Nieuws

Met het hoofd in de wolken

Toen ik klein was, was ik een grote fan van Tita Tovenaar. ‘t Is echt, ‘t is heus, ‘t is raar, maar waar. Ik ken zoals je merkt nog altijd verschillende liedjes uit het hoofd. Mijn persoonlijke favoriet die ik nog steeds neurie als het regent is ‘Wat een weer weer’.

Waarom begin ik over deze oude tv-reeks? Wel, Tita Tovenaar woonde samen met zijn dochter Tika – en nog wel wat vreemde figuren – in een luchtkasteel hoog boven de wolken. Hiermee was de verstrooide man zijn tijd ver vooruit! Al zijn hebben en houden bevond zich in – en boven – de cloud. We spreken over het begin van de jaren zeventig van vorige eeuw. We staan er niet bij stil, maar dat onze foto’s, informatie, en zoveel meer ‘in de cloud’ staan, heeft iets magisch. Weg zijn de tijden van floppy’s, cd’s of andere USB’s. Nee, nu kunnen we overal bij, waar we ook zijn. Tenminste… als we internet hebben; onze poort tot de wolken.

De werkelijkheid is een stuk gewoner. Ik ben al een tijdje professioneel betrokken bij MeeMoo, het expertisecentrum voor digitaal cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Met MeeMoo digitaliseren we de hele catalogus van bijvoorbeeld de Vlaamse televisie zoals in Nederland Beeld en Geluid in Hilversum. We doen dit, zodat dit alles enerzijds niet verloren gaat, maar ook om het te ontsluiten voor onder andere het onderwijs. Door mijn betrokkenheid bij MeeMoo had ik het geluk om zelf even naast zo een stukje van ’de cloud’ te staan. Ik moest daarvoor niet naar een luchtkasteel, maar eerder dieper onder de grond. De cloud bleek te bestaan uit hele rijen servers vol opslagruimte. Hiervoor werd en wordt ook nog veel tape gebruikt voor de massale opslag die nodig is, omdat zoveel mensen nu eenmaal dingen willen bewaren in de cloud.

Ik leerde ook dat nog er twee kopieën waren van alles wat op de servers stond, ergens anders, ver weg. Waarom? Stel dat er met dit serverpark iets zou gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een aardbeving of brand. Je wilt het niet dromen, maar het kan en het is ook al voorgekomen. Dan zou alles uit dat deel van de wolken weg zijn. Vroeger maakte je dit toch ook al mee? Een diskette die je kwijt was? Een USB die onleesbaar werd? Die onaantastbare cd-rom die toch bekrast en onbruikbaar werd? Zelf heb ik ooit een harddisk moeten reanimeren om op tijd aan mijn punten te raken voor mijn studenten.

We zouden dit niet meer pikken van cloud-diensten. Integendeel: we vinden het handig dat Dropbox, iCloud, OneDrive, Google Cloud zelfs verschillende versies van onze documenten opslaan, zodat we in geval van nood op onze stappen kunnen terugkeren. Het lijkt wel op wat Tika kon bij Tita Tovenaar: even de tijd en alles stil zetten om fouten ongedaan te maken. Misschien is het toch wel iets magisch… Met het hoofd in de wolken Toen ik klein was, was ik een grote fan van Tita Tovenaar. ‘t Is echt, ‘t is heus, ‘t is raar, maar waar. Ik ken zoals je merkt nog altijd verschillende liedjes uit het hoofd. Mijn persoonlijke favoriet die ik nog steeds neurie als het regent is ‘Wat een weer weer’.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur.

030 2856 870 info@apsitdiensten.nl