Mediawijsheid in de klas

Laat leerlingen visuele verhalen vertellen met Adobe

Zoek je een leuke manier om 21e eeuwse vaardigheden bij leerlingen te stimuleren? Kijk dan eens naar Adobe Express! Dit is een gratis toepassing waarmee leerlingen zelf of samen met klasgenoten visuele verhalen vertellen. In de vorm van online video's, posters, webpagina's of collages.

‘’Adobe Express verschilt echt van gespecialiseerde programma’s zoals Photoshop. Adobe Express is zeer laagdrempelig en zonder veel omhaal al toe te passen in de les.’’ – Charles Hunfeld (schooladviseur en Adobe Creative Specialist) 

Video’s maken

Met Adobe Express maken jij en je leerlingen video’s met voice-overs, animaties, teksten en foto’s. Geef leerlingen bijvoorbeeld de opdracht om een boekverslag of spreekbeurt te maken in videovorm, of ga tijdens een les mediawijsheid de dialoog aan met je klas; bijvoorbeeld over de vraag of je beeldmateriaal van internet mag gebruiken voor je eigen film. Adobe Express is geen lastig videoprogramma, het gaat voornamelijk om het slepen van beeldfragmenten.

Webpagina's maken

Laat leerlingen een eigen webpagina maken gevuld met tekst, video, afbeeldingen en linkjes. Bijvoorbeeld een werkstuk of interactieve presentatie. Een pagina maak je door middel van een template, waardoor het ook geschikt is voor de lagere groepen.

Posters en afbeeldingen maken

Ook kun je met Adobe Express mooie afbeeldingen maken. Denk aan posters, online collages of Instagramberichten. Ontzettend leuk voor een aankondiging van een sportdag of viering. Of laat leerlingen zelf fotoshoppen, waardoor zij inzien dat niet alles op social media altijd de realiteit is. 

Gebruik generatieve AI-functies

Altijd al willen weten hoe een zebra met een boodschappentas op de maan eruitziet? Zet samen met je leerlingen jullie originele spinsels om naar echte afbeeldingen, alleen maar op basis van een simpele tekst. Via Adobe Firefly (onderdeel van Express) is het namelijk mogelijk om creaties te maken via Artificial Intelligence (AI). En dat vinden leerlingen super leuk om te doen!

Bestaande lesplannen gebruiken

De Adobe Education Exchange maakt de stap om Adobe Express te gebruiken een stukje kleiner. Via dit platform vind je als leerkracht cursussen en workshops over hoe je Adobe kunt inzetten tijdens de les. Ook download je hier volledige lesplannen, specifiek voor bepaalde leeftijden of onderwerpen. 

Webinar

Voor wie is Adobe Express?

Adobe Express is vooral goed in te zetten in groep 7 of 8, omdat leerlingen uit deze groepen vaak al goed omgaan met de montagetechniek. Denk aan het importeren van bestanden en het slepen van fragmenten. Maar omdat het werken met Adobe Express vrij intuïtief gaat, kunnen leerlingen uit groep 5 en 6 ook met een aantal opdrachten makkelijk meekomen. De laagdrempeligheid van het programma maakt het voor leerkrachten mogelijk om ze dagelijks in te zetten in de les. 

Adobe Express in jouw klas

Wil je als leerkracht aan de slag met Adobe Express? Controleer bij de ICT-beheerder of jullie al een overeenkomst hebben met Adobe. Daar zit het programma namelijk gratis bij inbegrepen!

Hebben jullie nog geen producten van Adobe? Dan is het gebruik van Express ook gratis, maar je betaalt jaarlijks wel €100,- aan servicekosten voor de Admin Console. Je kunt Adobe Express bestellen in onze webwinkel (let op: bestel dit 'losse' product dus alleen wanneer jullie nog géén Adobe overeenkomst hebben).

Vakantiekaartjes maken

Lees hoe de leerlingen van Elan Onderwijsgroep werken met Adobe Express en hierdoor 21e eeuwse vaardigheden zoals creativiteit en probleemoplossend vermogen ontwikkelen!
Lees meer

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl