Digitaal lesgeven

Tips om digitaal les te geven

Digitaal lesgeven is inmiddels niet meer weg te denken uit het onderwijs. Er komen steeds meer apparaten de klas in en de schriften verdwijnen. Op deze pagina geven we allerlei tips die je kunnen helpen bij deze digitalisering. 

Extra instructie geven aan een klein groepje leerlingen via Teams

Via een privékanaal kun je een klein groep leerlingen extra instructie geven zonder dat andere leerlingen hier last van hebben. Je maakt een privé-kanaal aan in het bestaande team en voegt vervolgens de leerling of leerlingen toe die je extra wilt begeleiden. In deze handleiding lees je precies hoe je dit kan organiseren.

Stel de vergaderinstellingen goed in

Om je lessen via Teams soepel te laten verlopen, is het belangrijk dat je de vergaderinstellingen juist instelt. Verschillende functies zijn door een beheerder in te stellen, maar er ligt ook een taak voor leerkrachten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alleen de leerkracht kan presenteren en leerlingen niet zelf hun geluid aan en uit kunnen zetten. Meer informatie hierover? Bekijk deze handleiding vanaf pagina 12.

 

Breakout rooms in Teams

Vind je het lastig leerlingen te laten samenwerken, wanneer zij niet in dezelfde ruimte zijn? Maak dan gebruik van Breakout rooms in Teams. Hiermee is het voor leerlingen mogelijk om in kleine groepjes te overleggen. Ieder groepje krijgt zijn eigen vergaderruimte om te chatten, videobellen of te werken op een Whiteboard. Je hoort er alles over in dit webinar:

Instructiefilmpje opnemen 

Wil je een instructiefilmpje vooraf opnemen? Dit is mogelijk met Microsoft Stream. Gebruik je Office 365, dan heb je ook de beschikking over Stream. Maak vervolgens met behulp van schermopnames een instructiefilmpje voor je klas. Na de opname kun je het filmpje koppelen aan de juiste teams.  

  

Digitaal toetsen

Er is steeds meer vraag naar de mogelijkheden om digitaal te toetsen. Het heeft namelijk verschillende voordelen: je kunt bijvoorbeeld digitale content toevoegen aan de vragen (bijvoorbeeld een filmpje), én je kunt makkelijk nakijken en een analyse maken om te zien waar je nog extra aandacht aan moet besteden. Bovendien is het extra veilig. Benieuwd naar de mogelijkheden? Op deze pagina komen zowel Forms als Dugga en Take-A-Test aan bod. 

 

Maak gebruik van een digitaal notitieblok 

Heb je er al eens aan gedacht om OneNote in de klas te gebruiken? Met OneNote Classnotebook heeft elk klasteam zijn eigen notitieboek. Dit is een digitaal notitieblok waarin de hele klas tekst, afbeeldingen, notities, bijlagen, video en meer kan opslaan. Als leerkracht kun je eenvoudig opdrachten uitdelen aan je klas. Hier lees je hoe zo'n notitieblok ingericht voor je klas. Of bekijk deze workshop van leerkracht Wilco Willemse voor een uitgebreide uitleg:

(Leer)hulpmiddelen

Wist je dat Microsoft Office beschikt over diverse leerhulpmiddelen zoals de insluitende lezer, het beeldwoordenboek en de dicteerfunctie? Met deze toepassingen wordt niet alleen jouw werk makkelijker maar kun je ook kinderen met dyslexie of een taalachterstand helpen. In onze training Vernieuwend onderwijs met Microsoft 365 komen al deze hulpmiddelen aan bod. Of kijk deze workshop van Marien Zonnenberg terug tijdens de Professionaliseringsdag 2020. 

 

Maak gebruik van MS Whiteboard

Mis je het digibord in je digitale lessen? Gebruik dan MS Whiteboard. Hiermee kun je heel gemakkelijk een digibord inrichten voor je lessen. Zet alles wat je nodig hebt tijdens je les op het bord en deel je scherm met de klas. Je kunt tekst schrijven, maar ook tekenen of bestanden toevoegen zoals een PowerPoint. Je hoort hier alles over in deze video

Gebruik Forms voor een toets of quiz

Een formulier in Forms kun je gebruiken voor toetsen, een quiz of een korte vragenlijst waarin je vraagt hoe het gaat met je leerlingen. Forms werkt heel simpel en je vindt het terug bij je tegels. Meer weten? Bekijk deze video: 

Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8:30 en 17:00 uur.

030 2856 870 info@apsitdiensten.nl