Home

ChatGPT in het basisonderwijs: wat kun je ermee?

Je hebt de termen ChatGPT en Open AI vast al vaker voorbij zien komen in het nieuws. Maar wat betekent deze ontwikkeling voor het basisonderwijs? Op deze pagina lees je wat je ervan kan verwachten als leerkracht, ICT’er of bestuurder.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een model dat menselijke taal begrijpt en genereert, eigenlijk een soort chatbot. Het model is met behulp van deep learning getraind op een enorme hoeveelheid tekst. Deze technologie maakt het mogelijk om complexe patronen in gegevens te herkennen en te leren. Hierdoor kan het model dus allerlei teksten generen of vragen beantwoorden. Op een menselijke manier!

ChatGPT is ontwikkeld door de onderzoeksorganisatie OpenAI. Het doel van OpenAI is om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te bevorderen en ervoor te zorgen dat deze technologie op een veilige en verantwoorde manier wordt gebruikt.

Wat is het verschil tussen ChatGPT en de ‘nieuwe’ Bing Chat van Microsoft?

Bing Chat gebruikt de technologie van ChatGPT om vragen te begrijpen en antwoorden te generen. De Bing zoekmachine van Microsoft draait op de volgende generatie van het taalmodel van OpenAI. Daarom werkt Bing Chat veel beter dan de versie van ChatGPT die sinds november 2022 beschikbaar is. De grootste verschillen zijn:

  • ChatGPT is getraind op gegevens die tot 2021 zijn verzameld, terwijl Bing Chat toegang heeft tot actuele informatie.
  • Bing Chat zal meerdere zoekopdrachten uitvoeren op je vraag en haalt daarmee ook webresultaten op, ChatGPT doet dit niet.

Wat kan je van Bing Chat verwachten?

De nieuwe Bing zoekmachine kan veel werk uit handen nemen. En Microsoft kondigde al aan dat de functionaliteit van Bing Chat het komende jaar ook beschikbaar komt in de Office applicaties en in het Power Platform. Met deze zogenoemde Microsoft 365 Copilot kun je bijvoorbeeld:

  • een document uploaden in PowerPoint en vragen: Maak een presentatie van dit document. Binnen enkele seconden heb je een kant-en-klare presentatie over het onderwerp.
  • drie documenten uploaden in Word (bijvoorbeeld OneNote notities) en vragen: Maak een samenvattend verslag van deze documenten.
  • vragen naar een specifieke analyse van een Office tabel met data.  

Microsoft 365 Copilot zal naast teksten, ook video’s en ander beeldmateriaal genereren. Je kunt je vast indenken dat je hier enorm veel tijd mee kan besparen! 

Hoe start ik met Bing Chat?

Ga naar www.bing.com en klik links bovenin op chatten. Misschien moet je eerst je persoonlijke Microsoft account koppelen aan je schoolaccount. Hierna kun je direct aan de slag! 

Probeer het vooral eens uit. Stel niet alleen vragen, maar laat de chatbot ook eens een gedicht of een andere soort tekst genereren. Of vraag om tips voor je eerstvolgende stedentrip. De mogelijkheden zijn oneindig!

Wat kan je als leerkracht met Bing Chat? 

De nieuwe Bing zoekmachine biedt al veel mogelijkheden voor leerkrachten. Je kunt bijvoorbeeld vragen naar creatieve gedichten, korte verslagen of rapportages. De chatbot genereert het voor je, op basis van eigen input. Of doe inspiratie op voor een les. Zo is er minder voorbereiding nodig en houd je meer tijd over voor het lesgeven zelf. 

bingchat-voor-leerkracht

Daarnaast is Bing Chat een leuke manier om leerlingen op een verantwoorde manier kennis te laten maken met het internet. Er is ontzettend veel informatie te vinden op het internet en vaak is het lastig te beoordelen welke informatie betrouwbaar is, zeker voor jonge kinderen. Laat hen via Bing Chat informatie zoeken en vinden en stel hierbij vragen zoals: klopt de informatie? Wat zijn de bronnen? Zo laat je hen kritisch nadenken en stimuleer je hun 21e eeuwse vaardigheden!

Wat kan je als ICT’er met Bing Chat?

Bing Chat kan helpen bij technische vragen die je als ICT’er hebt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om via Bing Chat PowerShell scripts te maken. Zo hoef je niet zelf meerdere websites te bezoeken om de juiste stappen of antwoorden te achterhalen, maar kan dit nu aan de hand van één vraag.

bingchat-voor-icter

Wat kan je als bestuurder met Bing Chat?

Ook bestuurders kunnen met Bing Chat aan de slag. Stel (advies)vragen in een specifiek vakgebied of laat de chatbot verslagen schrijven en analyses opstellen. Bing Chat kan complexe zaken uitleggen in jip-en-janneketaal. Dat scheelt een hoop uitzoekwerk, bijvoorbeeld wanneer je wilt meepraten met de ICT-er of andere externe partijen over onderwerpen waar je niet veel van weet.

bingchat-voor-bestuurder

ChatGPT blijft leren

Houd er rekening mee dat ChatGPT blijft leren. Het kan voorkomen dat de uitkomsten niet altijd helemaal accuraat zijn. Maar dat kan ook gebeuren als je zelf op onderzoek uitgaat en de verkeerde bronnen gebruikt. 

Word lid van de AI for Educators community!

Wil jij een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe Microsoft producten en functies die aangedreven worden door AI? Word dan lid van de community en krijg toegang tot een forum waar je al je feedback kwijt kan. Meld je aan.

Wees voorbereid op deze ontwikkelingen

De wereld is aan het veranderen door ChatGPT en hier zitten zeker ook keerzijdes aan. Wij belichten op deze pagina maar een klein stukje. Wel is het belangrijk om je voor te bereiden op de ontwikkelingen en alvast na te denken over een mogelijk beleid. Je kunt de ontwikkelingen namelijk niet tegenhouden. Probeer daarom stap voor stap medewerkers, leerkrachten en leerlingen alvast te laten experimenteren met AI. En soms moet je omdenken: waar je eerst kinderen leerde zoeken in verschillende bronnen, zul je je nu misschien meer gaan focussen op hoe zo’n zoekmachine aan informatie komt.

Had jij het door?

Deze pagina is geschreven met behulp van de nieuwe Bing Chat! En dat in slechts enkele minuten tijd. De input konden we direct gebruiken en redigeren. Wij zijn in ieder geval enthousiast en ook heel benieuwd naar jullie verhalen en ideeën hierover!

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl