De nieuwste functies in Microsoft 365 voor het onderwijs

Microsoft 365 ontwikkelt regelmatig nieuwe functies en updates die je dagelijkse werk een stukje makkelijker maken. Van het videobellen met de hele klas tot het inrichten van het intranet; de programma’s van Microsoft worden steeds verder uitgewerkt om het onderwijs te ondersteunen. Die ontwikkelingen gaan vaak zo snel dat het lastig is om alles bij te houden, logisch! Daarom hebben wij de nieuwste functies op een rijtje gezet.

Wordt verwacht

 • TEAMS: virtuele breakout-rooms
  Splits de klas tijdens een teamvergadering in kleine groepjes op. Zo kunnen leerlingen bijvoorbeeld in tweetallen een opdracht maken om deze vervolgens met de hele klas te bespreken.

Augustus 2020

Deze updates zijn al beschikbaar of komen deze maand uit.

 • TEAMS: tot 49 personen in beeld bij vergaderingen
  Zo kun je de hele klas zien tijdens de les. Met de dynamische mogelijkheden kun je zelf instellen hoe jouw beeldscherm eruit ziet.
 • TEAMS: together mode
  Met de together mode kun je leerlingen eenvoudig dezelfde achtergrond geven én krijg je te zien wie er aan het woord is.
 • WHITEBOARD: geef leerlingen geen recht om iets te tekenen op het whiteboard
  Met dit digitale schoolbord kun je de uitleg visueel weergeven. Je kunt deze toepassing nu zo instellen dat leerlingen hier niet op kunnen tekenen of schrijven.
 • TEAMS: meer controle bij vergaderingen
  Laat leerlingen en andere genodigden wachten in de digitale lobby. Zo krijgen zij pas toegang op het moment dat jij het online lokaal openzet.
 • TEAMS: verbeteringen bij het geven van opdrachten
  Grotere bestanden, meer bijlagen en bepaalde instellingen voor als je bijvoorbeeld een nieuwe leerling toevoegt aan een team, allemaal nieuwe opties om opdrachten nog effectiever in te zetten. Leerlingen krijgen daarnaast nu een leuke animatie te zien als ze hun werk inleveren.
 • TEAMS: polls
  Met een poll kun je heel eenvoudig peilen hoe het met je leerlingen gaat. Vonden zij de opdracht bijvoorbeeld moeilijk of juist makkelijk?
 • OUTLOOK ONLINE: uitgesteld verzenden
  Je hebt nu ook de mogelijkheid om in Exchange, de webversie van Outlook, een e-mail uitgesteld te versturen. Handig als je bijvoorbeeld je collega's niet wil storen in hun vakantie.

Juli 2020

 • WHITEBOARD: Whiteboard integratie met Teams
  Whiteboard is een nieuwe toepassing die je kunt gebruiken als vervanging van je digibord.
 • TEAMS: kanaalvergadering vanuit Teams starten
  Je kunt een kanaalvergadering direct starten zonder dat er een afspraak is ingepland. Alle leden van het Team worden tegelijk gebeld.
 • TEAMS: zoeken in een chat of kanaal
  Je kunt nu ook in een specifiek kanaal of chatvenster zoeken: druk op Ctrl+F (of Cmd+F voor de Mac) en typ wat je zoekt.
 • TEAMS: neem standaard de regie tijdens vergaderingen
  Je kunt nu bij het aanmaken van een nieuwe klas de standaard presentatie instellingen afstemmen op alleen-ik zodat je dit niet elke les handmatig hoeft aan te passen. Zo houd jij de regie tijdens de les.
 • TEAMS: opdrachten in aparte kanalen
  Is er huiswerk en wil je graag onderscheid maken tussen verschillende vakken of specifieke leerlijnen? Je kunt de opdrachten in aparte kanalen uploaden. Lees hier meer over de mogelijkheden.
 • EXCEL: filteren tijdens samenwerken
  Je kunt nu via Sheet view je eigen filter inzetten zonder dat dit effect heeft op anderen.
 • WORD: zie wie er in het document werkt
  Vanaf nu zie je rechtsboven in een document of er ook andere mensen in bezig zijn.

Terugkijken

Tijdens het webinar van 30 juni 2020 bespraken onze experts Jan Ligtenberg en Maurits Knoppert de nieuwe functionaliteiten, waar je ze kunt vinden en hoe je ze inzet in jouw onderwijsorganisatie. Zo krijg je nóg meer inzicht in de mogelijkheden van Microsoft 365. Je vindt het webinar terug op ons Youtube-kanaal.

Dummy