Handige linkjes
Bekijk je licenties, lees de handleidingen of ga naar de wijzigingsformulieren.
Donderdag 13 april 2023 vindt de vijfde editie van de Professionaliseringsdag plaats! Laat je op deze dag inspireren met praktijkvoorbeelden door ICT'ers, leveranciers en onze trainers en leer hoe ICT-oplossingen als Adobe, iBabs, Microsoft 365 en Zivver het onderwijs kunnen ondersteunen en verrijken. De opgedane kennis en vaardigheden kun je benutten in je organisatie en daarmee een stap zetten in je professionalisering.
De Professionaliseringsdag vindt plaats op donderdag 13 april 2023 bij UniePlaza in Culemborg (zie routebeschrijving). Vanaf 8.45 uur ben je van harte welkom en kun je nog even rustig een kop koffie of thee drinken en alvast wat collega's ontmoeten. Om 9.15 gaan we van start.
Er zijn vijf rondes waarin je verschillende sessies kunt volgen. De laatste ronde eindigt om 15.00 uur en daarna sluiten we samen af met een borrel. Daar is alle gelegenheid om te netwerken.
''Vanuit mijn professie heb ik een aantal zaken weer terug op mijn radar gekregen. Ik heb genoten van de dag en ook kunnen sparren met collega's van andere besturen, en vooral daardoor ook ideeën gekregen!''
''De Professionaliseringsdag was erg interessant. Ik heb veel nieuwe dingen geleerd en kom graag in de toekomst nog een keer.''
''UniePlaza is een toplocatie, de lunch was ook erg goed!''
Hieronder vind je alle sessies.
Jan Ligtenberg (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Microsoft 365 is constant in ontwikkeling! Er komen veel nieuwe functionaliteiten bij, maar af en toe worden er ook onderdelen vervangen door nieuwere versies. Tijdens deze sessie kijken we naar de roadmap van Microsoft. Waar moet je als beheerder rekening mee houden? Jan demonstreert onder andere de nieuwe versie van Stream. Hij laat zien hoe een migratiepad eruit ziet en hoe je Stream integreert in Teams. Na afloop weet jij welke functionaliteiten of instellingen je direct kunt toepassen in de eigen tenant. Of kun je de inzichten doorgeven aan de netwerkbeheerder.
Maurits Knoppert (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Ben jij ICT-beheerder en vraag je je weleens af of de onderwijsomgeving voldoende is beveiligd? Dan raden we aan om je goed te verdiepen in alle mogelijkheden. Tijdens deze sessie geeft Maurits je meer inzicht in de extra beveiligingsopties binnen A3 en A5. Daarnaast sta je stil bij de beveiligingsbehoeften van de school of stichting. Zo kies je straks bewuster welke functionaliteiten jij wilt gaan gebruiken!
Richard Meijer (directeur bij IT-Randsteden) en Bob van den Steenhoven (directeur van de Herenwegschool)
Om kinderen voor te bereiden op hun digitale toekomst, is het belangrijk dat ze van jongs af aan in contact komen met 21e eeuwse vaardigheden. Dat kan door de lesstof te laten aansluiten op de digitale beleefwereld. Zo ervaren leerlingen meer plezier in het leren en blijft de stof ook nog eens beter hangen. Met Minecraft Education verplaats je het klaslokaal en het curriculum naar deze virtuele wereld. Hierdoor leren leerlingen samenwerken, communiceren en kritisch denken. Ook prikkelt het spel creativiteit en probleemoplossend vermogen. Allemaal belangrijke competenties die kinderen voorbereiden op de toekomst! Wat is er precies mogelijk met Minecraft en hoe werkt het? Richard Meijer laat het je graag zien.
Wim van der Veen (onderwijsadviseur bij Heutink ICT)
Digitale geletterdheid: waarom zou je hier iets mee willen doen? En hoe begin je? Wim bespreekt de doelen van deze belangrijke 21e eeuwse vaardigheid en kijkt kritisch naar de laatste ontwikkelingen. Daarbij laat hij zien hoe je bepaalde Microsoft hulpmiddelen hiervoor kunt inzetten. Ook denk je na over je eigen visie op de doelen en ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van ‘computational thinking’ (problemen oplossen met een computer), mediawijsheid of ICT-basisvaardigheden.
