Mediawijsheid in de klas betekent dat leerlingen actief en bewust leren deelnemen aan de mediasamenleving. Dat is nodig want (social) media kent ook een keerzijde. Denk maar aan fake news, cyberpesten, internetcriminaliteit en schending van de privacy. Daarom is het belangrijk om leerlingen veilig en slim gebruik te laten maken van (social) media. In dit artikel vertellen we hoe je dat doet.

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief én bewust te kunnen deelnemen aan de mediasamenleving. Zo formuleert de site mediawijsheid.nl het. Daarbij gaat het niet alleen om klassieke media, maar ook over social media, internet en smartphones.

Waarom mediawijsheid?

Waarom mediawijsheid nu zo belangrijk is? Media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en de impact wordt steeds groter. Naast het feit dat media ontzettend veel te bieden heeft, is er ook een schaduwkant. Er duiken steeds meer nepnieuwsberichten op, er zijn steeds meer gevallen van online shaming en platformen die aan de haal gaan met persoonlijke gegevens. Het is van belang dat leerlingen beschikken over een aantal competenties om het beste uit media te halen. Denk hierbij aan reflecteren, reageren en gebruiken.

Media en onderwijs gaan hand in hand: steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van verschillende soorten media tijdens lessen. Er ligt een verantwoordelijkheid bij onderwijsinstellingen om aan de slag te gaan met mediawijsheid op school. Daarom is mediawijsheid een onderdeel van de 21e eeuwse vaardigheden.

Onderwerpen rondom mediawijsheid: van privacy tot programmeren

Mediawijsheid onderwerpen zijn bijvoorbeeld nepnieuws en privacyvraagstukken. Daarnaast kan het ook gaan om online omgangsvormen, programmeren, online auteursrecht en beeldgeletterdheid, waarbij leerlingen kritisch en bewust omgaan met beelden

Hoe mediawijsheid in het onderwijs introduceren?

Om mediawijsheid in het onderwijs te introduceren, kan een school zelf medialessen aanbieden. Hoe ze die invullen, bepaalt een onderwijsinstelling zelf. Maar er zijn ook andere manieren om leerlingen iets bij te brengen over media. Zo kunnen tools als Adobe ExpressMinecraft of Wizenoze je helpen om aan de slag te gaan met mediawijsheid in het basisonderwijs. Er bestaat ook specifiek lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs, mbo, hbo, speciaal onderwijs en praktijkonderwijs. 

Vier tips voor mediawijsheid in de klas

We geven je graag tips over mediawijsheid zodat je zelf aan de slag kunt gaan. Deze hebben betrekking op de competenties voor mediawijsheid. In totaal zijn het er tien die samen het Mediawijsheid Competentiemodel vormen. Hieronder een aantal van deze competenties:

  • Apparaten en software
    Verschillende apparaten en software leren gebruiken: het is dé ideale manier om met mediawijsheid in groep 3 en 4 aan de slag te gaan.

  • Inloggen op social media kanalen
    Je kunt samen een account maken en personaliseren om zo met leerlingen te praten over het beschermen van hun privacygevoelige gegevens.

  • Begrijpen hoe media werkt
    Ga samen browsen op nieuwswebsites. Leerlingen moeten namelijk het onderscheid kunnen zien tussen het nieuws en advertenties.

  • Medialisering in de samenleving
    Zijn leerlingen zich er wel van bewust dat media een belangrijke rol speelt in hun leven? Organiseer een discussierondje: in welke mate gebruiken ze media en hoe gaan ze daarmee om?

Meer weten over mediawijsheid in de klas?

Wil je meer informatie over mediawijsheid in de klas en welke tools je daarbij kunnen helpen? Klik dan hier!

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl