Azure

Azure en de Azure AD: wat is het verschil?

Lees alles over Azure en de Azure AD.

Te beginnen met Azure AD 

De Azure Active Directory is de ledenadministratie binnen Microsoft 365. Op basis hiervan loggen medewerkers en leerlingen in en krijgen ze toegang tot applicaties zoals Word Online en PowerPoint Online. Afhankelijk van de inrichting van de Microsoft 365 omgeving kun je na het inloggen ook toegang krijgen tot applicaties in de cloud, zoals Office 365 en leerlingvolgsystemen als CITO. 
 
Kortom, de Azure Active Directory is een geavanceerde ledenadministratie van inlognamen en wachtwoorden. Door rollen en rechten in te stellen geef je gebruikers veilig toegang tot deze applicaties. Niet alleen Office 365 maakt gebruik van de Azure Active Directory, ook Microsoft Endpoint Manager (voorheen Intune) gebruikt de Azure AD. Via Endpoint Manager regel je wat gebruikers mogen doen en op welke apparaten. De Azure AD wil dan ook niets anders zeggen: een Active Directory die draait via Azure.  

azure vs azure ad

De cloudbundel  

Zodra je met Microsoft 365 werkt en een tenant aanmaakt, krijg je een eigen ruimte beschikbaar in het datacenter van Microsoft. Je krijgt dan ook automatisch toegang tot een gratis Azure Active Directory. Via onze cloudbundel heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van Azure Active Directory Premium-editie (oftewel Azure AD Plan 1). Dit is onderdeel van EM+S. Dan beschik je onder andere over: 

  • Azure MFA (Azure MultiFactor Authentication); 
  • De mogelijkheid tot synchroniseren met een on premise Active Directory (Azure AD Connect); 
  • Single Sign On (SSO), stelt gebruikers in staat éénmalig in te loggen bij applicaties van derden door ‘onder-water-verificatie’ toe te passen.  
  • SelfService wachtwoordherstel, zodat gebruikers zelf een nieuw wachtwoord kunnen instellen; 
  • Eenmalige aanmelding voor SaaS-toepassingen (waaronder ook Google apps). 
  • Er bestaat ook een Azure AD Plan 2, als onderdeel van A5. 

En hoe past Azure in dit verhaal?

Azure is het besturingssysteem in de cloud waarop alle producten en diensten van Microsoft draaien. Zowel het besturingssysteem als diensten zoals Office 365 komen vanuit de datacentra van Microsoft. Het is voor scholen en besturen mogelijk om Azure-diensten af te nemen in de vorm van een virtuele server of een virtuele pc (via een abonnement). Hierbij reserveer je een stukje harde schijfruimte in een datacenter in een door jouzelf gekozen regio. 
 
Ben je van plan de server de school uit te verhuizen? Dan is Azure een mooie oplossing voor de overgang naar de cloud. Als je kijkt naar het verschil tussen beide kun je stellen dat de Azure Active Directory draait via Azure.

Internetbankieren in de cloud 

Zonder dat je het doorhebt maak je privé waarschijnlijk al gebruik van een clouddienst als Azure. Denk bijvoorbeeld aan internetbankieren. De bank-applicatie is namelijk een applicatie die rechtstreeks vanuit een cloud zoals Azure draait.

Het beheercentrum en de Azure-portal 

Met een Microsoft 365 tenant kun je als beheerder in het beheercentrum diverse zaken instellen. Daarnaast kun je met het algemene beheeraccount ook inloggen op de Azure-portal. Wanneer je het basisbeheer wil doen is het beheercentrum voldoende. Zodra het beheer geavanceerder en complexer wordt, raden we je de Azure-portal aan. In de Azure-portal kun je een (tijdelijke) server aanzetten of je website hosten. Ook zie je hier Azure AD terug. Wanneer je complexer beheer doet, zie je dat je 'onder water' in de Azure-portal zit.

Klik hier voor documentatie over Azure Active Directory.

Klik hier voor documentatie over Azure. 

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl