Digitale geletterdheid

Digitale informatievaardigheden in de klas

In deze 21e eeuw is het essentieel dat leerlingen weten hoe ze betrouwbare informatie kunnen vinden op het internet. Daar helpen digitale informatievaardigheden bij: vaardigheden waarmee je digitale informatie kunt zoeken, vinden, beoordelen en verwerken. Op deze pagina lees je hoe je aan de slag kunt gaan met digitale informatievaardigheden in de klas.

Wat zijn digitale informatievaardigheden?

Leerlingen surfen regelmatig op het internet, waar een overweldigende hoeveelheid informatie te vinden is. Dit maakt het vaak lastig om te beoordelen welke informatie betrouwbaar is, vooral voor jonge kinderen. Digitale informatievaardigheden helpen bij het beoordelen en verwerken van informatie op een goede manier. Met deze vaardigheden kun je:

  • het probleem of de vraag identificeren: wat zoek je precies en welke informatie heb je daarvoor nodig?
  • zoeken naar bronnen en relevante informatie: welke zoektermen gebruik je?
  • informatie scannen en beoordelen: hoe herken je relevante en betrouwbare informatie?
  • informatie verwerken en gebruiken: hoe organiseer je alle gevonden informatie en pas je dit toe zonder plagiaat te plegen?

Digitale informatievaardigheden in de klas

We willen leerlingen graag voorbereiden op een toekomst waarin technologie een integraal onderdeel is van het dagelijkse leven. Dat doen we onder andere door hen op jonge leeftijd bewust te maken van de mogelijkheden en uitdagingen van digitale informatie. Leerlingen moeten leren hoe ze betrouwbare informatie kunnen vinden en beoordelen, zodat ze onderscheid kunnen maken tussen feiten en meningen. Ook is het belangrijk dat ze weten hoe ze hun online privacy beschermen en verantwoord kunnen omgaan met digitale inhoud.

Laat je inspireren

In de rubriek Geef het stokje door aan... lees je hoe andere leerkrachten ICT innovatief inzetten in de klas. Op deze manier stimuleren zij de digitale geletterdheid van leerlingen en vergroten ze zelf ook hun kennis!
Lees meer

Hieronder vind je hulpmiddelen die de digitale informatievaardigheden van leerlingen ondersteunen:

  • Web for Classrooms: een speciale zoekmachine voor kinderen, waardoor zij veilig betrouwbare informatie kunnen vinden. De zoekmachine helpt bij het formuleren van de zoekvraag en toont alleen geschikte en betrouwbare informatie, afgestemd op het leesniveau van de leerling. Een mooie oplossing om leerlingen op een verantwoorde manier kennis te laten maken met het internet!
  • Zoekcoach in Teamsde Zoekcoach helpt leerlingen bij het formuleren van zoekopdrachten en het vinden van betrouwbare bronnen.
  • Impero: hulpmiddel om als leerkracht inzicht te krijgen in de schermen van leerlingen en bijvoorbeeld ongewenste websites te bevriezen.

Andere domeinen van digitale geletterdheid

Digitale geletterdheid bestaat uit vier domeinen, waarvan digitale informatievaardigheden er één is. Lees meer over de andere domeinen:

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl