Ransomware

Ransomware, een griezelig fenomeen dat steeds meer voorkomt. Begin mei vond zelfs de grootste online aanval ooit plaats. Dat is natuurlijk even schrikken, ook voor ons. Het maakt opnieuw duidelijk hoe alert we moeten zijn op de gevaren die schuilen in de digitale wereld.

Op deze pagina vertellen we u meer over hoe u uw netwerken en computers kunt beschermen tegen een cyberaanval.

Het Nationaal Cyber Security Centrum adviseert:

  • Zorg ervoor dat het SMB (server message block) niet bereikbaar is via het internet.
  • Draag zorg voor de bereikbaarheid van de killswitch-domeinen door de ransomware.
  • Het blijft verstandig om geen onbekende bestanden of links uit onbekende emails te openen.
  • Ter voorkoming van een besmetting, zorg ervoor dat de recente updates zijn ge├»nstalleerd.

Wat kunnen we ertegen doen?

Het is misschien een open deur, maar blijf altijd voorzichtig en bedachtzaam als u op het internet surft. Op websites, maar met name in uw mailbox. Vaak wordt ransomware namelijk verspreid door (nep)mails, die u vervolgens opent en zo uw eigen computer en die van collega's besmet. Daarnaast is de juiste beveiligingssoftware uiteraard belangrijk, maar ook het (op tijd!) updaten van uw softwareprogramma's is noodzakelijk. Hieronder vindt u een selectie producten die ondersteunen bij de bescherming van uw netwerk.

Interessante berichten uit het nieuws:

De Volkskrant beantwoordt zeven vragen over ransomware in een artikel van 14 mei.

Of bekijk de tips die het NRC geeft om uw computer te beschermen tegen Wannacry in een artikel van 15 mei.
Dummy

Symantec Endpoint Protection

Symantec Secure Endpoint Protection (SEP) beschermt uw computers en gegevens van leerkachten, ouders en kinderen tegen cybercriminaliteit. 

F-Secure

F-Secure bewaakt de volledige IT-omgeving van uw school, zowel fysiek als virtueel. Hierdoor kunt u probleemloos blijven werken.

Microsoft Office 365 Advanced Threat Protection

Scholen met een Office 365-licentie kunnen gebruikmaken van de Advanced Threat Protection (ATP)-software. Hiermee beveiligt u e-mail tegen onbekende en geavanceerde aanvallen.

ESET Endpoint Protection

ESET Endpoint Protection blokkeert cyberaanvallen zoals WannaCry. Hierdoor blijft uw schoolsysteem veilig en blijven kindgegevens en andere (gevoelige) data beschermd.

Endpoint Security for Business Kasperksy

De verschillende Kaspersky Endpoint for Business softwarepakketten beschermen tegen malware, hebben uitgebreide beheermogelijkheden en ook kunt u mobiele devices beveiligen.

Nomoreransom

Op de website Nomoreransom.org werken een groot aantal partijen samen om Ransomware tegen te gaan en oplossingen te bieden aan mensen die helaas toch besmet zijn met zo'n virus. Op de website vindt u bovendien zogenoemde sleutels, waarmee u in sommige gevallen bestanden weer vrij kunt krijgen zonder de criminelen te betalen. Nomoreransom is een samenwerkingsverband van Nederlandse politie, Europol, Intel Security (McAfee), Kaspersky en Barracuda.