Home

Inspiratiemiddag: laat ICT voor je werken in het speciaal onderwijs

Werk jij in het speciaal onderwijs? Kom naar de gratis inspiratiemiddag op woensdag 12 oktober en ervaar hoe je met de Microsoft toepassingen leerlingen met speciale behoeften kan ondersteunen en op een veilige en toegankelijke wijze manier kan samenwerken in het speciaal onderwijs.

Leerlingen met leermoeilijkheden (van welke aard dan ook) of die op een andere manier leren, kunnen met veel uitdagingen geconfronteerd worden. Het is belangrijk dat zij passende toegang krijgen tot onderwijs, op een wijze die bij hen als individu past. De hulpmiddelen van Microsoft helpen bij het ondersteunen van belangrijke leerprocessen en de niet-cognitieve vaardigheden die leerlingen later nodig hebben. Ook kom je te weten hoe je datamisbruik voorkomt en hoe het Windows 11 SE besturingssysteem meer flexibiliteit, veiligheid en beheerbaarheid kan leveren aan het speciaal onderwijs.

Wat leer je tijdens de inspiratiemiddag?

Tijdens de interactieve workshops ervaar je hoe de Microsoft technologie het speciaal onderwijs kan ondersteunen. Denk aan mogelijkheden binnen tools zoals Minecraft, Teams en Windows 11 SE. Het precieze programma vind je in het overzicht hieronder.

Voor wie is de inspiratiemiddag bedoeld?

De inspiratiemiddag is voor (bovenschoolse) onderwijskundige en technische ICT’ers en leerkrachten die werkzaam zijn in het speciaal onderwijs.

Waar en wanneer?

Datum: woensdag 12 oktober 2022
Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Microsoft Nederland
Adres: Evert van de Beekstraat 354, 1118 CZ Schiphol (zie de bereikbaarheid)

 

Programma

13:00 uur - Inloop met koffie en thee
13:30 uur - Welkomstwoord (The Stage)

Welke tools maken het lesgeven in het speciaal onderwijs makkelijker en leuker? Joeri Blomberg is docent en bovenschoolse ICT’er uit het VSO, en laat een aantal voorbeelden uit zijn eigen onderwijspraktijk zien waar je als speciaal onderwijs direct mee aan de slag kunt. Er komen een breed scala aan tools aan bod die het passen bij toegankelijk en modern lesgeven en leren.
Minecraft heeft ondertussen zijn draai gevonden in het Nederlandse onderwijs. Naast dat het vele leerlingen motiveert biedt Minecraft ook de mogelijkheid om de echte wereld in de klas te halen en hiermee onderwerpen zoals burgerschap op een levendige manier de behandelen. Maar hoe begin ik hiermee als leerkracht en welke kennis heb ik nu zelf nodig? In deze workshop nemen we je mee in de wondere wereld van Minecraft en beantwoorden we deze, maar ook nog vele andere vragen die er over dit onderwerp zijn.
Windows 11 SE is een nieuw besturingssysteem van Microsoft dat speciaal ontwikkeld is voor het onderwijs. Dit nieuwe OS is ontwikkeld met een focus op toegankelijkheid, met een vereenvoudigd ontwerp en moderne en simpele beheertools. Daarnaast is het speciaal ontwikkeld voor budgetvriendelijke apparaten. Robert van der Hoef en Maurits Knoppert zullen uitleggen hoe het nieuwe Windows 11 SE besturingssysteem meer flexibiliteit, veiligheid en beheerbaarheid kan leveren aan het speciaal onderwijs aan de hand van de uitkomsten van de eerste pilots in het Nederlandse onderwijs.

 

14:30 Pauze

Microsoft heeft meerdere tools die kinderen kunnen gebruiken om hun leesvaardigheid te versterken. In deze sessie zal Marien Zonnenberg, docent en trainer bij APS IT-Diensten, twee gratis producten uitlichten. Met de Insluitende Lezer kun je leerlingen de mogelijkheid bieden om iedere tekst via een persoonlijk profiel leesbaarder te maken. Met Leesvoortgang in Microsoft Teams kun je jouw leerlingen een tekst hardop laten voorlezen die door de tool automatisch worden geanalyseerd op fouten.
Microsoft Reflect is een gratis tool in Microsoft Teams waarin leerlingen emoji's en afbeeldingen van emoties gebruiken om hun persoonlijke ervaringen met docenten te delen. Marien Zonnenberg, docent en trainer bij APS IT-Diensten, zal je vertellen hoe je Reflect kan gebruiken om kinderen een veilige plek te bieden om te delen hoe het met ze gaat, hoe je het beste met de data om kan gaan, en wat zijn persoonlijke ervaringen als docent zijn.
Binnen het Microsoft platform zitten verschillende goede tools om het samenwerken tussen collega’s te bevorderen en ondersteunen. Ook voor het gebruik met externen zijn er mooie mogelijkheden. Denk dan ook bijvoorbeeld aan veilig mailen. Tijdens deze sessie laat ik verschillende onderdelen zien hoe je deze kan inzetten en gebruiken.
In deze sessie vertelt en demonstreert Jan Ligtenberg, Microsoft 365 trainer en consultant bij APS IT-diensten, hoe je je data veilig kan stellen in je Microsoft 365- omgeving en je beveiligingslabels kan toepassen op Teams en/of documenten. Ook laat hij zien hoe je met de juiste instellingen distributielijsten kan beveiligen zodat deze alleen voor medewerkers beschikbaar zijn. Daarnaast legt hij uit hoe je kan werken met gemodereerde chatgroepen om te voorkomen dat leerlingen ongecontroleerd chatgroepen gaan aanmaken.

 

16:30 Afsluiting en borrel (The Stage)

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur.

030 2856 870 info@apsitdiensten.nl