Samenwerken in Teams

Met Teams kun je gemakkelijk samenwerken met collega’s en leerlingen door verschillende kanalen aan te maken. Deze kanalen zijn de verschillende onderwerpen waarmee je samen met je collega’s of met de leerlingen binnen je groep aan de slag wil gaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een schoolreisje voor de bovenbouw of een project binnen de klas. Ook is het mogelijk om met andere scholen binnen hetzelfde bestuur in Teams samen te werken.   

Daarnaast kun je via de chat of met videobellen met elkaar communiceren in een veilige en afgeschermde omgeving. Dankzij videobellen hoef je bijvoorbeeld als leerkracht niet meer fysiek aanwezig te zijn bij het lerarenoverleg. Dit maakt het inplannen van een vergadering veel eenvoudiger. Ook kun je met Teams een online ouderavond opzetten. Bovendien kun je met de gedeelde notitieblokken en bestanden op ieder gewenst moment en onafhankelijk van locatie met elkaar samenwerken in een document of veilig bestanden met elkaar delen.  

Op deze pagina geven we informatie hoe je kan starten met samenwerken in Teams en dit gestructureerd kan laten verlopen.

Samenwerken met collega's

Wat kun je doen met je collega's in Microsoft Teams? 

Je kan onder andere een team aanmaken en collega's daaraan toevoegen, met elkaar communiceren middels de chatfunctie en (video)bellen via de computer. Daarnaast kun je veilig bestanden met elkaar delen en daar samen aan werken. Op die manier kun je overal en altijd met elkaar plannen uitwerken voor de school of zelfs bestuur en met je gehele team of een groepje collega’s aan verschillende projecten werken. 

Lees meer hoe je dit kunt bereiken >

Uitleg voor ouders

Als alles goed is ingericht en je leerlingen thuis wilt laten werken met Teams, dan is het belangrijk om ouders hier goed over te informeren. Zodat zij weten hoe Teams thuis kan worden geopend en hoe hun kind ermee aan de slag kan.

Bekijk onderstaand beknopt stappenplan met een uitleg voor ouders. Ook hebben we een filmpje gemaakt waar twee leerlingen uitleggen aan andere basisschoolleerlingen hoe je  teams kan gebruiken. 

Download hier het stappenplan >

Online informatiebijeenkomsten

Goede communicatie met ouders is essentieel. Met Teams kun je ook een ouderavond organiseren zonder dat mensen naar school hoeven te komen. Handig als je bijvoorbeeld de ouders wil informeren over hoe hun kinderen de komende tijd les krijgen op afstand en contact onderhouden met de leerkracht. 

Het is hierbij bovendien mogelijk voor ouders om vragen te stellen. 

 

Hoe je dit kunt doen, lees je hier >

                                                         Tip voor samenwerken

  • In een keer een groep uitnodiging voor een vergadering in Teams? Dit kan door een kanaal uit te nodigen. Alle personen die in het kanaal zitten ontvangen dan een uitnodiging. Je kan het ook regelen door het kanaal te openen waar iedereen al deel van uitmaakt en onderin te klikken bij de posts op het video-icoontje. Vervolgens geef je een onderwerp aan en klik je onderin een vergadering inplannen. Kijk voor gedetailleerd informatie in veelgestelde vragen voor leerkrachten (pagina 9).
  • Als collega’s in een vergadering je niet kunnen horen, dan is je microfoon mogelijk gedempt of niet juist geconfigureerd. Als je de instellingen van uw luidspreker, microfoon of camera tijdens een gesprek of vergadering wilt wijzigen, selecteer je meer opties  > weergeven  in de besturingselementen van de vergadering. Selecteer vervolgens de gewenste opties voor luidspreker, microfoon en camera.
  • Voorkomen dat leerlingen tijdens de les de microfoon van klasgenoten aan- en uitzetten. Tijdens het aanmaken van de vergadering kun je aangeven dat alleen de leerkracht (Alleen ik) mag presenteren. Leerlingen moeten dan wel zelf de microfoon aan- en uitzetten als ze iets willen zeggen.<
  • Het activeren van geluid tijdens de instructie Teams. Om het geluid van filmpjes te delen, kies je bij het delen van je scherm voor: Systeemaudio opnemen
  • Wil je iemand die niet tot je organisatie behoort, toevoegen aan de vergadering bijvoorbeeld een ouder? Dat kan door de link te delen. Klik hier voor meer informatie.

 

Vragen of meer ondersteuning nodig

Heb je nog vragen over samenwerken met collega’s en leerlingen via Teams of behoefte aan extra ondersteuning? Neem dan contact op met leerkracht en trainer Sander Kats via de chatfunctie in Teams of stuur een mail naar s.kats@apsitdiensten.nl. Hij beantwoordt graag al je vragen! 

Online lesgeven in Teams

Als je als leerkracht gevraagd wordt om de lessen en het contact met leerlingen en collega’s op afstand voort te zetten via Teams, zul je je wellicht afvragen hoe je dit kunt realiseren. Met Teams kun je online opdrachten aanbieden, duidelijke begeleiding bieden en bruikbare feedback geven aan leerlingen.

 

Informatie voor beheerders

Wil je weten hoe je Teams voor je school activeert en welke mogelijkheden er zijn? We geven je de informatie die nodig is om een antwoord te krijgen op je inrichtingsvragen.