Licentie

LastPass Enterprise - bestuurslicentie

Wachtwoordmanager LastPass maakt het voor jou als beheerder of ICT-coördinator eenvoudig om een sterk wachtwoordbeleid in te voeren binnen je school of stichting. Dit is de variant voor besturen.

 • Zorg voor veilig wachtwoordgebruik binnen je bestuur
 • Helpt je voldoen aan eisen voor goed informatiebeveiliging- en privacybeleid
 • Eenvoudige tool voor zowel de ICT'er als de eindgebruiker

Veilig wachtwoordgebruik in het onderwijs

Onderwijsinstellingen zijn steeds vaker het slachtoffer van hacks waarbij persoonsgegevens op straat komen te liggen. Als (bovenschoolse) ICT-er wil je dit natuurlijk voorkomen. Daarom geef je collega’s vast weleens tips over veilig wachtwoordgebruik. Maar je hebt hier niet altijd controle over. Wanneer één medewerker onveilige wachtwoorden gebruikt, kan het al misgaan…

Met een goed wachtwoordbeleid weet je zeker dat de medewerkers binnen je school of stichting veilige wachtwoorden gebruiken. Zo verklein je de kans dat buitenstaanders toegang krijgen tot jullie netwerk of persoonsgegevens. De wet verplicht je zelfs om persoonsgegevens zo goed mogelijk te beschermen, met behulp van een informatiebeveiliging- en privacybeleid. Een wachtwoordbeleid is daarin een belangrijke bouwsteen.

Hoe werkt wachtwoordmanager LastPass?

LastPass maakt het voor jou als beheerder of ICT-coördinator eenvoudig om een sterk wachtwoordbeleid in te voeren binnen de school of stichting. Het uitgebreide dashboard zorgt ervoor dat jij goed kan zien in welke mate collega’s veilige wachtwoorden gebruiken. Zo stuur je op een effectief wachtwoordbeleid en bescherm je belangrijke (persoons)gegevens!

Medewerkers vergeten hun wachtwoord nooit meer

Veilige wachtwoorden moeten aan bepaalde eisen voldoen, denk aan het gebruik van cijfers en vreemde tekens. Ook moeten medewerkers voor ieder account een verschillend wachtwoord gebruiken. Maar hoe onthouden medewerkers al deze wachtwoorden? Vaak belanden ze in Word bestandjes of op post-its die kwijtraken... Met LastPass vergeten de medewerkers binnen jouw school of stichting hun wachtwoord nooit meer. De tool verzint veilige wachtwoorden, slaat deze betrouwbaar op én vult ze automatisch in bij het inloggen.

Inloggen met één hoofdwachtwoord

Collega's krijgen allemaal een eigen digitale kluis waarin hun wachtwoorden worden opgeslagen. Hierbij kun je gebruikmaken van Single Sign-on, meervoudige authenticatie of Active Directory integratie (werkt ook met Google Workspace). De meervoudige authenticatie app is beschikbaar wanneer je LastPass bestelt. Als beheerder bepaal je zelf welke applicaties gebruikt mogen worden, daarnaast is er de optie om de medewerkers federatief aan te laten melden met de gegevens uit de Active Directory. Je kunt ook aanmeldingsgegevens beheren voor applicaties die niet compatibel zijn met SSO.

Automatisch formulieren invullen

LastPass automatiseert belangrijke IT-processen en vereenvoudigt de toegang van medewerkers. Ook het invullen van formulieren wordt een stuk makkelijker; de wachtwoordmanager weet wat je eerder hebt ingevuld en geeft je de optie om het formulier automatisch in te vullen. 

Bescherming tegen cyberaanvallen

Wachtwoordbeheer kan phishing tegengaan: wachtwoordgegevens worden namelijk nooit automatisch ingevuld op verdachte websites. LastPass waarschuwt ook als een e-mailadres voorkomt in de database met gelekte inloggegevens.

Versleutelde wachtwoorden

LastPass hanteert een ‘zero knowledge’ beleid. De wachtwoordmanager is niet gekoppeld aan een browser en elke gebruiker heeft een eigen online kluis met wachtwoorden. Alle wachtwoorden worden versleuteld en afgeschermd. Alleen de gebruiker die het hoofdwachtwoord heeft, kan daardoor toegang krijgen tot wachtwoorden. LastPass kent dit wachtwoord niet en ook het programma waarmee je werkt heeft geen inzicht in de gegevens die je opslaat. LastPass voldoet uiteraard ook aan de AVG.

LastPass implementeren

Onze consultant komt graag bij je langs om de omgeving op te zetten en in te richten. Na deze implementatie kun je LastPass zelf snel uitrollen en eenvoudig beheren. Lees meer over de LastPass implementatie.

Gratis thuisgebruik voor medewerkers

Willen medewerkers ook thuis veilige wachtwoorden gebruiken? Dat kan met Families as a benefit. Dit is gratis beschikbaar voor je medewerkers die gebruikmaken van LastPass. Zij kunnen tot wel vijf extra familieleden of vrienden uitnodigingen voor hun familie-account.

Meer informatie?

Op het YouTube-kanaal van LastPass vind je handige instructiefilmpjes, óók in het Nederlands. Lees ook het artikel: LastPass: Wachtwoordbeheer veilig en centraal geregeld.

Veelgestelde vragen

De persoonsgegevens worden opgeslagen in Europa. Was je al eerder klant bij LastPass (niet via APS IT-diensten) of stap je over vanuit een bestaand contract? Dan kan het zijn dat de gegevens zich nog in Amerika bevinden. Tijdens de implementatie regelen wij op verzoek dat je data in Europa wordt opgeslagen.
Ons advies is om Lastpass te bestellen op de naam van je stichting (de bestuurslicentie). Als je later meer scholen wil aansluiten dan kun je gebruikers in je bestuurderslicentie opvoeren. Zo komen alle scholen in 1 console, dit is makkelijker te beheren.
Bestel gratis het gewenste aantal licenties met de variant LastPass Enterprise extra gebruikers.
Dit kan. Ga voor meer informatie naar deze pagina en klik op Gebruikersbeheer -> LastPass Enterprise-gebruikersinstellingen weergeven en beheren.
Ja, dit is mogelijk door de e-mailadressen van de ene school te verwijderen en die van de nieuwe school toe te voegen.
We bieden zowel een overeenkomst voor scholen als besturen. Je betaalt een vast bedrag per jaar. Daarnaast betaal je per maand een bedrag per actieve gebruiker. Zodra je start met LastPass ontvang je licenties op naam van de school. Als beheerder kun je deze licenties op naam zetten en vanaf dat moment worden er kosten berekend. Op de 27e (of de laatste werkdag voor de 27e) van iedere maand wordt er gekeken naar je daadwerkelijke gebruik en hoeveel licenties er op naam zijn gezet. Voor licenties die niet op naam van een gebruiker staan, worden geen kosten berekend. Je betaalt dus alleen voor de actieve gebruikers een extra bedrag per maand.

Meer uitleg en de precieze bedragen vind je in de licentievoorwaarden. Let op: Deze licentievoorwaarden kun je alleen downloaden wanneer je bent ingelogd. Log in en ga naar een specifieke variant van het product (bijvoorbeeld de school- of bestuurslicentie). De downloadlink staat dan rechtsboven onder 'Licentie in het kort'. Op pagina 8 lees je de bedragen.
Werkt jouw school of bestuur vanuit Google Workspace? LastPass kan hier ook mee integreren. Zo heb je maar één wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot al het werk in de Google Workspace. Meer informatie.
Ja, door een groep in de Azure AD aan te maken en deze toegang te geven tot LastPass. Als alternatief kun je een LastPass-rol maken en die toekennen aan (groepen van) gebruikers. LastPass maakt dan automatisch gebruikers aan en/of verwijdert ze weer.

Wanneer je LastPass Enterprise voor de eerste keer implementeert met Azure AD, kun je een kleine testgroep instellen in Azure AD. Zodra je hebt gecontroleerd dat het inrichten naar verwachting functioneert, kun je het toevoegen en verwijderen van mensen in de testgroep uitproberen. Als alle tests met succes zijn afgerond, kun je LastPass toewijzen aan alle groepen, of aan specifieke groepen die LastPass gaan gebruiken. Voor meer informatie kun je deze pagina bekijken.
Als de gebruiker de onderstaande stappen volgt, kun je de gebruiker daarna opnieuw toevoegen.
 1. Ga naar https://lastpass.com/delete_account.php
 2. Selecteer Verwijderen
 3. Klik vervolgens op Nee om aan te geven dat je het hoofdwachtwoord niet kent.
 4. Voer het e-mailadres van je account in en klik vervolgens op E-mail verzenden.
 5. Controleer je inbox en klik op de link in de e-mail van LastPass om te bevestigen dat je wil doorgaan met het verwijderen van het account.
 6. Indien gewenst, kun je de reden aangeven waarom je je account verwijdert.
 7. Klik nu op Verwijderen.

In het kort

 • Aanbieder
  LastPass

Je hebt één van de volgende licenties ook nodig:

LastPass Implementatie

Meer info

Voer een sterk wachtwoordbeleid in met wachtwoordmanager LastPass