Kim Bosters (beleidsmedewerker ICT bij Stichting Scala) en Anton Megens (directeur bij Digidact)
Is jullie telefooncentrale aan vernieuwing toe? Steeds meer scholen en besturen maken de overstap naar Teams Telefonie, waarbij iedere gebruiker apparaat- en plaatsonafhankelijk kan bellen. Leerkrachten konden vroeger vaak alleen vanuit de vaste lijn op school bellen. Met Teams Telefonie hebben zij nu een eigen nummer waarmee ze zelf hun beschikbaarheid (bijvoorbeeld voor ouders) bepalen. Kim en Anton delen hun overwegingen om met Teams Telefonie aan de slag te gaan en de mogelijke angsten die je als school kunt hebben. Ook laten ze zien wat de switch voor hen heeft gebracht.
Jan Ligtenberg (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Microsoft Teams is niet meer weg te denken binnen het Microsoft platform, en waarschijnlijk ook niet meer binnen jullie school of stichting. Tijdens deze sessie laat Jan zien hoe je zicht houdt op het aantal Teams. Ook leer je om te gaan met beleidsregels, apps en de integratie met Microsoft Viva. Hoe werken medewerkers bijvoorbeeld samen met externen of met andere collega’s die niet in hetzelfde Team zitten? Er zijn vast genoeg uitdagingen die je veilig én makkelijk wilt oplossen. Aan de hand van demo’s bespreekt Jan diverse voorbeelden.
Maurits Knoppert (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Sta je aan het roer en beheer jij zelf alle apparaten binnen Intune? Of begeleid je het beheerproces? In beide gevallen is het handig om deze sessie te volgen. In het afgelopen jaar zijn er wat vernieuwingen geweest binnen Intune en Maurits praat je daar graag over bij. Wat moet je écht weten als beheerder of wat kun je doorspelen naar de juiste persoon? Enige kennis van Intune kan bij deze sessie geen kwaad.
Sander Kats (trainer bij APS IT-diensten)
Digitale geletterdheid is belangrijke 21e eeuwse vaardigheid die leerlingen helpt begrijpen hoe computers en digitale media werken. Adobe Express is een goed, laagdrempelig hulpmiddel hiervoor. Leerlingen vertellen online verhalen en werken aan creatieve én leerzame oplossingen. Zo leren ze onder andere dat niet alles op Instagram of TikTok altijd de realiteit is. Adobe Express is een stuk laagdrempeliger dan bijvoorbeeld Photoshop, er zijn namelijk veel sjablonen beschikbaar die ook voor het basisonderwijs toegankelijk zijn. Volg deze sessie en ontdek de mogelijkheden!
Tonny Plas (functionaris gegevensbescherming en IBP-adviseur bij Privacy op School)
In februari is het IBP-normenkader PO/VO gepubliceerd en als schoolbestuur moet je hieraan voldoen. Maar wat betekent dat precies? Daar geeft Tonny antwoord op! Hij vertelt je welke zaken je op orde moet hebben, maar geeft ook handvaten over hoe je hier het beste mee aan de slag gaat. Na deze sessie heb jij meer grip op het IBP-beleid.
Bart Brom (stafhoofd ICT bij SKOzoK Onderwijs & Kinderopvang)
Studiedagen, toetsen, vieringen en vergaderingen; alles moet worden gepland. En dat is vaak een uitdaging. Er is goede coördinatie nodig om ervoor te zorgen dat activiteiten op de juiste manier worden gepland. Ook wil je dat iedereen dezelfde planning in zijn of haar agenda heeft staan, zodat niemand het overzicht verliest. Met de cirkelvormige kalender Plandisc maak je alle (terugkerende) processen of gebeurtenissen binnen de stichting goed zichtbaar en levend. Zo kun je de toetskalender intern communiceren, maar ook een projectplanning up-to-date houden. Bart bespreekt zijn overwegingen om aan de slag te gaan met Plandisc en deelt zijn ervaringen met de kalender. Plandisc integreert ook goed met Microsoft 365.
Pim van Stiphout (directeur bij Synaxion)
Als onderwijsinstelling moet je verantwoording afleggen: aan de onderwijsinspectie (over het voldoen aan de landelijke normen), maar ook aan ouders of medewerkers. Het Schooldashboard van Synaxion toont in één oogopslag alle waardevolle informatie die je hiervoor nodig hebt. En waarmee je ook onderbouwde beslissingen kunt nemen. Jullie gebruiken vast veel verschillende systemen, denk aan ParnasSys, AFAS en financiële systemen. Power BI koppelt deze systemen, waardoor je volledige rapportages en analyses kan maken. Tijdens deze sessie vertelt Pim je graag meer!
Jan Ligtenberg (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Heb je het intranet of de portal ingericht op SharePoint? Er zijn een aantal nieuwe ontwikkelingen die Jan dan graag laat zien. Ook demonstreert hij hoe je Lists, Stream en Planner integreert in SharePoint. En natuurlijk hoe je SharePoint zelf weer integreert met Teams via Microsoft Viva. Na de sessie weet jij hoe je met al deze integraties collega’s nóg prettiger laat werken!
Maurits Knoppert (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Een back-up is essentieel voor iedere onderwijsinstelling. Want wat als er belangrijke gegevens verloren gaan? Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om back-ups te maken en te bewaren. Maar het kan daardoor ook lastig beoordelen zijn welke functionaliteiten het beste bij jullie eisen passen. Maurits vertelt tijdens deze sessie met welke zaken je rekening moet houden en hij bespreekt welke oplossingen er zijn. Hierna zal je zien dat er écht iets te kiezen valt!
Marien Zonnenberg (trainer bij APS IT-diensten en leerkracht)
Office 365 bevat verschillende hulpmiddelen om de leesvaardigheid van leerlingen te verbeteren. Zo biedt de insluitende lezer opties om de opmaak van een tekst aan te passen of om de tekst voor te lezen. Handig voor de beginnende lezer of leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben! En met de leesvoortgangsmodule (in Teams) oefenen leerlingen met het voorlezen. Marien laat deze sessie graag zien hoe jij en/of je collega’s met deze gereedschappen uit Office 365 aan de slag kunnen gaan.
Rachel Mannaerts (accountmanager bij iBabs Educatie) en Rutger van Bostelen (teamleider ICT Stichting PROOLeiden-Leiderdorp)
Vergaderen betekent nog veel meer dan alleen een bespreking op zich. Vaak ben je ook tijd kwijt aan de voorbereiding. Denk maar aan het uitzoeken, printen, lezen en mailen van documenten. Efficiënt is dat niet, zeker wanneer je bestuurder bent en veel overleggen bijwoont. In de app iBabs staan alle vergaderingen met bijbehorende agenda’s en notulen op één centrale plek. Zo weet je zeker dat iedereen altijd de juiste documenten bij de hand heeft. Ook maakt iBabs het makkelijker om besluiten goed en veilig vast te leggen, dat draagt bij aan een duidelijk besluitvormingsproces. Tijdens deze sessie deelt Rutger zijn overwegingen en ervaringen: waarom en hoe heeft hij iBabs geïmplementeerd binnen de stichting? En wie gebruiken de app? Ook krijg je een korte demo.
Martijn Ganzevles en Jos Hommes (BIC’ers bij Vivente), Hette Feenstra (projectleider ICT bij NoorderBasis) en Inri Broekhuizen (systeembeheerder bij NoorderBasis)
Benieuwd hoe je zelf een gebruiksvriendelijk ticketsysteem voor de helpdesk in de Microsoft omgeving maakt? Luister naar de ervaringen van andere BIC’ers en beheerders die ook voor jouw school of stichting van meerwaarde kunnen zijn! Je leert onder andere hoe je de aanwezige mogelijkheden in de Microsoft 365 omgeving nóg beter benut. Met een zelfgemaakt helpdesk ticketsysteem krijg je meer inzicht en overzicht. Tegelijkertijd vergroot je de tevredenheid van medewerkers en stimuleer je hun digitale (basis)vaardigheden.
Thomas Boekhorst (Onderwijsadviseur Cloudwise Academy)
Gamification in het onderwijs. Je hoort het steeds vaker. Maar, wat is het eigenlijk? En nog belangrijker: wat levert het op? Tijdens deze interactieve sessie maak je kennis met het begrip ‘gamification’ en bespreken we met elkaar wat de meerwaarde is van het toevoegen van game-elementen aan het onderwijs.
Daarnaast kijken we hoe je de betrokkenheid en motivatie van je leerlingen verhoogt met gamification zonder het leerdoel uit het oog te verliezen. Kortom: hoe zorg je ervoor dat gamification werkt?
Maak je kennis met het begrip ‘gamification’ en ervaar je hoe je een eigen escaperoom kan bouwen in een Microsoft-omgeving.
Jan Ligtenberg (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Documenten die telkens maar heen en weer worden gestuurd tussen collega’s voor input of feedback. Dat zijn vast tijdrovende processen. Gelukkig biedt het Power Platform hier een goede oplossing voor. Met de hulpmiddelen binnen dit platform koppel je documenten of formulieren (bijvoorbeeld in Forms) aan automatische vervolgacties (bijvoorbeeld in SharePoint). Zo werken collega’s georganiseerd samen naar het eindresultaat. Jan demonstreert tijdens deze sessie hoe je een verlofformulier maakt en integreert op de website, een kwaliteitshandboek onderhoudt of het indiensttredingsproces automatiseert. Zelfs het automatisch aanmaken van gebruikers behoort tot de mogelijkheden van het Power Platform!
Maurits Knoppert (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Veilig mailen is een must voor je school of stichting. Want: medewerkers moeten zorgvuldig omgaan met (gevoelige of bijzondere) persoonsgegevens. Maar waar begin je? Allereerst is het goed om voor jezelf te bedenken wat er precies wordt gemaild of gedeeld, en met wie. Tijdens deze sessie bespreekt Maurits de verschillende mogelijkheden voor veilig mailen. Denk aan handige oplossingen zoals Zivver of Bastion 365.
Marien Zonnenberg (trainer bij APS IT-diensten en leerkracht)
Hoe voelen leerlingen zich vandaag? Gaan zij met een goed of juist slecht humeur de les in? Als leerkracht is het fijn om hiervan op de hoogte te zijn. Daarnaast is belangrijk om leerlingen een veilige plek te bieden waarin zij hun persoonlijke ervaringen kunnen delen. Met Microsoft Reflect (een gratis programma binnen Teams) leren leerlingen emoties benoemen via allerlei emoji’s en afbeeldingen. Marien vertelt je hoe leerkrachten Reflect kunnen gebruiken en hoe zij het beste met de data om kunnen gaan. Ook deelt hij zijn persoonlijke ervaringen als leerkracht.
Charles Hunfeld (schooladviseur bij APS IT-diensten), een Evidos gebruiker en een Adobe Sign gebruiker
Veel contracten of andere documenten worden nog steeds met pen en papier ondertekend. Maar als we steeds vaker online werken en bezig zijn met digitalisering, waarom zou het ondertekenproces dan achterblijven? Een digitale handtekening is zo gezet! Hiermee besparen medewerkers en ouders veel tijd en geld. Hoe werkt digitaal ondertekenen precies? En hoe kun je online en rechtsgeldig een handtekening zetten? Charles Hunfeld legt de mogelijkheden uit. Daarnaast delen scholen hun ervaringen met Adobe Sign en Evidos, twee bekende oplossingen.
Thomas van den Bosch, accountmanager bij Documizers en Rutger van Bostelen, teamleider ICT Stichting PROOLeiden-Leiderdorp
Wil jij met minimale inspanningen documenten genereren, verwerken, ondertekenen en archiveren? Dan is deze sessie een goede eerste stap. Als bestuur of school heb je te maken met allerlei papieren documenten waar iets mee moet gebeuren. dossiers, facturen, uitnodigingen voor ouderavonden, OPP’s en vast nog veel meer. Al die documenten zorgen voor veel administratief werk. Na deze sessie weet je hoe je het werk rondom documen-ten en e-mails eenvoudig kan automatiseren. Luister naar de ervaringen van Stichting de Ambelt en ervaar hoe je DocuFlow inzet om tijd te besparen en grip te krijgen op documentprocessen.
Jan Ligtenberg (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Als beheerder heb je natuurlijk de wens dat alles zo veilig mogelijk is opgeslagen. Gelukkig helpt het veilige datacentrum van Microsoft hierbij. Waar je minder grip op hebt, is het gedrag van je collega’s. Zij weten misschien wel dat zij niet op linkjes in verdachte mails moeten klikken, maar houden zij zich wel echt aan dit advies? Binnen Microsoft 365 kun je een aanvalssimulatie (phishingcampagne) opzetten. Hiermee stuur je een nepmailtje rond naar collega's en controleer je hoe bewust zij omgaan met zo'n e-mail. Afhankelijk van de resultaten kun je hen dan adviseren. Jan demonstreert tijdens deze sessie welke stappen er nodig zijn om zo’n simulatie op te zetten.
Maurits Knoppert (trainer en consultant bij APS IT-diensten)
Maken jullie momenteel vaak gebruik van Excel om informatie te beheren en organiseren? Dan is werken met SharePoint lijsten een goed alternatief! Net zoals bij Excel wordt in SharePoint de informatie duidelijk en overzichtelijk weergegeven in lijsten, inclusief de opties voor filters en groeperen. En wanneer je een lijst koppelt aan Power Automate, zorg je er ook nog eens voor dat er automatisch acties starten. Denk aan een mail die direct naar de juiste persoon wordt verstuurd. Waarom je dit precies zou doen? Dat hoor je tijdens deze sessie.
Martin Meinders (ICT-manager bij Stichting PRO8)
Windows 11 SE is een cloud-first besturingssysteem, speciaal ontwikkeld voor het onderwijs. De nadruk ligt op clouddiensten, waardoor je veel opslagruimte bespaart. Zo draait alles grotendeels in de browser. Hierdoor is het een veel lichter besturingssysteem en kan het op lichtere (goedkopere) apparaten draaien. Zoals de Surface Laptop SE! Stichting PRO8 werkt met Windows 11 SE in combinatie met de Surface Laptop SE. Martin neemt je graag mee in het traject dat de stichting hiervoor heeft bewandeld. Daarnaast bespreekt hij de mogelijkheden en voordelen van deze ‘killercombi’ en laat hij zien waarom de combi niet alleen vanuit kostenperspectief, maar ook vanuit een onderwijsvisie interessant kan zijn.
Joyce van Kasteren (leerkracht bij Stichting Floreer en vlogger)
Het kan lastig zijn om je hele groep betrokken te houden bij de les. Interactief lesgeven is dan extra belangrijk. Maar hoe doe je dat? Met Lumio! Met deze tool tover je statische lessen makkelijk om tot interactieve lessen met een spelelement. Zo krijgen leerlingen een actievere leerhouding en zijn ze beter betrokken zijn bij de les. De software bestaat uit verschillende formats en spellen die je helemaal zelf invult, zodat deze aansluiten bij jouw lesinhoud. Maar je kunt ook bestaande lessen van andere leerkrachten gebruiken. Juf Joyce (genomineerd voor leerkracht van het jaar) laat je tijdens deze sessie zien hoe zij interactief lesgeeft met behulp van Lumio.
Menno Smidts (directeur bij APS IT-diensten)
Onderwijsinstellingen zijn steeds vaker het slachtoffer van hacks waarbij persoonsgegevens op straat komen te liggen. Als ICT-er wil je dit natuurlijk voorkomen. Daarom geef je collega’s vast weleens tips over veilig wachtwoordgebruik, maar je hebt hier niet altijd controle over. Wanneer één medewerker onveilige wachtwoorden gebruikt, kan het al misgaan… Met een goed wachtwoordbeleid weet je zeker dat de medewerkers binnen je school of stichting veilige wachtwoorden gebruiken. Zo verklein je de kans dat buitenstaanders toegang krijgen tot jullie netwerk of persoonsgegevens! Tijdens deze sessie vertelt Menno je hoe je met wachtwoordmanager LastPass een sterk wachtwoordbeleid invoert.