Back-up

Microsoft 365 en Back-up

Als je gebruikmaakt van Microsoft 365, sla je binnen deze omgeving je eigen gegevens op. Als eigenaar van deze gegevens ligt de verantwoordelijk geheel bij jou, net als de beveiliging. Het is daarom belangrijk dat je hierover nadenkt.

Waar staan mijn gegevens?

Gegevens opslaan doe je bijvoorbeeld op SharePoint of OneDrive, maar ook binnen Microsoft Teams en je e-mail bevinden zich belangrijke gegevens. Microsoft is verantwoordelijk voor de continuïteit in haar dienstverlening, maar niet voor het herstel van data na menselijke fouten, zoals per ongeluk weggooien of bij een ransomware-infectie. Ook na het beëindigen van je Microsoft contract wordt je tenant inclusief alle data vrij snel door Microsoft weggegooid.

Met een back-up van je Teams-omgevingen alleen ben je er bijvoorbeeld nog niet. Kies je voor een externe back-up leverancier, dan is het belangrijk na te gaan of zij de juiste diensten in hun back-up meenemen.

Back-up en herstel

Microsoft biedt een heleboel mogelijkheden en instellingen om de risico’s op gegevensverlies te beperken. Je moet dit alleen wel zelf inregelen. Met enkel de standaard mogelijkheden loop je namelijk de nodige risico’s. Wil je weten wat Microsoft zelf allemaal biedt voor gegevensverlies en -herstel, klik dan hier.