Microsoft Education updates, juli 2020

Jeslyn Hardeveld | Microsoft 365 Product Manager & Cloud Specialist

Hier vind je alle Microsoft ontwikkelingen van de maand juli, speciaal voor het onderwijs.

Berichtvertaling in Teams

De afgelopen maanden was onderwijs op afstand de orde van de dag. Had jij leerlingen in de klas met ouders voor wie de taal een barrière was?

In Teams zit sinds deze zomervakantie de optie om berichtvertaling toe te passen. Met één klik kunnen mensen die verschillende talen spreken, toch alles meekrijgen door posts in kanalen en chats direct te laten te vertalen. Ook op de iPad. Je kunt dit gebruiken door bij een chat of post op de 3 balletjes te klikken en te kiezen voor ‘vertalen’. Er worden meer dan 40 talen ondersteund, dus grote kans dat deze toepassing je kan helpen!

Leerlingen met een taalachterstand of dyslexie in de klas?

Hoewel de toepassing insluitende lezer op zichzelf niet nieuw is, kun je deze sinds kort ook direct in Teams gebruiken. Met de optie insluitende lezer kun je een tekst voor kinderen met dyslexie, slechtziendheid of een taalachterstand, groter laten weergeven of zelfs laten voorlezen. Je hebt hier ook de optie om de tekst te laten weergeven in lettergrepen of bijvoorbeeld de bijvoeglijke naamwoorden een specifieke kleur te geven. Hoe je dat precies kunt instellen vind je hier


Multitasking binnen Teams

Waar je eerst alleen het chat-venster in Teams kon loskoppelen kun je dat nu ook met verschillende Teams-vergaderingen. Zo zoek je bijvoorbeeld gemakkelijk een document terwijl je in een bespreking zit of open je verschillende chats naast elkaar met de pop-out functie.

Wil je tijdens een overleg een andere collega raadplegen? Dan kun je nu gewoon bellen via Teams terwijl je status in het overleg automatisch in wachtstand gaat. Via de knop ‘hervatten’ bepaal jij in welke meeting je actief wil zijn, zonder dat je deze direct hoeft af te sluiten.

Breng je PowerPoint presentatie naar een hoger level

PowerPoint biedt nu de mogelijkheid om een live presentatie geven. Zo neem je de kijkers bijvoorbeeldmet een QR code, op hun eigen apparaat, in één keer mee naar jouw presentatie. Hiervoor hebben de deelnemers alleen een werkende internetverbinding nodig.

De kijkers kunnen vervolgens terugbladeren naar eerdere slides of de ondertiteling aanzetten. Ideaal voor doven en slechthorenden of om het in realtime te vertalen. Zo is een ouderbijeenkomst voor verschillende nationaliteiten goed te volgen.

Een andere optie is om middels de notities feedback te ontvangen. Je ontvangt de inzichten achteraf zodat je precies weet of er nog verbeterpunten zijn.

Teams en Outlook bundelen

Het is nu heel makkelijk om informatie uit chats (Teams) en e-mails (Outlook) uit te wisselen. Heb je in Outlook een e-mail ontvangen? Deel deze mail dan vanuit Outlook (inclusief bijlagen) eenvoudig naar een specifiek kanaal of een bepaalde chat. Andersom kan dat ook; deel een Teams-chat of een heel kanaal per e-mail.

Ook handig: je kunt nu vanuit Outlook rechtstreeks reageren op gemiste activiteiten uit teams.

Dummy

Microsoft Education updates, augustus 2020

Belangrijke onderwerpen

  • Workflow voor Office 365 ATP-aanvraagvrijgave
  • Malafide e-mails markeren als SPAM
  • "Alleen-lezen" toegang tot berichten

 

Microsoft Education updates, september 2020

Belangrijke onderwerpen

  • Onderwijs-apps verbinden aan Microsoft Teams
  • Reageren en beantwoorden binnen Teams
  • Ongepaste Teams berichten detecteren en verwijderen
  • Office 365: vernieuwde Office.com-startpagina