Home

Wachtwoorden beheren met LastPass

Wist je dat we gemiddeld 25 online accounts per persoon hebben? En dus ook 25 wachtwoorden. Dan is het niet gek dat je wachtwoorden hergebruikt. Niet veilig, maar wel begrijpelijk. Een wachtwoordmanager is dan de oplossing.

Wat is LastPass precies?

LastPass is zo’n wachtwoordmanager waarmee je al je wachtwoorden veilig opslaat. Je hoeft hierdoor nog maar één wachtwoord te onthouden, je hoofdwachtwoord. Je downloadt eerst de extensie voor de browser waar je graag in werkt, zo krijg je LastPass te zien in je browser. Zodra je ergens inlogt, bijvoorbeeld je e-mail, vraagt LastPass of het wachtwoord opgeslagen moet worden. Zo voeg je langzaamaan al je wachtwoorden in de kluis van LastPass toe. De volgende keer dat je inlogt in je e-mail voert LastPass het wachtwoord voor je in.

Kostenberekening van LastPass

Wil je LastPass bij jou op school gebruiken? We bieden een overeenkomst voor scholen en besturen en je betaalt een vast bedrag per jaar. Voor scholen is dit € 50,00 euro en voor besturen € 375,00 euro.

Zodra je start met Lastpass ontvang je licenties op naam van de school. Zodra je als beheerder licenties op naam zet, worden er kosten berekend. Op de 27e (of de laatste werkdag vóór de 27e) van iedere maand wordt er gekeken naar je daadwerkelijke gebruik en hoeveel licenties er op naam zijn gezet. Voor licenties die op de 27e niet op naam van een gebruiker staan, worden geen kosten berekend. Per op naam gezette licentie betaal je € 1,00. Als beheerder heb je de vrijheid om gebruikers op te voeren of weer te verwijderen.

Beveiliging van LastPass

LastPass maakt gebruik van meervoudige verificatie en biedt dus een extra beveiligingslaag. Zo kom je alleen in je wachtwoordenkluis na een extra authenticatie. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door een verificatiecode naar je telefoon te sturen. 

Gegevens worden daarnaast op apparaatniveau versleuteld en ontsleuteld. Zelfs LastPass kan jouw gegevens dus niet inzien.

Hoe maak je een sterk wachtwoord 

Je LastPass hoofdwachtwoord moet uiteraard sterk zijn. Het is aan te raden om een zogenoemde wachtzin te bedenken. Dit is een wachtwoord bestaande uit een zin van meerdere woorden. Let daarbij op dat je geen uitspraken of gezegdes gebruikt, die kennen hackers namelijk ook. Voeg daarnaast hoofdletters, cijfers en vreemde tekens toe. Tip: dat kan ook een spatie zijn!

Wil je LastPass op jouw school gebruiken? De licenties vind je hier

Wachtwoordmanager in Microsoft 365

Ook in Microsoft 365 kun je gebruikmaken van een wachtwoordmanager. Onlangs is deze bovendien vernieuwd. Je kon al langer je wachtwoorden opslaan in je Edge-browser, maar nu zijn je wachtwoorden ook toegankelijk in bijvoorbeeld de Chrome-browser of op je mobiele telefoon. In Chrome maak je hiervoor gebruik van de Chrome-extensie Microsoft Autofill. Om op je mobiele telefoon gebruik te maken van de wachtwoordmanager download je de app Authenticator.