Licentieoverzicht

LastPass

Wachtwoordmanager LastPass maakt het voor jou als beheerder of ICT-coördinator eenvoudig om een sterk wachtwoordbeleid in te voeren binnen je school of stichting.

  • Zorg voor veilig wachtwoordgebruik binnen je school of stichting
  • Helpt je voldoen aan eisen voor goed informatiebeveiliging- en privacybeleid
  • Eenvoudige tool voor zowel de ICT'er als de eindgebruiker

Veilig wachtwoordgebruik in het onderwijs

Onderwijsinstellingen zijn steeds vaker het slachtoffer van hacks waarbij persoonsgegevens op straat komen te liggen. Als (bovenschoolse) ICT-er wil je dit natuurlijk voorkomen. Daarom geef je collega’s vast weleens tips over veilig wachtwoordgebruik. Maar je hebt hier niet altijd controle over. Wanneer één medewerker onveilige wachtwoorden gebruikt, kan het al misgaan…

Met een goed wachtwoordbeleid weet je zeker dat de medewerkers binnen je school of stichting veilige wachtwoorden gebruiken. Zo verklein je de kans dat buitenstaanders toegang krijgen tot jullie netwerk of persoonsgegevens. De wet verplicht je zelfs om persoonsgegevens zo goed mogelijk te beschermen, met behulp van een informatiebeveiliging- en privacybeleid. Een wachtwoordbeleid is daarin een belangrijke bouwsteen.

Hoe werkt wachtwoordmanager LastPass?

LastPass maakt het voor jou als beheerder of ICT-coördinator eenvoudig om een sterk wachtwoordbeleid in te voeren binnen de school of stichting. Het uitgebreide dashboard zorgt ervoor dat jij goed kan zien in welke mate collega’s veilige wachtwoorden gebruiken. Zo stuur je op een effectief wachtwoordbeleid en bescherm je belangrijke (persoons)gegevens!

Medewerkers vergeten hun wachtwoord nooit meer

Veilige wachtwoorden moeten aan bepaalde eisen voldoen, denk aan het gebruik van cijfers en vreemde tekens. Ook moeten medewerkers voor ieder account een verschillend wachtwoord gebruiken. Maar hoe onthouden medewerkers al deze wachtwoorden? Vaak belanden ze in Word bestandjes of op post-its die kwijtraken... Met LastPass vergeten de medewerkers binnen jouw school of stichting hun wachtwoord nooit meer. De tool verzint veilige wachtwoorden, slaat deze betrouwbaar op én vult ze automatisch in bij het inloggen.

Inloggen met één hoofdwachtwoord

Collega's krijgen allemaal een eigen digitale kluis waarin hun wachtwoorden worden opgeslagen. Hierbij kun je gebruikmaken van Single Sign-on, meervoudige authenticatie of Active Directory integratie (werkt ook met Google Workspace). De meervoudige authenticatie app is beschikbaar wanneer je LastPass bestelt. Als beheerder bepaal je zelf welke applicaties gebruikt mogen worden, daarnaast is er de optie om de medewerkers federatief aan te laten melden met de gegevens uit de Active Directory. Je kunt ook aanmeldingsgegevens beheren voor applicaties die niet compatibel zijn met SSO.

Gedeelde mappen

Naast een individuele kluis met wachtwoorden, is het ook mogelijk om wachtwoorden te groeperen per afdeling of project. Zo zijn onveilige Excel-bestandjes met wachtwoorden niet meer nodig en kan iedereen direct inloggen bij een gedeeld account. Als beheerder kun je de toegangsrechten afzonderlijk per gebruiker aanpassen.

Automatisch formulieren invullen

LastPass automatiseert belangrijke IT-processen en vereenvoudigt de toegang van medewerkers. Ook het invullen van formulieren wordt een stuk makkelijker; de wachtwoordmanager weet wat je eerder hebt ingevuld en geeft je de optie om het formulier automatisch in te vullen. 

Bescherming tegen cyberaanvallen

Wachtwoordbeheer kan phishing tegengaan: wachtwoordgegevens worden namelijk nooit automatisch ingevuld op verdachte websites. LastPass waarschuwt ook als een e-mailadres voorkomt in de database met gelekte inloggegevens.

Versleutelde wachtwoorden

LastPass hanteert een ‘zero knowledge’ beleid. De wachtwoordmanager is niet gekoppeld aan een browser en elke gebruiker heeft een eigen online kluis met wachtwoorden. Alle wachtwoorden worden versleuteld en afgeschermd. Alleen de gebruiker die het hoofdwachtwoord heeft, kan daardoor toegang krijgen tot wachtwoorden. LastPass kent dit wachtwoord niet en ook het programma waarmee je werkt heeft geen inzicht in de gegevens die je opslaat. LastPass voldoet uiteraard ook aan de AVG.

LastPass implementeren

Sluit je LastPass bij ons af? Dan komt onze consultant graag bij je langs om de omgeving op te zetten en in te richten. Na deze implementatie kun je LastPass zelf snel uitrollen en eenvoudig beheren. Lees meer over de LastPass implementatie.

Gratis thuisgebruik voor medewerkers

Willen medewerkers ook thuis veilige wachtwoorden gebruiken? Dat kan met Families as a benefit. Dit is gratis beschikbaar voor je medewerkers die gebruikmaken van LastPass. Zij kunnen tot wel vijf extra familieleden of vrienden uitnodigingen voor hun familie-account.

Meer informatie?

Op het YouTube-kanaal van LastPass vind je handige instructiefilmpjes, óók in het Nederlands. Lees ook het artikel: LastPass: Wachtwoordbeheer veilig en centraal geregeld.


Je kunt de volgende producten bestellen: