ICT in de onderwijspraktijk - omschrijving workshops

Tijd besparen, organiseren en samenwerken met Classroom, OneNote en Forms
Door en voor leerkrachten en leerlingen ontworpen: Microsoft Classroom. Classroom is een gebruiksvriendelijke website die bekende Office-applicaties combineert. OneNote Class Notebook bijvoorbeeld, waarmee u notitieblokken deelt met leerlingen en eenvoudig met hen samenwerkt. Of Microsoft Forms, dat de mogelijkheid biedt snel en eenvoudig een vragenlijst, overhoring of enquête te maken en te delen. Handige hulpmiddelen in de klas!

Wilco Willemse van P.C. Jenaplanbasisschool De Canadas laat u zien hoe hij Classroom, OneNote en Forms in de klas gebruikt. Vervolgens gaat u zelf aan de slag, en ontdekt u alle ins en outs.

Minecraft: probleemoplossend en ruimtelijk denken met een videogame

Hoe zag de Acropolis eruit van binnen? Of een dorp in de Middeleeuwen? Met Minecraft brengt u geschiedenis tot leven. Óf u zet het in om uw leerlingen opdrachten, puzzels, rekensommen of andere taken te laten uitvoeren. De videogame is enorm populair onder kinderen. Ingezet op school vergroten zij op creatieve wijze hun vermogen om logisch, probleemoplossend en ruimtelijk te denken, terwijl ze een spel spelen. Is er een betere manier om iets te leren?

Robin Smorenberg van RKBS de Windhoek zet Minecraft met groot succes in zijn klas in. Tijdens deze workshop ontdekt u hoe hij dat doet, welke mogelijkheden Minecraft biedt en hoe leuk het is om van uw leerlingen de kneepjes van het spel te leren, terwijl zij ongemerkt belangrijke lesstof opnemen.

Office Mix for Powerpoint: leren binnen en buiten de klas

PowerPoint 2016 heeft een ingebouwde opnamefunctie: Mix. Met Mix neemt u eenvoudig uw presentaties op terwijl u deze afspeelt om ze vervolgens met leerlingen te delen. De voordelen? Sommige lesstof is lastig in één keer over te brengen. Met Mix kunnen leerlingen uw presentaties in hun eigen tempo terugzien, op ieder gewenst apparaat. U voegt eenvoudig opdrachten of vragen toe en ziet vervolgens welke leerling de presentatie heeft bekeken. U kunt hen voorbereiden op een les door de presentatie vooraf te delen. Ook het nakijken van de opdrachten kan via Mix. Met de Learning Analytics portal krijgt u inzicht in uw eigen lessen. Bovendien kunt u alle presentaties die u al heeft, dus ook oudere PowerPoints, met Mix opnemen en vernieuwen.

Harald van Brederode, leerkracht groep 7 en ICT-coordinator Paulus Tabijn basisschool Castricum zet Mix in in zijn eigen lessen en geeft u tijdens deze workshop tips en trucs.


Digitale verhalen vertellen met Sway
Met Sway maakt en deelt u eenvoudig interactieve presentaties, rapporten, verhalen en meer. Tekst, video’s, grafieken, foto’s, content van Facebook, Twitter, YouTube, noem maar op: u voegt de inhoud toe, Sway doet de rest. U bent geen tijd kwijt aan de opmaak. Het resultaat: een prachtig, digitaal verhaal dat u eenvoudig deelt en dat op ieder gewenst apparaat te zien is, zowel in de klas als daarbuiten.

Hoe maakt u een Sway-verhaal? Waarvoor zet u het in? Hoe ervaren uw leerlingen het en wat zijn de voordelen voor hen? U krijgt les van Bart Roumen van Kindcentrum Rivierenwijk met behulp van Sway.

Grenzeloos leren met Skype: breng de wereld naar uw klaslokaal 

Hoe gaat het eraan toe in een Zuid-Afrikaans klaslokaal? Of in China, de VS of Frankrijk? Met Skype in the Classroom maakt u contact met leerkrachten en hun klassen over de hele wereld. Kennis over andere landen en culturen wordt heel tastbaar en is binnen handbereik. Daarnaast biedt Skype in de klas vele andere mogelijkheden: het uitnodigen van gastsprekers van over de hele wereld, virtuele ‘field trips’ en oudergesprekken voeren op afstand bijvoorbeeld. Zieke leerlingen hoeven geen les meer te missen. Met Skype brengt u de wereld naar uw klas, en uw klas naar de wereld!

Tijdens deze workshop geeft Rein Kroon van Stichting Proo Skype-les en ontdekt u de grenzeloze mogelijkheden van Skype in the Classroom.

 

Terug naar beginscherm
ICT in de onderwijspraktijk
Inschrijven training