Licentie

System Center Datacenter - 2 Core Licentie

Deze System Center toolset is bedoeld voor het managen van systemen. Dit betreft de Datacenter-editie.

 • Beheer centraal je werkstations
 • System Center helpt fysieke en virtuele omgevingen onderhouden
 • Onbeperkt aantal OSE en Hyper-V

Wat is System Center?

System Center is de on premise versie die gebruikt werd voordat Intune bestond. Het is een oplossing om je werkstations te beheren. Tegenwoordig wordt hiervoor vooral Intune gebruikt, aangezien dit een stuk meer mogelijkheden biedt en minder handmatig werk oplevert.

Edities van System Center Standard 

Er zijn twee edities van System Center, dit zijn Datacenter Edition en Standard Edition. De kernproducten van System Center zijn: 
 • System Center Configuration Manager (SCCM of ConfigMgr); voor het beheren, inventariseren en uitrollen van software en pc's en servers.
 • System Center Operations Manager (SCOM of OpsMgr); voor het monitoren (services, apparaten en bewerkingen) van je pc’s en servers vanaf één systeem.
Deze twee producten heb je altijd nodig, onafhankelijk van welke System Center producten je toevoegt. Deze producten zijn er in verschillende releases, elk met hun eigen kenmerken. 
 
Aanvullende producten van System Center zijn: 
 • Data Protection Manager (DPM);
 • Orchestrator;
 • Service Manager (SM);
 • Virtual Machine Manager (VMM);
 • SQL Server standard Edition 2017; wanneer je een System Center licentie hebt, mag je een onbepaald aantal instanties van SQL Server-databasesoftware uitvoeren. Dit mag in één operating system (OSE) enkel ter ondersteuning van het product of andere producten waar SQL Server-databasesoftware in is opgenomen. Hiervoor is geen aparte SQL-licentie vereist.

Let op, wanneer je Windows Servers managet met System Center, zorg dan dat je voor deze Windows Servers ook een licentie aanschaft. Deze zit niet inbegrepen bij de System Center licentie.

Windows 10 apparaten en Microsoft 365

Ben je van plan System Center aan te schaffen voor het managen van Windows 10 pc’s en werk je met Microsoft 365? Dan raden wij je aan eerst de mogelijkheden van Intune te bekijken. Intune is een volledige Device Management tool die behoort tot de cloudbundel. 

Windows Server Datacenter

Kenmerken van de System Center Datacenter: 

 • Onbeperkte Hyper-V-containers tot uw beschikking;
 • Ongelimiteerd aantal Operating System Environments (OSE’s) per server;
 • Ongelimiteerd aantal Windows containers.

Verschillen Standard en Datacenter

Het enige verschil tussen Standard en Datacenter zit hem in het virtualiseren. Bij Standard mag je maximaal 2x Operating System Environments (OSE’s) én maximaal 2x Hyper-V containers per server draaien. Bij de Datacenter is dit onbeperkt.   

System Center versie 2016 en 2019

Versie 2016 heeft de basis al gelegd voor de cloud. Versie 2019 werkt hybride (zowel on premise als via de cloud). Hierdoor heb je bij versie 2019 de mogelijkheid om gedeeltelijk of volledig over te stappen naar de cloud. 

Versie 2019 heeft een set Azure beheerservices geïntegreerd in de tools. Hierdoor kun je de innovatie van Azure-services benutten. Virtual Machine Manager (VMM) in versie 2019 maakt het mogelijk vereenvoudigde patching van VM’s te integreren met Azure Update Management. Ook zie je Azure-bronnen in de SCOM-webconsole. 

Omdat System Center vele producten omvat, lichten we hieronder enkele kenmerken van versie 2019 toe: 

 • VMM Versie 2019 heeft een nieuwe rol: de VM-beheerder. Deze heeft genoeg machtigingen voor alleen-lezen, maar voorkomt verdere wijzigingen.
 • SCOM 2019 heeft nu ook html-e-mail-ondersteuning en html5-dashboards voor een vereenvoudigde lay-out en aangepaste widget en SCOM REST API. Alle SCOM-beheerpakketten ondersteunen Windows Server 2019 rollen en functies.
 • Met Data Protection Manager maak je in 2019 snellere back-ups die minder opslag verbruiken.
 • Orchestrator 2019 ondersteunt PowerShell V 4.0 en hoger, zodat je 64-bits cmdlets kunt uitvoeren.
 • Service Manager 2019 wordt geleverd met een verbeterde Active Directory-connector (AD) die nu kan worden gesynchroniseerd met een specifieke domeincontroller.

Het aantal licenties berekenen

De licentiëring van de System Center is gebaseerd op het aantal cores in je server. Alle fysieke cores op de server moeten een licentie hebben. Bekijk eerst hoeveel servers je hebt, per server tel je het aantal processoren en cores.
 • Minimaal 8 cores per processor (CPU) bestellen
 • Minimaal 16 cores per server bestellen

System Center licenties worden per pakket van 2 afgenomen; 1 licentie is dus goed voor 2 cores. Wanneer je Windows Servers managet met System Center, vergeet dan niet ook hetzelfde aantal Windows Server licenties aan te schaffen. Deze zit niet inbegrepen bij de System Center Licentie. 

Voor alle gebruikers heb je de System Center Client management licentie nodig. Deze zijn in je basispakket afgedekt en hoef je dus niet los aan te schaffen. Als we dit in een tabel zetten krijgen we het volgende overzicht: Tip: bij 13 OSE's of meer is System Center Datacenter voordeliger dan System Center Standard.

Kan ik de licenties jaarlijks afschalen of opzeggen?

De einddatum van deze licentie staat standaard op 31 december 2026, de einddatum van het Microsoft basispakket. Maar de licenties zijn, in tegenstelling tot het basispakket, wel jaarlijks opzegbaar. Ook kun je het aantal licenties jaarlijks afschalen. Wil je de licenties voor het komende jaar opzeggen of afschalen? Meld dat dan bij ons vóór eind november. Licenties opschalen kan op ieder moment van het jaarPlaats hiervoor een extra bestelling in de webwinkel.

In het kort

 • Aanbieder
  Microsoft

Je hebt één van de volgende licenties ook nodig:

Basispakket Microsoft (incl. M365 A3 voor medewerkers)