Home

Einde ondersteuning (end of support) en nu?

Microsoft heeft voor elk product een levenscyclusbeleid opgesteld. Tijdens die periode wordt de software ondersteund en onderhouden.

Er zijn producten die een vaste einddatum hebben voor ondersteuning (vast levenscyclusbeleid), maar er bestaan ook producten met een doorlopende ondersteuning en onderhoud (moderne levenscyclusbeleid). Voor producten en services die onder het moderne levenscyclusbeleid vallen, is Microsoft verplicht (tenzij anders vermeld) om klanten minimaal 30 dagen van tevoren op de hoogte te stellen als er actie moet worden ondernomen. Dit om te voorkomen dat het normale gebruik van het product of de service wordt beperkt. 
 
Wil je weten wanneer voor een specifiek product de levenscyclus afloopt, dat kun je hier opzoeken
 
Bekijk deze roadmaps voor meer informatie over toekomstige functies en versies van clouddiensten: 

Einde ondersteuning nadert

Sinds 14 januari 2020 geldt voor de volgende producten ‘End of Support’:  

  • Windows 7
  • Office 2010 (verloopt in oktober 2020)
  • Windows Server 2008/R2
  • SQL Server 2008/R2 (al verlopen per juli 2019)
  • Exchange Server 2010

De producten die in 2020 het einde van ondersteuning bereiken (zoals Windows 10, 1709 en 1803) vind je bij Microsoft, zo kun je hier vast rekening mee kan houden.  
 
Alle bovenstaande producten krijgen na de genoemde datum geen beveiliging- en softwareupdates meer. Na deze datum is de klantenservice van Microsoft ook niet meer beschikbaar voor technische ondersteuning. Wel blijft je pc blijft gewoon opstarten en functioneren, maar deze zal kwetsbaarder worden voor beveiligingsrisico's.  
 
Bekijk ook ons webinar over End of support van Windows 7 en Office 2010.  

Wat moet ik doen?

Ons advies is om over te stappen naar de nieuwere versies voor de onderstaande producten.  

End of support versieNieuwste versie
Windows 7Windows 10
Office 2010Office 365 Pro plus
Windows Server 2008/R2Windows server 2019 of gebruik je serverlicentie om met korting naar Azure te gaan
SQL Server 2008/R2SQL server 2017 (of 2019 zodra beschikbaar) of gebruik je serverlicentie om met korting naar Azure te gaan
Exchange ServerVerhuis alles naar Office 365
Internet explorer 10 (browser)Microsoft Edge

Wat als ik (nog) niet over kan?

Als het voor je onderwijsorganisatie nog niet mogelijk is om over te stappen naar een nieuwe versie, zijn er ook andere mogelijkheden. 

Deze opties zijn:  

  • Het aanschaffen van Extended Security Updates (ESU), deze kun je vinden in onze webwinkel. 
  • Stap over naar de Azure versies waar je gratis gebruikmaakt van een langere periode beveiligingsupdates. 

Extended Security Update (ESU) programma 

Het ESU-programma (Extended Security Update) is een mogelijkheid voor scholen en schoolbesturen die oudere Microsoft-producten moeten draaien na het einde van de ondersteuning. Deze ESU bevat kritieke en/of belangrijke beveiligingsupdates zoals gedefinieerd door het Microsoft Security Response Center (MSRC) voor maximaal drie jaar na het einde van de uitgebreide ondersteuningsdatum.  

Je bestelt een ESU voor één jaar. Zo kun je per jaar bekijken of je al klaar bent om te migreren naar een nieuwe versie van het product. Anders dan onze onlinediensten moet je de ESU licenties, wanneer je deze nodig hebt, ieder jaar, opnieuw in onze webwinkel bestellen. 

Wil je hier gebruik van maken? Klik hier voor het product Windows 7 ESU »

Hoe worden de uitgebreide beveiligingsupdates uitgeleverd?

De uitlevering van verlengde beveiligingsupdates gaat zoals je gewend bent en begint direct na de einddatum van de ondersteuning (indien beschikbaar). Je kunt deze installeren met behulp van de toepassingen en processen die je nu gebruikt. Het enige verschil is dat het systeem moet worden geactiveerd om de updates te installeren. Dit doe je via een persoonlijke activeringssleutel (MAK). Deze activeringscode is persoonlijk en exact het aantal keren te gebruiken dat je hebt afgenomen.  

Deze code werkt onafhankelijk van de activering van het apparaat en kan parallel werken met een Key Management Service (KMS) activeringsimplementatie. Deze code vervangt niet de huidige productactiveringssleutel (bijv. OEM, KMS, MAK), noch activeren ze het systeem opnieuw.  

Het is belangrijk dat je op het systeem de juiste pakketten en versies hebt geïnstalleerd voordat de activeringscode wordt geïmplementeerd en geactiveerd. Als je eenmaal aan deze vereisten hebt voldaan, kun je de beveiligingsupdates installeren en activeren via het internet. 

Wil je meer weten over de exacte stappen en welke pakketten er geïnstalleerd moeten zijn? Klik dan hier

Overstappen naar Azure-versies 

Een andere optie is dat je overstapt naar de hieronder genoemde Azure-versies. Dit zorgt ervoor dat je een langere periode van beveiligingsupdates wordt voorzien.  

  • SQL en Windows Server 2008/R2: onderwijsorganisaties die workloads van deze servers naar Azure virtual machines (IaaS) verplaatsen hebben gratis toegang tot uitgebreide beveiligingsupdates voor zowel SQL Server als Windows Server 2008 en 2008 R2, gedurende drie jaar na het einde van de ondersteuning. 
  • Windows 7: Microsoft Windows Virtual Desktop biedt een Windows 7-apparaat met gratis uitgebreide beveiligingsupdates tot en met januari 2023.  

Voor organisaties die niet voor 14-1-2020 over kunnen naar Windows 10 biedt Microsoft de mogelijkheid om Windows 7 via Windows Virtual Desktop (WVD) te draaien tot januari 2023 inclusief gratis beveiligingsupdates. Hier komen echter wel extra (Azure) kosten bij kijken. Mocht je dit overwegen, gebruik dan de Azure koppeling via ons. Zo ontvang je onderwijskorting. 

Let op, technische ondersteuning is niet inbegrepen wanneer je gebruikmaakt van een langere support-levensduur. Dit betreft dus alleen de beveiligingsupdates. Wanneer je dit wel wil kan je dit nog los aanschaffen.  

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl