alle artikelen

Met Arcserve ben je als onderwijsinstelling verzekerd van een gedegen back-up in de cloud

Ook voor medewerkers in het basis- en speciaal onderwijs is het belangrijk dat er een back-up is van alle belangrijke bestanden. Met Arcserve zijn onderwijsinstellingen hiervan verzekerd, zowel on-premise als in de cloud. De Brabantse onderwijsstichting Skipov maakt inmiddels al enige tijd gebruik van de cloudvariant. ICT-verantwoordelijke Chris van der Schaft vertelt meer over het keuzeproces en werken binnen Arcserve.

Ruim vier jaar geleden besloot onderwijsstichting Ski v naar de cloud te migreren. De koepel, met veertien scholen voor basis- en speciaal onderwijs en veertien peuterspeelzalen in de omgeving van Veghel, staat nog steeds achter die beslissing, geeft Chris van der Schaft aan. Hij is de hoofdverantwoordelijke voor ICT binnen Skipov. “In 2016 besloten we om volledig in de cloud te gaan werken en tot op heden valt die keuze prima uit.”

Om er zeker van te zijn dat de belangrijkste bestanden binnen de onderwijsstichting niet verloren gaan, was er wel een extra back-up noodzakelijk. “OneDrive biedt bijvoorbeeld wel een tijdelijke back-up-mogelijkheid, maar die gaat maar dertig dagen terug. Alles wat langer geleden is opgeslagen en bijgewerkt, ben je dan dus kwijt.” Daarom ging Van der Schaft op zoek naar een extra back-up-partij.

OneDrive, Outlook en SharePoint

Daarbij waren drie Microsoft-pijlers leidend voor Van der Schaft. “We wilden de gegevens van Outlook, OneDrive en SharePoint-Online kunnen back-uppen. Daar moest de oplossing primair toe in staat zijn.”

APS IT-diensten stond Skipov bij in deze zoektocht. “Waar we al snel bij verschillende aanbieders tegenaan liepen, was het aantal gebruikers. We wilden alleen back-ups voor onze medewerkers instellen, terwijl zij dit alleen voor álle gebruikers faciliteerden.” Met 2.400 leerlingen en zo’n 400 medewerkers zouden de kosten daarmee veel te hoog oplopen voor Skipov. “Dan zouden we een back-up-oplossing moeten aanschaffen voor bijna 3.000 gebruikers, terwijl wij dit voor maar 400 medewerkers nodig hebben. De discrepantie tussen behoeften en kosten was veel te groot.

Arcserve: op basis van omvang

Arcserve hanteert daarentegen een geheel ander principe. Zij calculeren niet op basis van het aantal gebruikers, maar op de omvang van je back-up-behoeften. “Bij Arcserve konden we definiëren waar we wél een back-up van wilden en waarvan niet. Welke gebruikers, welke domeinen wel en welke domeinen niet?”

Arcserve staffelt deze omvang. Beginnend met 1 terabyte, om vervolgens via onder andere 6 tot 10 terabyte en 21 tot 30 terabyte uit te komen op 31 tot 40 terabyte aan Office-365-data. Iedere categorie met zijn eigen prijskaartje. Van der Schaft: “Het prijskaartje dat daaraan hangt is voor ons, als primaire onderwijsinstelling, veel passender.”

Inrichting

Arcserve bood Skipov de mogelijkheid van een pilot aan, maar Van der Schaft besloot om direct een jaarcontract af te sluiten. Van der Schaft is vervolgens zelf aan de slag gegaan met het inrichten van de back-up-omgeving die Skipov ter beschikking kreeg. “Onze Outlook-, OneDrive- en SharePoint-gegevens hebben nu ieder hun eigen ruimte binnen de Arcserve-omgeving.”

Waarbij de helpdesk van Arcserve altijd paraat stond en staat om bij te springen in het geval van vragen. “De after-sales van Arcserves is ontzettend kundig. Zeker in het begin is dat erg handig, aangezien ze een iets andere wijze van bestanden terugzetten hanteren: daar zit nog een extra stap tussen. Dat moet je wel weten en dan is het fijn dat Arcserve altijd bereikbaar is voor vragen.”

Prijs-kwaliteitverhouding

De back-up-oplossing van Arcserve werkt naar volle tevredenheid, zo geeft Van der Schaft aan. Van alle OneDrive-, Outlook- en SharePoint-bestanden van de medewerkers worden inmiddels op regelmatige basis kopieën gemaakt. Gooien collega’s per ongeluk bestanden weg, of doen er zich andere ICT-technische problemen voor? Dan is Van der Schaft eenvoudig in staat om back-ups hiervan uit de Arcserve-omgeving op te halen.

Daarmee voldoet de cloud-back-up van Arcserve aan de verwachtingen. Waarbij Van der Schaft vooral is te spreken over de prijs-kwaliteitverhouding. Die was voor hem doorslaggevend. “Binnen een stichting als Skipov zijn het budget en de capaciteit voor ICT bescheiden. Hierdoor stonden andere aanbieders eigenlijk direct buitenspel voor ons.” Arcserve, mede dankzij zijn prijsmodel, dus niet.