Digitale geletterdheid

Mediawijsheid in de klas

Mediawijsheid in de klas betekent dat leerlingen actief en bewust leren deelnemen aan de mediasamenleving. Dat is nodig, want (social) media kent ook een keerzijde. Denk maar aan nepnieuws, cyberpesten, internetcriminaliteit en privacyschending. Daarom is het belangrijk om leerlingen veilig en slim gebruik te laten maken van (social) media.

Wat is mediawijsheid?

Mediawijsheid is de verzameling competenties die je nodig hebt om actief én bewust te kunnen deelnemen aan de mediasamenleving. Zo formuleert de website mediawijsheid.nl het. Daarbij gaat het niet alleen om klassieke media, maar ook over social media, internet en smartphones.

Media is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en de impact wordt steeds groter. Naast het feit dat media ontzettend veel te bieden heeft, is er ook een schaduwkant. Er duiken steeds meer nepnieuwsberichten op, er zijn steeds meer gevallen van online shaming en platformen die aan de haal gaan met persoonlijke gegevens. Het is van belang dat leerlingen beschikken over een aantal competenties om het beste uit media te halen. Denk hierbij aan reflecteren, reageren en gebruiken. Alle competenties vind je in het Mediawijsheid Competentiemodel.

Mediawijsheid stimuleren in de klas

Er ligt een verantwoordelijkheid bij onderwijsinstellingen om aan de slag te gaan met mediawijsheid. Maar hoe doe je dat? Om mediawijsheid op jouw school te introduceren, kun je zelf medialessen aanbieden. Denk aan een les waar je samen aan de slag gaat met hard- of software, of een les waar je samen inlogt op social media kanalen en praat over de bescherming van privacygevoelige gegevens. Of ga samen browsen op nieuwssites en bekijk het verschil tussen nieuws en advertenties.

Laat je inspireren

In de rubriek Geef het stokje door aan... lees je hoe andere leerkrachten ICT innovatief inzetten in de klas. Op deze manier stimuleren zij de digitale geletterdheid van leerlingen en vergroten ze zelf ook hun kennis!
Lees meer

Er zijn ook andere manieren om leerlingen iets bij te brengen over media. Zo kun je de volgende inzetten in de klas:

  • HackShield: gratis interactief spel waarin leerlingen zich bewust worden van internetgevaren door puzzels op te lossen en codes te kraken.
  • Minecraft Education: het bekende, creatieve spel waar je lessen zoals rekenen of verkeer goed aan kunt koppelen. Ook zijn er bestaande lessen op het gebied van mediawijsheid, zoals Privacy Prodigy. Hierin leren leerlingen om persoonlijke gegevens te beschermen. Het spel is ook beschikbaar voor Google!
  • Adobe Express: een laagdrempelige oplossing waarmee leerlingen visuele verhalen vertellen, in de vorm van online video's, posters, webpagina's of collages. Je kunt hen laten fotoshoppen en daardoor laten inzien dat niet alles op social media realiteit is.

Neem ook eens een kijkje bij Mediawijsheid.nl, daar vind je specifiek lesmateriaal voor het basis- en speciaal onderwijs.

Andere domeinen van digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid bestaat uit vier domeinen, waarvan mediawijsheid er één is. Lees meer over de andere domeinen:

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl