Vijf redenen waarom jullie moeten starten met beveiligingsanalyses
Persoonsgegevens die in verkeerde handen vallen, collega’s die hun werk niet kunnen doen, salarissen die achterblijven, een beschadigde reputatie en enorm hoge kosten. Klinkt als een nachtmerrie, maar helaas zijn dit reële scenario’s voor scholen. Het is zelfs niet meer de vraag óf je wordt gehackt, maar eerder wanneer. Daarom is het van groot belang dat je regelmatig het beveiligingsniveau van de digitale omgeving onderzoekt.
- Systematische scans zijn een belangrijk onderdeel van het IBP-normenkader.
In het normenkader IBP staan afspraken over wat je als school minimaal moet organiseren om te groeien naar een veilige, online omgeving. Vanaf 2027 is het verplicht om aan de normen te voldoen. Systematische scans zijn een belangrijk onderdeel, want deze helpen bepalen waar jullie nu staan qua volwassenheidsniveau en of je als instelling de juiste maatregelen hebt getroffen voor het IBP-beleid. Ook accountants gaan dit steeds meer eisen. - Met een beveiligingsanalyse ontdek je de kwetsbaarheden in de omgeving, kun je hier actie op ondernemen én verklein je het risico op ongewenste scenario’s.
Weet jij hoe kwetsbaar jullie onderwijsomgeving momenteel is? Met een beveiligingsanalyse ontdek je waar de grootste risico’s zitten en kun je daar actie op ondernemen voordat het te laat is. Hackers zijn slim en zien precies welke omgevingen kwetsbaar zijn. Zelfs als de deur op een klein kiertje staat, bestaat de kans dat ze hier gebruik van maken. Wees hen daarom voor door de omgeving systematisch te monitoren en gaten te dichten. - Je kunt alle huidige instellingen en ingevoerde maatregelen controleren en verbeteren.
Waarschijnlijk zijn jullie al goed op weg met diverse beveiligingsmaatregelen, bijvoorbeeld in de Microsoft 365-omgeving. Maar ook dan is een systematische analyse cruciaal om te controleren of deze maatregelen wel effectief zijn. Een auto laat je ook periodiek goedkeuren tijdens de APK, zodat je zeker weet dat je veilig de weg op kan! - Je voelt je zekerder over de beveiliging van de omgeving, iets waar jij als ICT’er of beheerder verantwoordelijk voor bent.
Wil jij de beveiliging aanscherpen en graag weten of je wel op de goede weg bent? Dan kan een beveiligingsanalyse hierbij helpen zonder een oordeel te vellen. De analyse biedt juist nieuwe inzichten waar je samen met collega’s concreet mee aan de slag kunt gaan. Ook sta je met de uitkomsten van de analyse sterker in het gesprek met je netwerkbeheerder. - De analyses geven houvast en zijn een belangrijk middel tijdens gesprekken of om onderbouwde beslissingen te nemen.
Beveiliging is onwijs breed en er zijn veel zaken die je hiervoor moet regelen. En dat kost tijd en geld. Maar je investeert liever in goede maatregelen, in plaats van in alle schadelijke gevolgen die een hack met zich meebrengt. Een beveiligingsanalyse geeft houvast. Uit de scan komen concrete risico’s die je stap voor stap kan aanpakken. Een goed begin dus! Ook kun je tijdens gesprekken met de netwerkbeheerder en/of het bestuur terugvallen op de analyses.
Gratis webinar over beveiligingsanalyses
Beginnen met systematische beveiligingsanalyses
In onze webwinkel vind je verschillende oplossingen waarmee je een beveiligingsanalyse kunt (laten) uitvoeren:
Wil je weten wat het verschil is tussen deze oplossingen? Bekijk dan de vergelijking.
Microsoft 365 dashboards en Secure Score
Werken jullie met Microsoft 365? Microsoft biedt verschillende vulnerability dashboards aan waarin je zelf actief analyses kunt zien en kwetsbaarheden binnen de omgeving ontdekt. Vervolgens kun je hier actie op ondernemen. Daarnaast heb je de Secure Score: deze geeft aan hoe hoog jullie tenant scoort op beveiliging. Je krijgt direct handige tips om de score te verhogen.
Microsoft Sentinel is ook een mooie oplossing waarmee je een goed overzicht krijgt van de beveiligingsrisico’s. De applicatie maakt hier geavanceerde analyses van en neemt je complete infrastructuur hierin mee. De verschillende Microsoft Defender producten kun je vervolgens inzetten om bepaalde risico’s te verkleinen.
Benieuwd welke oplossing het beste bij jullie onderwijsinstelling past? We adviseren je graag! Neem hiervoor contact met ons op.