Licentie

Windows Server Datacenter - 2 Core Licentie

Dit is de Windows server Datacenter editie die geschikt is voor hybride en private cloud-omgevingen. Je mag onbeperkt virtualiseren.

 • Geschikt voor hybride en private cloud
 • Onbeperkt virtualiseren
 • OSE-containers, nano-server en nieuwe opslagfuncties

Windows Server Datacenter (Licentie per 2 cores)

Windows Server Datacenter biedt onbeperkte OSE-containers, een nano-server, nieuwe opslagfuncties (zoals Storage Spaces Direct en Storage Replica) en nieuwe afgeschermde virtuele machines. 

Ook maakt Windows Server Datacenter onbeperkte on-premise virtualisatie mogelijk. De Datacenter editie is bedoeld voor grotere organisaties die workflows in de cloud willen zetten of oude Windows-applicaties opnieuw willen laten draaien en deze naar Open Source Apps willen verplaatsen. 

Kenmerken van Windows Server Datacenter:

 • Onbeperkte Hyper-V-containers tot je beschikking;
 • Ongelimiteerd aantal virtual machines;
 • Hyper-V inclusief Shielded Virtual Machines;
 • Network controller;
 • Ongelimiteerd aantal containers (van welk type dan ook);
 • Host Guardian Hyper-V Support.

Releases van Windows Server

Er zijn de afgelopen jaren meerdere releases geweest van Windows Server. De eerste versie dateert van 2003 en de meest recente versies zijn 2019 en 2022. Iedere release heeft nieuwe kenmerken. Omdat deze licentie Software Assurance (SA) bevat, ben je vrij om te kiezen welke versie je gebruikt.

Let op, vanaf 14 januari 2020 wordt versie 2008 niet meer ondersteund. Wij raden aan de meest recente versies (2019 en 2022) te gebruiken. 

Verschillen Standard en Datacenter

Het grootste verschil tussen de Standard en de Datacenter editie zit hem in het virtualiseren. Bij Standard mag je maximaal 2 virtuele machines én maximaal 2 Hyper-V containers draaien. Bij de Datacenter editie mag dit onbeperkt. 

Andere verschillen zijn: de netwerkcontroller, host guardian Hyper-V ondersteuning, opslagreplica, afgeschermde VM’s en software gedefinieerde netwerkvoorzieningen. Ook is de directe opslagruimte bij de Standard niet aanwezig en bij Datacenter wel. Kortom: de functies zijn wat beperkter in de Standard editie.

Wil je meer weten over de verschillen, bekijk dan deze pagina

Het aantal licenties berekenen

De licentiëring van de Windows-server is gebaseerd op het aantal cores in je server. Alle fysieke cores op de server moeten een licentie hebben. Hieronder vind je een uitleg over de minimale licentiëring. Bekijk eerst hoeveel servers je hebt, per server tel je het aantal processoren en cores. 
 • Minimaal 8 cores per processor (CPU) bestellen
 • Minimaal 16 cores per fysieke server bestellen; Dus ook wanneer je fysieke server maar 1 of 2 quad-core processors bevat, moet je minimaal 16 core licenties voor die server aanschaffen.

Windows Server Core licenties worden per pakket van 2 afgenomen; 1 licentie is dus goed voor 2 cores. Voor alle gebruikers van de server zijn nog steeds de Windows Server CAL’s nodig. Deze zijn in je basispakket afgedekt en hoef je dus niet los aan te schaffen.

Als we dit in een tabel zetten krijgen we het volgende overzicht:  

Serverlicenties in Azure voor VM gebruiken?

Bekijk onze Windows Server pagina of de SQL server pagina voor meer informatie over het benodigde aantal core-licenties. Bij de SQL Server Database maakt het bij deze tellingen uit of je voor ‘algemeen gebruik’ (1:4) of ‘Bedrijfs kritisch’ (1:1) hebt gekozen.

Kan ik de licenties jaarlijks afschalen of opzeggen?

De einddatum van deze licentie staat standaard op 31 december 2026, de einddatum van het Microsoft basispakket. Maar de licenties zijn, in tegenstelling tot het basispakket, wel jaarlijks opzegbaar. Ook kun je het aantal licenties jaarlijks afschalen. Wil je de licenties voor het komende jaar opzeggen of afschalen? Meld dat dan bij ons vóór eind november. Licenties opschalen kan op ieder moment van het jaar. Plaats hiervoor een extra bestelling in de webwinkel.

In het kort

 • Aanbieder
  Microsoft

Je hebt één van de volgende licenties ook nodig:

Basispakket Microsoft (incl. M365 A3 voor medewerkers)