Licentie

SQL Server Standard - 2 Core Licentie

SQL Server Standard is een relationeel databasebeheersysteem voor scholen en schoolbesturen met kleine tot middelgrote databases.

 • Beperktere mogelijkheden dan Enterprise
 • Een relationeel databasebeheersysteem
 • Voor kleine tot middelgrote databases

De SQL server is de plek waar gegevens worden geregistreerd in een grote database. De gegevens in SQL zijn vaak opgemaakt in tabellen, om het overzichtelijk te houden. Dit kunnen bijvoorbeeld registratiegegevens zijn van gebruikers die zich registreren op je website. Hierdoor kan het systeem deze gegevens voor een volgende keer onthouden.

 • Met de SQL Server kunnen verschillende tabellen met elkaar worden verbonden en verwijzen naar elkaar.
 • De SQL database kan vervolgens worden opgeslagen, geraadpleegd en gewijzigd. 
 • De taal die het spreekt is SQL (Structured Query Language). Deze taal kan met vrijwel alle moderne relationele databaseproducten worden gebruikt. 

Versies van de SQL Server

De meest recente versies van SQL-server zijn 2016, 2017 en 2019. Omdat Software Assurance (SA) in onze licentie is opgenomen, heb je zowel recht om oude als de nieuwste versies te installeren. De 2019 versie is zo gemaakt dat hij in hybride situaties gebruikt kan worden en ook is het eenvoudiger om je database naar de (Azure) cloud te brengen.

Ook geeft deze Software Assurance je License Mobility Within Server Farms gebruiksrechten. Dit houdt in dat je deze SQL Server licenties zo vaak als nodig mag verplaatsen naar een andere server binnen je server farm (in plaats van eens per 90 dagen). Ook mag je voor elke gelicentieerde server één passive fail-over instance op een andere server installeren.  

Verschillen tussen Standard en Enterprise

SQL server Standard kent een iets beperkter scala aan mogelijkheden dan de Enterprise editie. Belangrijk is dat de Standard versie een maximum kent van schaalbaarheid tot 24 kernen. Bij Enterprise is de schaalbaarheid ongelimiteerd. Hier vind je een overzicht met de verschillen.

SQL Server 2021

SQL Server 2021 is de meest recente editie en deze versie biedt allerlei vernieuwingen ten opzichte van 2019. SQL Server 2021 introduceert Big Data Clusters voor SQL Server. Hiermee krijg je bijna realtime inzichten in zeer grote hoeveelheden gegevens, inclusief mogelijkheden voor machine learning en kunstmatige intelligentie. 

Andere nieuwe technologieën van versie 2021 zijn hoge beschikbaarheid in containers en Java-ondersteuning. 

Het biedt daarnaast extra mogelijkheden en verbeteringen voor de SQL Server-database-engine, SQL Server Analysis Services, SQL Server Machine Learning Services, SQL Server op Linux en SQL Server Master Data Services. 

Kenmerken van de SQL Server Standard

 • 64-bits ondersteuning;
 • database-mirroring;
 • verbeterde integratie;
 • analyse- en rapportageservices;
 • mogelijkheden voor het ophalen en analyseren van gegevens;
 • volledige replicatie en SSB-publicatie. 

Hoe bereken je het aantal licenties?

De licentiëring van het core-model van SQL Server is gebaseerd op het aantal cores in uw server waar SQL op draait. Alle fysieke (of virtuele) cores op deze server moeten een licentie hebben. Daarbij geldt een minimale licentiëring van: minimaal 4 cores per fysieke processor (CPU) in de server  


 
SQL Server core licenties worden per pakket van 2 afgenomen; 1 licentie is dus goed voor 2 cores. Voor gebruikers van de server (zowel intern als extern) zijn geen CAL’s vereist. Je mag dus een onbeperkt aantal gebruikers of devices verbinden. 

Let op, de SQL Server mag je alleen bestellen als je ook de Windows Server hebt.  
Als we dit in een tabel zetten krijgen we het volgende overzicht: 

Wil je weten hoeveel licenties je dient te bestellen? Download dan onze rekentool om uit te rekenen hoeveel licenties je nodig hebt. 

Serverlicenties in Azure voor VM gebruiken?

Bekijk onze Windows Server pagina of de SQL server pagina voor meer informatie over het benodigde aantal core-licenties. Bij de SQL Server Database maakt het bij deze tellingen uit of je voor ‘algemeen gebruik’ (1:4) of ‘Bedrijfs kritisch’ (1:1) hebt gekozen.

Kan ik de licenties jaarlijks afschalen of opzeggen?

De einddatum van deze licentie staat standaard op 31 december 2026, de einddatum van het Microsoft basispakket. Maar de licenties zijn, in tegenstelling tot het basispakket, wel jaarlijks opzegbaar. Ook kun je het aantal licenties jaarlijks afschalen. Wil je de licenties voor het komende jaar opzeggen of afschalen? Meld dat dan bij ons vóór eind november. Licenties opschalen kan op ieder moment van het jaarPlaats hiervoor een extra bestelling in de webwinkel.

In het kort

 • Aanbieder
  Microsoft

Je hebt één van de volgende licenties ook nodig:

Windows Server Standard - 2 Core Licentie