Beheer in Microsoft Teams

 

Teams is onderdeel van het Microsoft-basispakket dat je hebt afgesloten met APS IT-diensten. Om te kunnen werken met Microsoft Teams moet er een tenant aangemaakt en ingericht worden. Daarnaast heb je licenties nodig om lesgeven en samenwerken op afstand voor medewerkers en leerlingen te realiseren.

Om te zorgen dat alle medewerkers van een school of scholen van hetzelfde bestuur veilig en effectief kunnen werken met Team, is het belangrijk dat de basis goed op orde is. Kom op deze pagina te weten hoe je als beheerder het proces kunt opstarten, waar je op moet letten bij de inrichting van Teams en hoe je grip houdt op je omgeving.

                     

Bekijk onze veelgestelde vragen voor beheerders

Bij de implementatie en het gebruik van Teams komen vaak verschillende vragen naar boven. De meest gestelde vragen hierover, lees je terug in onze veelgestelde vragen.

Teams beheren

Als beheerder is het belangrijk om te weten hoe Microsoft Teams toepasbaar, beheersbaar en veilig te realiseren en in te richten is binnen het basisonderwijs. In het webinar 'Beheren van Microsoft Teams' leer je daar meer over. 

Het is ook mogelijk om in een team samen te werken met gastaccounts. Dit kunnen bijvoorbeeld accounts van ouders of leerlingen zijn, via hun e-mailadres. Bekijk hier hoe je gastaccounts kunt inrichten in Teams.

 

Licenties voor leerlingen

Om met leerlingen te kunnen samenwerken in Teams hebben alle medewerkers en leerlingen een licentie nodig. In de cloudbundel voor medewerkers en leerlingen, die je via onze webshop kan bestellen, zitten de desbetreffende licenties. Als je beschikt over het Microsoft-basispakket kun je voor hetzelfde aantal gebruikers de basis cloudbundel aanvragen. Mocht blijken dat je meer cloudbundels nodig hebt dan opgegeven in de jaaropgave, dan kun je kiezen voor de Microsoft-cloudbundel Uitbreiding (voor leerlingen of medewerkers).

 

                                                              Tips voor beheerders

Vooral nu is het van groot belang dat iedereen online goed op blijft letten. Er zijn namelijk meldingen van phishing e-mails waarin het bijvoorbeeld lijkt alsof je wordt uitgenodigd voor een online vergadering. Open deze uitnodigingen niet. Een uitnodiging voor dit soort vergaderingen komt altijd vanuit je Outlook Agenda én in Teams.

Herken je de afzender niet, wis het bericht dan direct! Daarnaast is het belangrijk om de AVG-regels in acht te blijven nemen. Maak dus ook niet zomaar accounts aan voor leerlingen en medewerkers bij onbekende partijen.

 

 

Hoe kan ik mijn omgeving beschermen tegen onveilige mails?

Een ransomware aanval is nooit met 100% zekerheid te voorkomen. Maar je kunt wel alles doen wat er in je macht ligt. Maak bijvoorbeeld gebruik van Advanced Threat Protection (ook wel ATP). ATP zit in onze cloudbundel en het scant mails die binnenkomen inclusief bijbehorende bijlagen. Dit werkt op basis van beleidsregels die een beheerder vooraf zelf instelt. We hebben hier een handleiding over geschreven

Wil je dit liever onder begeleiding inrichten voor je eigen omgeving? Kijk dan naar onze bootcamp Microsoft 365 beveiligen. Naast ATP ga je dan ook aan de slag met Self Service Password Reset en Azure Information Protection (AIP).

 

Maak regelmatig back-ups

                                                                                                  

Er zijn de afgelopen periode verschillende meldingen binnegekomen dat cybercriminelen inspelen op de coronacrisis. Het is hierdoor dus meer dan ooit belangrijk goed om te letten.

Het is aan te raden om back-ups te maken van jullie gegevens. Mocht het zo zijn dat je school of schoolbestuur dan wordt getroffen door bijvoorbeeld een ransomware-aanval, dan ben je niet meteen alles kwijt. 

Veilig mailen en bestanden delen en versleutelen

                                         

Door data zoals e-mails en andere documenten te versleutelen, zorg je ervoor dat enkel bevoegden gegevens kunnen inzien. Dit is een gebruiksvriendelijke manier om persoonsgegevens van medewerkers en leerlingen te beveiligen.

dSecure is een oplossing die goed samenwerkt met Office 365 voor het versleutelen van bestanden, e-mails en e-mailbijlagen. Ook kunnen gebruikers beleidsregels meegeven, bijvoorbeeld dat een mail met bijlage niet mag worden doorgestuurd.

Vragen of meer ondersteuning nodig?

Heb je vragen over de inrichting of loop je tegen problemen aan bij het beheer? Neem dan contact op met Maurits Knoppert. Hij is op werkdagen beschikbaar tussen 9:00 tot 17:00 uur via de chatfunctie in Teams. Log voor het sturen van een chatbericht in op je eigen Teams-omgeving.

Mocht je de app niet geïnstalleerd hebben, dan kan het ook via de web-based Teams versie. Start vervolgens een nieuwe chat en voeg mknoppert@apsitdiensten.nl toe.