Licentie

Windows Server Standard - 2 Core Licentie

Dit betreft de Windows server Standard editie. Deze wordt geleverd met kernfunctionaliteiten van Windows-server en twee OSE-containers.

 • Beheer centraal je werkstations
 • Max 2 OSEs en 2 Hyper V
 • System Center helpt fysieke en virtuele omgevingen onderhouden

Kenmerken van Windows Server Standard

 • Deze editie is voldoende voor organisaties die geen virtualisatie nodig hebben en alleen een lichtgewicht server hebben;
 • Je hebt maximaal 2 (3 als je de fysieke host meetelt) Hyper-V-containers tot je beschikking;
 • Maximaal 2 virtual machines: voor iedere extra virtualisatie moet je opnieuw alle cores voorzien van een geldige licentie (daarbij rekening houdend met de minimale afname). Ook kun je kiezen voor de datacenter licentie, die je onbeperkt mag virtualiseren;
 • Ongelimiteerd aantal Windows containers. 

Voor elke extra virtualisatie moet je opnieuw alle Cores voorzien van een licentie

Releases van Windows Server

Er zijn de afgelopen jaren meerdere releases geweest van Windows Server. De eerste versie dateert van 2003 en de meest recente versies zijn 2019 en 2022. Iedere release heeft nieuwe kenmerken. Omdat deze licentie Software Assurance (SA) bevat, ben je vrij om te kiezen welke versie je gebruikt.

Let op, vanaf 14 januari 2020 wordt versie 2008 niet meer ondersteund. Wij raden aan de meest recente versies (2019 en 2022) te gebruiken.

Verschillen Standard en Datacenter

Het grootste verschil tussen de Standard en de Datacenter editie zit hem in het virtualiseren. Bij Standard mag je maximaal 2 virtuele machines én maximaal 2 Hyper-V containers draaien. Bij de Datacenter editie mag dit onbeperkt. 

Andere verschillen zijn: de netwerkcontroller, host guardian Hyper-V ondersteuning, opslagreplica, afgeschermde VM’s en software gedefinieerde netwerkvoorzieningen. Ook is de directe opslagruimte bij de Standard niet aanwezig en bij Datacenter wel. Kortom: de functies zijn wat beperkter in de Standard editie. 

Het aantal licenties berekenen

De licentiëring van de Windows-server is gebaseerd op het aantal cores in je server. Alle fysieke cores op de server moeten een licentie hebben. Hieronder vind je een uitleg over de minimale licentiëring. Bekijk eerst hoeveel servers je hebt, per server tel je het aantal processoren en cores.
 • Minimaal 8 cores per processor (CPU) bestellen
 • Minimaal 16 cores per fysieke server bestellen. Dus wanneer je fysieke server maar 1 of 2 quad-core processors bevat, moet je minimaal 16 core licenties voor die server aanschaffen. 

Windows Server Core licenties worden per pakket van 2 afgenomen; 1 licentie is dus goed voor 2 cores. Voor alle gebruikers van de server zijn nog steeds de Windows Server CAL’s nodig. Deze zijn in je basispakket afgedekt en hoef je dus niet los aan te schaffen. 
 
Als we dit in een tabel zetten, krijgen we het volgende overzicht: 

Tip: heb je voor de Windows Server Standard meer dan 16 Core licenties en/of meer dan 2 Virtual Machines of Hyper-V-containers nodig? Dan is het wellicht de overweging waard om over te stappen op een Datacenter licentie. Hiermee heb je, wanneer alle Cores zijn gelicentieerd, het recht om onbeperkt virtuele Windows servers te installeren. 

Serverlicenties in Azure voor VM gebruiken?

Bekijk onze Windows Server pagina of de SQL server pagina voor meer informatie over het benodigde aantal core-licenties. Bij de SQL Server Database maakt het bij deze tellingen uit of je voor ‘algemeen gebruik’ (1:4) of ‘Bedrijfs kritisch’ (1:1) hebt gekozen.

Kan ik de licenties jaarlijks afschalen of opzeggen?

De einddatum van deze licentie staat standaard op 31 december 2026, de einddatum van het Microsoft basispakket. Maar de licenties zijn, in tegenstelling tot het basispakket, wel jaarlijks opzegbaar. Ook kun je het aantal licenties jaarlijks afschalen. Wil je de licenties voor het komende jaar opzeggen of afschalen? Meld dat dan bij ons vóór eind november. Licenties opschalen kan op ieder moment van het jaarPlaats hiervoor een extra bestelling in de webwinkel.

In het kort

 • Aanbieder
  Microsoft

Je hebt één van de volgende licenties ook nodig:

Basispakket Microsoft (incl. M365 A3 voor medewerkers)