Digitaal of hybride lesgeven

Tools om Oekraïense kinderen en ouders te ondersteunen

Ondersteunen jullie Oekraïense kinderen op school? Hieronder vind je tools die je kunt inzetten bij het communiceren met deze nieuwe leerlingen of hun ouders. Ook helpen sommige tools bij het leren van Nederlands (of een andere taal).

Lessen en vergaderingen vertalen

Microsoft Translator helpt leerkrachten, leerlingen en ouders om te communiceren met elkaar. Live of virtueel én in de eigen voorkeurstaal. Hoe gebruik je deze tool?

Documenten vertalen

Wil je documenten vertalen voor Oekraïense kinderen of ouders? Hiervoor helpt de Insluitende Lezer in Office Lens. Hiermee kun je teksten scannen en hardop laten voorlezen. Daarbij kun je de tekst ook vertalen. Office Lens converteert afbeeldingen naar PDF, Word, Powerpoint, en Excel, of handgeschreven tekst die je kunt opslaan in OneNote, OneDrive, of op je apparaat.

Tool voor het leren van een taal

De Insluitende Lezer (waar we het hierboven ook over hadden) is een gratis tool ingebouwd Office Lens, maar ook in Word, OneNote, Outlook, Teams, Reading Progress, Forms, Flipgrid, Minecraft Education Edition en de Edge browser. Met deze tool kun je het leren van een taal ondersteunen, voor losse woorden of gehele teksten in meer dan 100 talen (waarbij je 40 talen hardop kunt laten voorlezen).  

Online notitieboek en live ondertiteling

Met het Klasnotitieblok houd je alle notities uit de klas overzichtelijk bij in één klassenboek. Volg de korte cursus en ga aan de slag.

Voor leerlingen die een andere taal spreken (zoals het Oekraïens) kun je nu live ondertiteling inschakelen. Hiermee openen leerlingen het notitieboek en krijgen zij direct ondertiteling in 70 verschillende talen, ook bij gesproken sessies. Als leerkracht zet je de live ondertiteling makkelijk aan. Hoe je dat doet, zie je in deze video.

Leesvoortgang

Leesvoortgang is een gratis tool, ingebouwd in Microsoft Teams. Met Leesvoortgang kun je de leesvaardigheid van leerlingen ondersteunen en bijhouden. Zo kunnen kinderen met de tool oefenen met het Nederlands, Arabisch, Pools en Engels (of een andere taal). Welke talen beschikbaar zijn vind je hier.

  • Als leerkracht kies je een tekst
  • Leerlingen lezen deze voor (op microfoon en eventueel op camera)
  • De tool analyseert het voorgelezen werk op uitspraak, woorden die zijn weggelaten of toegevoegd, of woorden waarvan de uitspraak halverwege is verbeterd

Leesvoortgang geeft jou als leerkracht inzicht in de voortgang van individuele leerlingen, maar ook in bijvoorbeeld in woorden die een leerling of de hele klas moeilijk vond. De tool biedt een veilige plek voor leerlingen om hun uitspraak te oefenen.

Leesvoortgang is beschikbaar in het Engels, Nederlands, Oekraïens en nog veel meer talen.

Reflecteren

Wil je weten hoe je leerlingen zich voelen? Hiervoor kun je de tool Reflecteren gebruiken. Deze app kan je als leerkracht helpen om te weten te komen hoe je leerlingen in hun vel zitten. Zo kun je de les in de ochtend starten met een check-in: hoe voelen de leerlingen zich vandaag en hoe gaan zij de les in? Met behulp van 40 emoties proberen je leerlingen hun emoties te benoemen en met jou te delen.

Onze trainer Marien laat je in een video graag zien hoe je Reflecteren gebruikt. Bekijk ook een andere video met Nederlandse uitleg.

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl