Azure

Azure via APS IT-diensten: EA of CSP?

Voor het gehele onderwijs in Nederland is er een zeer gunstig Microsoft contract met betrekking tot de Microsoft gebruikerslicenties.

Om hier gebruik van te maken heb je een Microsoft tenant nodig. Vanuit deze tenant kun je gebruik maken van Azure via de Azure portal.  

Met Azure beheer je alles op het gebied van je IT-infrastructuur. Denk bijvoorbeeld aan servers, opslag, databases of gehele netwerken en firewalls die je naar de cloud wilt brengen.

Omdat Azure onderdeel uitmaakt van je Microsoft 365 tenant vind je hier ook de ‘Active Directory’ in terug. Azure is in feite een (iets) technischer beheercentrum dan de beheercentra binnen Microsoft 365.

Je kunt in Azure diensten aanzetten nadat je de gegevens van je creditcard hebt ingevoerd. Zodra je een product aanzet gaat de teller gelijk lopen en zal het bedrag van de gekoppelde creditcard worden afgetrokken. Zet je iets voor 5 minuten aan, dan krijg je een factuur voor die 5 minuten.

Wij adviseren je echter om Azure niet aan een creditcard maar aan een van onze abonnementen te koppelen zodat de facturering maandelijks achteraf via ons verloopt en je gebruik maakt van de voordelen die dit biedt. Er zijn via ons twee soorten abonnementen mogelijk:

  • Azure via een EA abonnement
  • Azure via een CSP abonnement

Je vindt deze terug onder je abonnementen in Azure zoals in het voorbeeld hieronder.

azure abonnementen

Hoe werkt het?

Je kiest tijdens het aanmaken van, in dit geval een virtuele machine, voor het gewenste abonnement.

virtuele machine

Vervolgens maak je de rest aan zoals je de diensten wenst in te stellen.

Let op. Staat er geen of maar één optie? Neem dan contact op met onze ServiceDesk. Beide procedures wijken namelijk net van elkaar af. De stappen voor deze procedures zijn te vinden op onze handleidingenpagina onder ‘Azure’.

Het is goed om te weten dat je niet zomaar kunt veranderen van abonnement. In sommige gevallen gaat dit makkelijker dan in andere gevallen maar er is altijd een mogelijkheid dat er onderdelen opnieuw moeten worden aangemaakt, of moeten worden verplaatst.

Om je te helpen een goede keuze te maken voor jouw onderwijsorganisatie beschrijven wij de beide opties wat uitgebreider. Het is mogelijk EA en CSP naast elkaar te gebruiken, maar het kan koppel-problemen geven. Daarom adviseren wij diensten die met elkaar samenwerken, onder hetzelfde abonnement te plaatsen.

Azure onder het EA abonnement

Azure onder EA heeft de volgende voordelen:

  • De verwerkersovereenkomst is door ons getoetst en goed bevonden.
  • Het inkoopdossier is rechtmatig, dit is met name van belang in het geval dat je te maken hebt met aanbestedingen en eventuele controles daarop.
  • De privacy voorwaarden zijn afgedwongen via onze samenwerking met het Rijk.
  • Jaarlijks zal er een audit plaatsvinden op de systemen. Een audit los kost al snel € 300.000.
  • Wij zorgen dat de AVG wordt nageleefd vanuit deze audits en zullen ervoor zorgen dat wanneer er dingen niet op orde worden bevonden deze zullen worden aangepast.

Wanneer je Azure diensten aanzet onder het EA abonnement, zijn de prijzen gelijk aan de standaard verkoopprijzen (de prijzen die ook in de Azure prijzen calculator te zien zijn).

Wij hanteren zowel op CSP als op EA 6,5% servicekosten.

Omdat er op dit moment géén korting zit op de EA, ben je nu iets duurder uit dan wanneer je met bijvoorbeeld je creditcard zou betalen. Daarentegen bevat dit abonnement wel extra’s die anders mogelijk ook geld zouden kosten. Onze verwachting is echter dat we in ons nieuwe contract (vanaf 2022) ook betere prijsvoorwaarden voor Azure onder EA kunnen bieden.

Azure onder het CSP abonnement

Wanneer je Azure diensten aanzet onder het CSP abonnement heb je op dit moment de meeste korting. De korting varieert tussen de 5% en de 8,5% ten opzichte van de standaard verkoopprijzen (de prijzen die ook in de Azure prijzen calculator te zien zijn).

Azure onder CSP heeft de volgende voordelen:

  • De verwerkersovereenkomst is door ons getoetst en goed bevonden.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl