Met Teams kun je gemakkelijk samenwerken met collega’s en leerlingen door verschillende kanalen aan te maken. Deze kanalen zijn de verschillende onderwerpen waarmee je samen met je collega’s of met de leerlingen binnen je groep aan de slag wil gaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een schoolreisje voor de bovenbouw of een project binnen de klas. Ook is het mogelijk om met andere scholen binnen hetzelfde bestuur in Teams samen te werken.
Daarnaast kun je via de chat of met videobellen met elkaar communiceren in een veilige en afgeschermde omgeving. Dankzij videobellen hoef je als leerkracht niet meer fysiek aanwezig te zijn bij het lerarenoverleg. Ook is het mogelijk om met ouders te communiceren via Teams. Bijvoorbeeld door middel van een online informatiebijeenkomst. Afgelopen lente gaven we een webinar over het organiseren van een online informatiebijeenkomst via Teams. Onze experts Maurits en Jan vertellen hoe je dit technisch kan regelen in Teams en geven tips hoe je dit stroomlijnt. Bekijk het webinar terug.
Op deze pagina geven we informatie hoe je kunt starten met samenwerken in Teams en dit gestructureerd kunt laten verlopen.
Download hier alle handleidingen voor online lesgeven en samenwerken met je collega's.
1. Praktische handleiding over uitdelen van lesmateriaal, maken van afspraken en gebruik van kanalen
2. Handleiding online lesgeven via Microsoft Teams
3. Handleiding over werken met leerlingen in Teams op een Chromebook
4. Snel samenwerken in Teams met je collega's
5. Handleiding snel aan de slag met Teams
6. Stappenplan uitleg voor ouders. Download hier het stappenplan met uitleg voor ouders.
7. Handleiding over het organiseren van online informatiebijeenkomst met Teams.
Bij het gebruik van Teams komen vaak verschillende vragen naar boven. De meest gestelde vragen hierover, lees je terug in onze veelgestelde vragen.
In een keer een groep uitnodigen voor een vergadering in Teams? Dit kan door een kanaal uit te nodigen. Alle personen die in het kanaal zitten ontvangen dan een uitnodiging. Je kunt het ook regelen door het kanaal te openen waar iedereen al deel van uitmaakt en onderin te klikken, bij de posts, op het video-icoontje. Vervolgens geef je een onderwerp aan en klik je onderin op vergadering inplannen. Kijk voor gedetailleerd informatie in veelgestelde vragen voor leerkrachten (pagina 9).
Als collega’s in een vergadering je niet kunnen horen, dan is je microfoon mogelijk gedempt of niet juist geconfigureerd. Als je de instellingen van je luidspreker, microfoon of camera tijdens een gesprek of vergadering wil wijzigen, selecteer je meer opties > weergeven in de besturingselementen van de vergadering. Selecteer vervolgens de gewenste opties voor luidspreker, microfoon en camera.
Wil je iemand die niet tot je organisatie behoort, zoals een ouder, toevoegen aan de vergadering?
Dat kan door de link te delen. Klik hier voor meer informatie.
In deze video demonstreert leerkracht Marien Zonnenberg hoe je effectief samenwerkt met Teams. Hij neem je stap voor stap mee en toont de vele mogelijkheden.
Mis je weleens vragen van collega's die via Teams worden gesteld? Zorg er dan voor dat je meldingen goed instelt. Dit doe je per kanaal. Je stelt het afzonderlijk in voor allerlei functies. Denk aan chats, kanalen en tags. Zo ontvang je de meldingen op een manier die voor jou prettig is en werkt. Bekijk hier hoe je dit instelt.
Wat kun je doen met je collega's in Microsoft Teams?
Je kan onder andere een team aanmaken en collega's daaraan toevoegen, met elkaar communiceren middels de chatfunctie en (video)bellen via de computer. Daarnaast kun je veilig bestanden met elkaar delen en daar samen aan werken. Op die manier kun je overal en altijd met elkaar plannen uitwerken voor de school of zelfs bestuur en met je gehele team of een groepje collega’s aan verschillende projecten werken.
Nu veel scholen met Teams werken, kun je er als leerkracht ook mee aan de slag in de klas. Wellicht vraag je je af hoe je dit realiseert en op welke manier je opdrachten aanbiedt aan leerlingen of hoe je goede begeleiding geeft. Klik op onderstaande button om meer informatie te krijgen speciaal voor leerkrachten.