Achter de schermen

Hoe haal je alles uit de Adobe Creative Cloud?

Spreekbeurten houden in videovorm of een presentatie geven met een geanimeerd personage? Het kan allemaal met Adobe Creative Cloud. De apps en programma’s zijn makkelijk in gebruik, maken de lessen uitdagend en brengen leerlingen 21ste-eeuwse vaardigheden bij. De nieuwe Adobe Admin Console biedt ICT’ers ook voordelen, namelijk één centraal punt voor het beheren van alle Adobe-licenties.

Charles Hunfeld, Product Manager en Adobe Creative Specialist bij APS IT-diensten, is momenteel druk bezig met het creëren van een lesplan voor Adobe Spark, dat bij de start van het nieuwe schooljaar in september af zal zijn. Het lesplan zal kort en krachtig zijn, zodat je direct ziet welke handelingen je voor de les moet uitvoeren, welke producten je nodig hebt en hoeveel tijd het kost. Voor de leerkracht biedt het handvatten om de leerlingen te helpen bij de voorbereiding op de opdracht, de begeleiding tijdens de opdracht en uiteindelijk het behalen van de leerdoelen. “Met dit lesplan hoop ik te laten zien hoe makkelijk je Adobe in de les kunt integreren. Het is echt niet meer zoals vroeger dat je eerst twee weken Photoshop moest bestuderen voor je ermee kunt werken. De apps en programma’s van Adobe zijn zeer laagdrempelig en zonder veel omhaal toe te passen in de les. En het is een goede manier om leerlingen 21ste-eeuwse vaardigheden bij te brengen, zoals probleemoplossend vermogen, kritisch denken, samenwerken en communicatie.”

Altijd de nieuwste creatieve tools

Met een Adobe Creative Cloud for Enterprise lidmaatschap krijg je toegang tot alle nieuwste desktop-apps, waaronder Character Animator, Adobe Rush en Adobe Spark. Spark is de verzamelnaam van de Adobe apps: Spark Post, Spark Page en Spark Video. Met Spark kun je moeiteloos en overal prachtige visuele verhalen maken, die goed te gebruiken zijn voor presentaties en spreekbeurten. Adobe Rush is een video tool waarmee leerkrachten en leerlingen op simpele wijze video’s kunnen maken en bewerken. “Rush is het uitgeklede broertje van Premiere Pro, toegespitst op het gebruik op een tablet en telefoon”, vertelt Hunfeld. “Het is een kwestie van knippen en plakken; een kind kan de was doen! Voor een opdracht wereldoriëntatie of biologie kun je een paar korte filmpjes maken, er tekst onder zetten en er een geluidsspoor bij plaatsen. Uiteindelijk monteer je het geheel tot een film. Het is voornamelijk het slepen van beeldfragmenten.”

Kinderlijk eenvoudig

“Adobe Spark en Rush zijn simpele tools met veel mogelijkheden”, vertelt Hunfeld. “De Adobe apps zijn vooral goed in te zetten in groep zeven of acht, omdat leerlingen uit deze groepen vaak al goed omgaan met de montagetechniek. Deze bestaat vooral uit het importeren van bestanden en het slepen van fragmenten. Omdat het werken met de apps vrij intuïtief gaat, kunnen leerlingen uit de groepen 5 en 6 met enthousiasme voor de techniek ook met een aantal opdrachten makkelijk meekomen. “De laagdrempeligheid van de Adobe programma’s maakt het voor leerkrachten mogelijk om ze dagelijks in te zetten in de les. De Adobe Education Exchange website (https://edex.adobe.com) maakt deze stap nog eens een stukje kleiner. Via dit platform vinden leerkrachten cursussen en workshops over hoe zij Adobe in kunnen zetten in de les. Ook downloaden ze hier volledige lesplannen. Je vindt deze door te zoeken op de leeftijd van de leerlingen of het onderwerp waarover je het wilt hebben in de les.

Character voor de klas

Character Animator is een andere manier om een interactieve les te verzorgen. Met deze desktoptoepassing creëer je een personage dat voor je kan spreken en bewegen. Als leerkracht zou je een hele les kunnen geven met Character Animator. “Het personage is gebaseerd op jouw houding en gezichtsuitdrukkingen. Je kunt van tevoren de hele presentatie opnemen of je kunt het personage live de bewegingen laten uitvoeren die je maakt en de woorden die je spreekt laten zeggen. Je kunt ook kiezen voor een voorgeprogrammeerd karakter als je snel van start wilt. Verlegen leerlingen kunnen via dit online personage spreekbeurten of presentaties houden. Het helpt hen zelfvertrouwen op te bouwen en geeft hen dat steuntje in de rug om de volgende keer zelf voor de klas te gaan staan.”

Profiel dat bij je past

Nadat een onderwijsorganisatie een Adobe-overeenkomst afsluit, vraagt APS IT-diensten een Admin Console aan voor hen. De ICT’er kan dan direct aan de slag met de Console en geeft aan welke gebruiker over welke producten mag beschikken of stelt alle producten beschikbaar aan alle gebruikers. Ook is het mogelijk om voor diverse afdelingen verschillende profielen op te stellen, zodat elke afdeling alleen beschikt over de programma’s die zij nodig hebben. Om alles uit de Adobe Admin Console te halen, biedt APS IT-diensten handleidingen, praktische tips en handige suggesties aan. Bovendien verzorgt APS IT-diensten de training Direct aan de slag: Adobe Creative Cloud. En als je toch nog tegen moeilijkheden aanloopt, kun je via de Console 24/7 de rechtstreekse hulp van Adobe inschakelen.

Ontvang elk kwartaal de nieuwe artikelen per mail

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl