Home

AI en Copilot in het basisonderwijs: wat kun je ermee?

Het zal je niet ontgaan zijn. Termen als kunstmatige intelligentie (AI) en Microsoft 365 Copilot komen overal voorbij! Maar wat betekent deze ontwikkeling voor het basisonderwijs? Op deze pagina lees je wat wij tot nu toe weten en waar je alvast mee aan de slag kan.

Wat is kunstmatige intelligentie?

Kunstmatige intelligentie (AI) maakt steeds meer deel uit van ons leven. Het is een technologie die machines in staat stelt om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Denk aan visuele waarneming, spraakherkenning, besluitvorming en taalomzetting. 

In het onderwijs kan AI op allerlei manieren worden gebruikt. Bijvoorbeeld voor gepersonaliseerde leerervaringen (lessen of opdrachten specifiek voor een leerling), automatisch toetsen beoordelen, data-analyse, teksten en nog veel meer! Maar blijf altijd onthouden: AI is géén vervanging voor menselijke interactie en kent daardoor ook beperkingen. Zo kunnen uitkomsten niet altijd helemaal accuraat zijn of vooroordelen en gevoelige materialen bevatten.

Wat is Copilot en wat kun je ervan verwachten?

Microsoft zet vol in op AI, het krijgt een centrale plek binnen Microsoft 365. Er zijn al talloze AI-functionaliteiten en hulpprogramma’s beschikbaar en er komen steeds meer nieuwe functies bij om sneller en creatiever te werken. Zowel thuis als op het werk!

Copilot is een van de AI-diensten die Microsoft aanbiedt. Dit is een AI-assistent die je helpt efficiënter en strategischer te werken of taken uit te voeren. Copilot verbindt als het ware een chatbot (zoals ChatGPT) aan Microsoft 365 en combineert dit met al je persoonlijke gegevens en data. 

Zo kun je straks bijvoorbeeld:

 • een document uploaden in PowerPoint en vragen: Maak een presentatie van dit document. Binnen enkele seconden heb je een kant-en-klare presentatie over het onderwerp.
 • drie documenten uploaden in Word (bijvoorbeeld OneNote notities) en vragen: Maak een samenvattend verslag van deze documenten.
 • vragen naar een specifieke analyse van een Office-tabel met data. 

Microsoft 365 Copilot zal naast teksten, ook video’s en ander beeldmateriaal genereren. Je kunt je vast indenken dat je hier tijd mee kan besparen!

Tip: bekijk ook deze video over hoe Copilot precies werkt.

Wanneer komt Copilot beschikbaar?

Op dit moment is de beschikbaarheid voor het onderwijs nog niet bekend. Copilot is sinds 1 november algemeen beschikbaar voor bedrijven. De kosten zijn rond de 30 euro per gebruiker per maand en er geldt een minimale afname van 300 gebruikers. Het is nog niet bekend welke prijzen en voorwaarden er voor het onderwijs zullen gelden, dus daar kunnen we helaas nog niks over zeggen.

Komt Copilot beschikbaar in de Microsoft A3-licentie?

Op dit moment weten we nog niet hoe en wanneer Microsoft Copilot in het onderwijs zal aanbieden. We zullen je informeren wanneer we meer weten!

Wat kan ik wél al gebruiken wanneer ik met AI aan de slag wil?

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van Microsoft AI-tools waar je vandaag al mee aan de slag kunt gaan:

 • Bing Chat Enterprise: een Copilot voor de webbrowser Edge. Dit is een AI-gestuurde chatbot die je helpt bij het genereren van ideeën, schrijven van teksten, maken van samenvattingen en opdrachten én het controleren van grammatica en spelling. Ga naar je Edge browser en zorg dat je aangemeld bent met je schoolaccount. Klik rechtsbovenin op het logo van Copilot. Vervolgens zie je een uitklapveld waar je kunt kiezen tussen chatten of opstellen. Direct daaronder zie je een groen beveiligingsvinkje, hieraan zie je dat je gebruikt maakt van de Enterprise versie. Lees ook wat leerkrachten, ICT’ers of bestuurders kunnen met Bing Chat Enterprise
 • Azure Open AI: een service die toegang biedt tot taal- en codeermodellen van OpenAI, die naar behoefte kunnen worden aangepast voor verschillende gebruiksscenario’s.
 • Editor in Word: deze editor verbetert geschreven teksten in meer dan twintig talen.
 • Microsoft Bing Visual Search: deze zoekmachine maakt gebruik van AI om de inhoud van een afbeelding te begrijpen en relevante zoekresultaten weer te geven.
 • Microsoft Cognitive Services: een suite met AI-hulpmiddelen waarmee ontwikkelaars intelligente apps en services kunnen bouwen.
 • Microsoft Translator: een realtime vertaler naar meer dan 60 talen, op basis van AI.
 • Microsoft Bot Framework: set hulpmiddelen en diensten waarmee ontwikkelaars intelligente bots kunnen maken.
 • Microsoft Office Insights: maakt gebruik van AI om intelligente aanbevelingen en inzichten te bieden om je te helpen productiever te zijn in Office.
 • Spreekcoach: maakt gebruik van AI om feedback te geven terwijl je presentaties oefent.

De verschillen tussen Bing Chat Enterprise en ChatGPT

ChatGPT is een model dat menselijke taal begrijpt en genereert, eigenlijk een soort chatbot. Het model is met behulp van deep learning getraind op een enorme hoeveelheid tekst. Deze technologie maakt het mogelijk om complexe patronen in gegevens te herkennen en te leren. Hierdoor kan het model dus allerlei teksten generen of vragen beantwoorden. In tegenstelling tot een zoekmachine kan ChatGPT niet op internet zoeken. Daarom heb je vaak niet de meest recente informatie beschikbaar. 

Er zijn grote organisaties die via ChatGPT waardevolle en geheime informatie hebben weggeven. Microsoft voelde daarom de noodzaak om dit soort diensten op een verantwoorde manier aan te bieden. Toen is Bing Chat Enterprise ontstaan.

Wanneer jij en je collega's werken met Bing Chat Enterprise, blijft alle data en privacy gewaarborgd. De chatgegevens worden namelijk nooit opgeslagen. Jouw data blijft dus van jou! Microsoft heeft er geen toegang toe en de data wordt niet gebruikt om het model te trainen. Bij ChatGPT is dat helaas niet zo: alles wat je daar intypt, wordt gebruikt bij het verder ontwikkelen van het model. De ingevoerde data is dan dus eigendom van ChatGPT.

Het is daarom belangrijk om als onderwijsinstelling met Bing Chat Enterprise te werken, want zo weet je zeker dat alle data veilig blijft. Daar zal de Functionaris Gegevensbescherming vast ook blij van worden!

Microsoft AI for Educators community

Er is ook een officiële Microsoft AI for Educators community (Engelstalig) waar je je voor aan kunt melden. Hier kun je met een grote groep onderwijscollega's van over de hele wereld meedenken en feedback geven over de ontwikkeling van AI binnen het onderwijs. Ook hoor je hier als eerste over nieuwe producten, features en kun je meedoen aan sommige pilots.

Wees voorbereid op de ontwikkelingen

De wereld is aan het veranderen door AI en hier zitten zeker ook keerzijdes aan. Wij belichten op deze pagina maar een klein stukje. Wel is het belangrijk om je voor te bereiden op de ontwikkelingen en alvast na te denken over een mogelijk beleid en visie. Probeer daarom stap voor stap medewerkers, leerkrachten en leerlingen alvast te laten experimenteren met AI. En soms moet je omdenken: waar je eerst kinderen leerde zoeken in verschillende bronnen, zul je je nu misschien meer gaan focussen op hoe zo’n zoekmachine aan informatie komt en hoe je hier de juiste informatie uit krijgt.

Iets waar je al over moet nadenken is jullie data. Is deze op orde en hebben de juiste mensen toegang? Data is namelijk dé voedingsbron en zal bepalend zijn hoe dit soort diensten jullie straks kunnen gaan helpen.

Ook iets om bij stil te staan is de privacy. Microsoft is heel duidelijk hoe zij met jullie data en privacy omgaan. Op hun eigen website vind je meer informatie over Copilot en Bing Chat Enterprise in combinatie met de AVG. Maar hoe verhoudt zich dat tot andere AI diensten? En is intern de privacy al op orde? 

Kortom, genoeg informatie om in je op te nemen. Zolang je over alle aspecten hebt nagedacht en er op de juiste manier mee omgaat, kan het een aanvulling zijn op allerlei vlakken.

Meer informatie over AI en Copilot vind je op de website van Microsoft.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl