De Adobe-overeenkomst

‘Ook voor het primair onderwijs zijn er heel veel mogelijkheden om creatief te werken met Adobe-producten’, zegt Hilde Maassen. Hilde is docent Fotografie op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Ze is ook Certified Instructor en Adobe Education Leader en is gecertificeerd in maar liefst vijf programma’s: Photoshop, Lightroom, Muse, Illustrator en InDesign. Ze is daarmee met recht een kenner. Speciaal voor het primair onderwijs zet ze mogelijkheden om lessen te verrijken met Adobe op een rij.

Dit artikel verscheen eerder in het magazine APS IT- info van mei 2018

Adobe-software is misschien niet in de allereerste plaats ontworpen voor kinderen’, zegt ze, ‘maar het biedt veel mogelijkheden voor het onderwijs en de software is heel goed te gebruiken op school, zeker ook voor jongere kinderen. Hoe je Adobe wilt toepassen in de les, hangt van de creativiteit van de leerkracht af, maar er kan heel erg veel!

De meeste Adobe-apps zijn snel te leren. Het is helemaal niet zo ingewikkeld als leerkrachten weleens denken’, vertelt Hilde. ‘Er zijn stap-voor-stap-lessen, dan hoef je alleen maar de aanwijzingen te volgen. Alle apps werken heel intuïtief, vergelijkbaar met bijvoorbeeld Instagram. Je kunt uitproberen wat je wilt, je bent altijd in een paar stappen weer terug bij het beginpunt, er kan niets misgaan. Kinderen leren het helemaal snel, die zoeken het zelf uit, werken vaak veel onbevangener dan leerkrachten.

Als leerkracht moet je durven loslaten en zelf weer als een kind worden om de mogelijkheden uit te proberen. De apps passen heel goed bij de 21e-eeuwse vaardigheden: onderzoeken en uitproberen op een creatieve manier. En sommige apps, Photoshop Mix en Premiere Clip, zijn gratis voor het onderwijs.’

Dummy

Spark

‘Spark is echt heel leuk voor jonge kinderen. Er is Spark Page, Spark Video en Spark Post. Met Spark Page kun je een scrollbare webpagina maken, door middel van een template. Daar hoef je niets ingewikkelds voor te doen, je moet alleen de template uitkiezen.Veel scholen maken hun nieuwsbrief met Spark Page. Spark Video is eigenlijk een slideshow. Onder elk plaatje kun je geluid inspreken. Door een microfoonbutton in te drukken maak je een opname van ongeveer 10 seconden. Zo spreek je dia voor dia in. Met Spark Post kun je je eigen posters maken, voor de schoolmusical of de sportdag bijvoorbeeld.'

Zelf apps maken?

Adobe XD is bedoeld om zelf apps te bouwen. Het is superleuk als je weet hoe het werkt. Het is wel te doen voor de Bovenbouw maar het vraagt wel meer handelingen dan de eenvoudiger software. Adobe Capture vind ik zelf ook heel leuk. Het is een soort cameraatje waarmee je iemand kunt fotograferen en dan het beeld kunt bewerken met een filter. Met Photoshop Sketch kun je expressieve tekeningen maken, het werkt heel slim. Je kunt van je hand of je vingers een penseel maken

De Adobe-overeenkomst

De complete suite van Adobe, de Creative Cloud voor Enterprise, bestaat uit alle software voor het bewerken van foto's, ontwerpen van websites en het maken, beveiligen en bewerken van PDF-bestanden. Nieuw in deze overeenkomst is dat scholen afrekenen per fte op basis van aantallen uit de jaaropgave. Dat betekent dat Adobe-software qua prijs toegankelijker is voor het onderwijs dan voorheen.

Nieuw is de Acrobat Pro instellingsbrede-licentie. Met Acrobat Pro maakt u van PDF's slimme bestanden die u kunt bewerken, ondertekenen, beveiligen en doorzoeken. Ook stuurt en beheert u documenten op een veilige manier volgens de AVG-standaarden.Ook voor Acrobat Pro geldt: u mag dan onbeperkt installeren op devices van de school.