alle artikelen

Ons gezinsdatalek tijdens thuisonderwijs

Iedere ochtend om 10:30 uur heeft onze oudste zoon (8 jaar) zijn klassemeet. Omdat hij inmiddels zelf goed weet hoe het werkt, hoef ik alleen nog maar de tijd in de gaten te houden. Tot 10:30 uur doen we dus allemaal ons ding: aankleden, thuiswerken en ontbijten. Ook voeren we persoonlijke gesprekken en loopt de jongste (4) in zijn onderbroek door de woonkamer. 

Wat we deze ochtend niet doorhebben is dat onze oudste alvast 1,5 uur eerder de klasse-meet is ingegaan en zijn camera mét microfoon aan heeft gezet. Het geluid van de computer zet hij uit, omdat de meet toch nog niet begonnen is. En zo ontstaat onbedoeld onze ‘familie-live-stream’. Er zijn op dat moment al volop kinderen aangemeld in de meet. En pas anderhalf uur later kom ik hier per toeval achter.

Dit is mijn eerste gezins-datalek. Inmiddels hebben we er al meerdere gehad. Ik ben blij dat er geen verplicht meldpunt is voor gezins-datalekken. Niet voor niets is één van de meest gemaakte opmerkingen van leerkrachten tijdens de klassen-meets: ”Willen jullie je geluid uitdoen?”

Diezelfde ochtend hebben wij thuis ons eerste privacygesprek met de kinderen en voeren we de eerste privacy-regel in: je geluid en camera gaan uit en mogen pas aan nadat je ons van tevoren vertelt dat je ze aanzet! Het lijkt misschien een open deur, maar voor kinde ren is dit niet vanzelfsprekend. Waar ze zich vroeger nog schaamden voor ongekamde haren, zitten ze nu zonder schaamte ongekamd, in een onesie of pyjama achter de pc. Of dat nu mét of zonder geluid is. Wij als ouders, hebben helaas niet alles door, maar het kan geen kwaad er bewuster mee om te gaan. Ik zou persoonlijk niet graag viraal gaan met een kwestie die eigenlijk alleen voor de privésfeer bedoeld was.

Aan de ene kant zijn we ons wel degelijk bewust van onze privacy en kiezen veel mensen ervoor geen slimme apparaten in huis te halen, omdat je dan wellicht afgeluisterd kunt worden. Aan de andere kant geven we het ook zo weer weg door niet goed op te letten bij thuisonderwijs of door gebruik te maken van social media. Als we als volwassenen dit al niet op de juiste manier doen, hoe kunnen we dat dan verwachten van onze kinderen?