alle artikelen

INOS heeft alle kikkers op het droge

Hans Miegielsen, beleidsadviseur ICT en IBP bij INOS - Stichting Katholiek Onderwijs Breda, is “supertrots” op de leerkrachten van de stichting. “Ze zijn door de crisis genoodzaakt om af te wijken van de vaste leerroute en krijgen daardoor weer meer de regie in handen. We kunnen in deze tijden niet langer blind afgaan op de methode, maar hebben de kennis en kunde van leerkrachten nodig. Het is vervolgens de taak van de ICT-afdeling om hen zeker in deze tijd met de juiste middelen en adviezen bij te ondersteunen.”

INOS is een bestuur met in totaal 25 basisscholen en drie scholen voor Speciaal Onderwijs. Toen al deze scholen medio maart jongstleden over moesten schakelen op lesgeven op afstand, was Miegielsen blij dat de stichting al meer dan vijf jaar geleden volledig in de cloud is gaan werken. “We hebben er toen voor de leerlingen voor gekozen dat zij met Chromebooks en tablets gaan werken binnen G-Suite.” Ook heeft de leverancier indertijd een digitale leeromgeving (DLO) gebouwd, genaamd INOSweb, waarin de stichting alle apparaten, tools en deelnemers centraal kan beheren. “Met één druk op de knop heb je alles overzichtelijk binnen één platform en kun je er van uitgaan dat alles qua privacy en veiligheid goed geregeld is.”

Roeien met de riemen die je hebt

Toen ze bij INOS te horen kregen dat de deuren van de scholen voorlopig zouden sluiten, schoot iedereen in de actiemodus. “De ene school wilde Zoom gebruiken, de ander Teams en weer een ander Google Meet. De kikkers sprongen alle kanten op! Wij hebben toen als stichting besloten om zoveel mogelijk te sturen op uniformiteit en het gebruik van de middelen die we al hebben. Zo gingen nu naast de leerlingen ook echt alle leerkrachten met INOSweb aan de slag en ervaren ze de voordelen die het hen biedt.”

Centraal informatiepunt

Om de leerkrachten nog verder op weg te helpen, werd er binnen de nieuwsomgeving van Microsoft SharePoint een samenwerkingssite ingericht. “Hier vinden leerkrachten algemene informatie, handige tips, een overzicht van de tools die zij kunnen gebruiken en handleidingen en filmpjes over hoe ze deze kunnen inzetten. Maar hier verzamelen we ook handige websites die digitale content aanbieden, zoals werkbladen, kleurplaten en methodesoftware.”

Handige hebbedingen

Het gemis van het fysieke contact met de leerlingen bleef de eerste week echter voelbaar. “Daarom hebben we Grid View aan Google Meet toegevoegd. Via deze extensie kunnen leerkrachten alle leerlingen zien tijdens het lesgeven.” Een andere handige toepassing is de monitorfunctie die is ingebouwd in INOSweb. “Daardoor kunnen leerkrachten meekijken met de leerlingen en bijvoorbeeld bepaalde tabbladen afsluiten. Deze functie is alleen beschikbaar tijdens lesuren en leerlingen krijgen een notificatie als de monitorfunctie is geactiveerd. AVG-technisch is dit dus goed geregeld.”

Post-corona

Miegielsen hoopt dat de stichting na het coronatijdperk vast kan houden aan de positieve kant van het online lesgeven. “Het stelt ons in staat om het onderwijs anders in te richten. Leerkrachten nemen nu bijvoorbeeld instructievideo’s op en testen via Google Forms en Classroom of leerlingen de video’s hebben begrepen. Deze middelen kunnen we straks ook bij het onderwijs op school blijven inzetten, zodat de onderwijstijd minder klassikaal en meer individueel ingericht kan worden.”

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur.

030 2856 870 info@apsitdiensten.nl