Nieuws

Windows 11: wat gaat er veranderen?

Windows 11, de opvolger van Windows 10, heeft een volledige nieuwe look & feel gekregen en in deze blog lees je er alles over.

De menubalk 

Het eerste dat opvalt is dat het vertrouwde start menu verdwijnt én dat al je knoppen verplaatst worden naar het midden van je scherm. In de huidige versies kun je er nog voor kiezen om je taakbalk rechts, links of bovenin beeld zetten. In Windows 11 kan dat niet meer. 

Een andere verandering is dat Microsoft nu afstapt van de zogenoemde live-tiles (de interactieve tegels in je startmenu). Dit geeft een wat frisser en strakker beeld.

Microsoft Teams en Windows 11

Eén van de onderdelen waar Microsoft veel tijd in heeft gestoken, is de integratie met Microsoft Teams. Teams zal in de nieuwe versie van Windows een geïntegreerd onderdeel gaan vormen. Vanuit de taakbalk is het bijvoorbeeld direct mogelijk om te chatten. Ook wordt de mogelijkheid toegevoegd om snel te wisselen tussen accounts in Teams.

Gefocust werken met desktops

Om gefocust te werken, wordt de Task view uitgebreid. Hiermee kun je virtuele bureaubladen maken. Op deze manier kun je specifieke programma’s op verschillende bureaubladen wegzetten om zo gefocust te zijn op de taak waarmee je bezig bent. In Windows 11 zal deze functionaliteit Desktops heten.

Ook wordt de mogelijkheid om vensters op een deel van je monitor te plaatsen uitgebreid (Snapgroups). Je kunt zelfs meerdere vensters groeperen tot één overzicht.

Apps en widgets

In Windows 11 is het mogelijk om Android apps toe te voegen. In één klap komen er hierdoor veel meer apps beschikbaar. Wel zullen dit vooral apps zijn bedoeld voor tablets.

Ook komen de Widgets weer terug in Windows 11. Iedere gebruiker heeft de mogelijkheid om een scherm met widgets te vullen die vanaf de zijkant op je scherm worden geladen.

Veelgestelde vragen over Windows 11

Tot wanneer kan ik gebruik blijven maken van Windows 10?
De ondersteuning voor Windows 10 loopt tot oktober 2025. Het is dus niet noodzakelijk meteen over te stappen.

Vanaf wanneer kan ik upgraden naar Windows 11?
Sinds 5 oktober wordt de Windows 11 update uitgerold. Onderwijsorganisaties die werken met Endpoint Manager kunnen dit geleidelijk uitrollen.

Kan ik Windows 11 al testen?
Wil je vóór de definitieve uitrol al testen met Windows 11? Dat kan. Je moet je pc dan inrollen in de Insider Preview ring. Voldoet je pc aan de voorwaarden, dan krijg je ook de nieuwe Windows 11 al beschikbaar. Dit kun je doen door middel van Endpoint Manager op beheerde apparaten.

Moet ik betalen om Windows 11 te gebruiken?
Nee, Windows 11 zal als een update beschikbaar worden gemaakt voor alle huidige Windows 10 gebruikers. Onderwijsinstellingen die de licenties via APS IT-diensten afnemen, kunnen altijd gratis upgraden naar de nieuwste versie van Windows. Ook deze versie.

Kan ik mijn huidige hardware gebruiken?
Er is een lijst gepubliceerd van chipsets die minimaal aanwezig moeten zijn. Ook heeft Microsoft gecommuniceerd dat er minimaal een TPM 2.0 chip aanwezig moet zijn. In deze blog staan de exacte specificaties.

Je hebt de mogelijkheid om met de PC Health Check App te controleren of je apparaat aan de minimalen vereisten voldoet. Uiteindelijk kan het zo zijn dat Windows 11 wel op oudere hardware werkt, maar met een waarschuwingsmelding. Installeer je Windows 11 via Insider Preview, dan lijkt er nu (nog) geen rekening te worden gehouden met bovenstaande minimale specificaties.

Tip! Via Endpoint manager komt bij de eindpuntanalyse een overzicht beschikbaar met de status van je devices en of je ze kunt upgraden. Dit overzicht vind je hier.

Meer informatie is te vinden op deze blog van Microsoft Understanding readiness for Windows 11 with Microsoft Endpoint Manager - Microsoft Tech Community of deze pagina Endpoint Manager simplifies upgrades to Windows 11.