrichten in Teams.

 

Tips voor beheerders

Hoe kan ik mijn omgeving beschermen tegen onveilige mails?

Een ransomware aanval is nooit met 100% zekerheid te voorkomen. Maar je kunt wel alles doen wat er in je macht ligt. Maak bijvoorbeeld gebruik van Advanced Threat Protection (ook wel ATP). ATP zit in onze cloudbundel en het scant mails die binnenkomen inclusief bijbehorende bijlagen. Dit werkt op basis van beleidsregels die een beheerder vooraf zelf instelt. We hebben hier een handleiding over geschreven

Wil je dit liever onder begeleiding inrichten voor je eigen omgeving? Kijk dan naar onze training vertrouwelijk data delen. Naast ATP ga je dan ook aan de slag met Self Service Password Reset en Azure Information Protection (AIP).

Maak regelmatig back-ups

Thuiswerken brengt cyberrisico’s met zich mee. Zo wordt er thuis vaak met andere programma’s gewerkt en ook zijn thuisnetwerken vaak minder veilig dan het schoolnetwerk.

Het is daarom aan te raden om back-ups te maken van jullie gegevens. Mocht het zo zijn dat je school of schoolbestuur dan wordt getroffen door bijvoorbeeld een ransomware-aanval, dan ben je niet meteen alles kwijt. 

Veilig mailen en bestanden delen en versleutelen

Door data zoals e-mails en andere documenten te versleutelen, zorg je ervoor dat enkel bevoegden gegevens kunnen inzien. Dit is een gebruiksvriendelijke manier om persoonsgegevens van medewerkers en leerlingen te beveiligen. Zeker in deze tijd, waar veel thuisgewerkt wordt, kan versleuteling een extra beveiligingslaag bieden. 

dSecure is een oplossing die goed samenwerkt met Office 365 voor het versleutelen van bestanden, e-mails en e-mailbijlagen. Ook kunnen gebruikers beleidsregels meegeven, bijvoorbeeld dat een mail met bijlage niet mag worden doorgestuurd.

Blijf alert op phishing mails

Vooral nu is het van groot belang dat iedereen online goed op blijft letten. Er zijn namelijk meldingen van phishing e-mails verzonden waarin het bijvoorbeeld lijkt alsof je wordt uitgenodigd voor een online vergadering. Open deze uitnodigingen niet.

Een uitnodiging voor dit soort vergaderingen komt altijd vanuit je Outlook Agenda én in Teams. Dus herken je de afzender niet, wis het bericht dan direct! Daarnaast is het belangrijk om de AVG-regels in acht te blijven nemen. Maak dus ook niet zomaar accounts aan voor leerlingen en medewerkers bij onbekende partijen.

Dummy

Vragen of meer ondersteuning nodig?

Heb je vragen over de inrichting of loop je tegen problemen aan bij het beheer? Stel ze aan Maurits Knoppert via de chatfunctie in Teams. 

Log voor het sturen van een chatbericht in op je eigen Teams-omgeving.

Mocht je de app niet geïnstalleerd hebben, dan kan het ook via de web-based Teams versie. Start vervolgens een nieuwe chat en voeg mknoppert@tactixtraining.nl toe.