Microsoft Education updates, september 2020

Jeslyn Hardeveld | Microsoft 365 Product Manager & Cloud Specialist

Hier vind je alle Microsoft ontwikkelingen van de maand september, speciaal voor het onderwijs.

Onderwijs-apps verbinden aan Microsoft Teams

Het toevoegen van apps aan Teams is niet geheel nieuw, maar op onderwijsgebied bestonden er nog weinig opties. Deze lijst wordt sinds corona almaar groter. Zo zijn er vele (educatieve) apps beschikbaar welke je direct binnen Teams in kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan Kahoot, Prezi of Wakelet om leuke leeropdrachten en quizzen te maken.

Daarnaast zijn er ook steeds meer leveranciers, zoals Adobe met Spark, en digitale leeromgevingen als Thieme & Meulenhoff of SMART Learning Suite, die de applicaties verbinden aan Teams.

Hieronder vind je een overzicht van apps gericht op het basis onderwijs.

Reageren en beantwoorden binnen Teams

In Outlook kun je simpelweg door een mail te beantwoorden alle informatie over dat onderwerp bij elkaar bewaren. In Teams werkte dat anders, je plaatst een post in een kanaal en vervolgens ontvang je reacties via een nieuwe post. Dit komt omdat de tekstbalk onderaan de suggestie werkt dat je zo gemakkelijk kunt reageren. Hierdoor ontstaat veel onduidelijkheid.

screenshot

Daarom heeft Microsoft nu de balk vervangen door de knop ‘Nieuw gesprek’. Er is sinds deze maand een duidelijker onderscheid tussen het maken van een nieuw bericht in Teams en het reageren op een bestaand bericht. Zo blijft het kanaal overzichtelijk. 

knop

Zie je de nieuwe knop nog niet? Dan kan het zijn dat je  Teams moet bijwerken naar de nieuwste versie.

Ongepaste Teams berichten detecteren en verwijderen

Door de opkomst van corona is Teams massaal ingezet om het onderwijs te continueren. Ondanks dat het een hele handige toepassing is om in contact te blijven, konden er ook ongepaste berichten gedeeld worden. Denk hierbij aan berichten met aanstootgevende of intimiderende taal, maar ook afbeeldingen die niet geschikt zijn.

Een leerkracht kon dit tot nu toe handmatig verwijderen en vervolgens de leerlingen erop aanspreken. Nu is het ook mogelijk dat IT-beheerders hier een beleid voor ontwikkelen. Zo wordt ongepaste inhoud automatisch gedetecteerd waardoor de leerling dit niet kan plaatsen.

Let op: dit werkt niet voor leerlingen die als ‘gast’ deelnemen. 

Om dit in te stellen moet je eerst de ‘Communication Compliance’ rol toewijzen aan jezelf (de admin rol geeft deze optie niet). Het kan even duren voordat de rol is toegewezen. Daarna kun je hier het beleid opstellen.

Office 365: vernieuwde Office.com-startpagina

De lay-out van de Office startpagina is volledig vernieuwd. Je komt hier terecht via de browser of via de Windows 10 app

Zo zijn nu alle apps in een lint aan de linkerzijde te vinden (op dezelfde manier als in Teams). Onderin het lint heb je de optie om alle apps te openen en bovenin kun je via het plusje heel gemakkelijk een nieuw bestand openen. Daarnaast zijn er vele Artificial intelligence (AI) componenten toegevoegd zoals je aanbevolen- en meest recente bestanden. 

Het uitgangspunt van Microsoft is om meer structuur te bieden zodat je sneller aan de slag kunt. Ook is er een grote verbeterslag uitgevoerd met betrekking tot de zoeknauwkeurigheid. Ben je benieuwd? Neem dan een kijkje op het vernieuwde office.com


Dummy

Microsoft Education updates, juli 2020

Belangrijke onderwerpen

  • Berichtvertaling in Teams
  • Leerlingen met een taalachterstand of dyslexie in de klas?
  • Multitasking binnen Teams
  • Breng je PowerPoint presentatie naar een hoger level

Microsoft Education updates, augustus 2020

Belangrijke onderwerpen

  • Workflow voor Office 365 ATP-aanvraagvrijgave
  • Malafide e-mails markeren als SPAM
  • "Alleen-lezen" toegang tot berichten