Digitaal of hybride lesgeven

Interactieve lessen met Lumio

Soms is het lastig om de hele groep betrokken te houden bij de les. Interactief lesgeven is dan extra belangrijk. Maar hoe doe je dat? Met Lumio! Hiermee tover je statische lessen makkelijk om tot interactieve lessen met een spelelement. We vertellen je er graag meer over.

Wat is Lumio?

Lumio is een leuke lestool waarmee je als leerkracht eenvoudig interactieve en spelachtige lessen maakt. De software bestaat uit verschillende formats en spellen die je helemaal zelf invult, zodat deze aansluiten bij jouw lesinhoud. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld toetsen, dictees, quizzen of mindmaps maken. Ook voeg je gemakkelijk spelletjes toe zoals de Monsterquiz (leuk als lesafsluiting) of memory om kommagetallen te koppelen aan breuken.

De lessen stel je helemaal zelf samen, met je eigen inbreng. Zo kun je je eigen PowerPointpresentatie bijvoorbeeld uploaden en daar spelelementen aan toevoegen. Maar het is ook mogelijk om bestaand lesmateriaal te gebruiken, bijvoorbeeld van andere leerkrachten (van andere scholen) of je eigen collega’s. Je deelt de gemaakte lessen namelijk gemakkelijk met anderen.

Verschillende tools in één oplossing

Gebruiken jullie op school momenteel verschillende tools om quizzen, toetsen of opdrachten te maken? Dan is Lumio een handige oplossing. Zo hoef je namelijk maar één software te gebruiken om leuke, interactieve spelelementen toe te voegen aan je les. De andere programma's zijn hierdoor niet meer nodig.

Hoe gebruik je Lumio in de klas?

Heb je een eigen les gemaakt of gebruik je een al bestaande les? Alle lessen deel je gemakkelijk met je klas. Zo kunnen je leerlingen de lessen vanaf elke locatie volgen, op school of thuis. 

Wat maakt de lessen interactief?

De leerlingen gaan individueel of in groepjes aan de slag. Hun antwoorden worden direct naar het digibord verstuurd. De resultaten zijn daardoor voor iedereen zichtbaar. Ook geef je als leerkracht direct feedback. Zo blijft de hele groep actief betrokken bij de les.

Zelf aan de slag met Lumio

De software integreert goed met Microsoft Teams en Google Workspace. Om in te loggen, maak je gewoon gebruik van je bestaande inloggegevens van de school. Je lesmateriaal voeg je eenvoudig toe aan de software. Dus als je lesstof in PowerPoint of een pdf-bestand hebt, upload je deze naar de software en je ziet het direct terug op het bord.

Maken jullie op school nog geen gebruik van Lumio? Op onze website vind je de (bestel)informatie voor de ICT’er.

Krijg een goede indruk van Lumio

Hieronder vind je het webinar Interactief lesgeven met Lumio van leerkracht Cherelle Brouwen (gegeven op 22 september 2021). Ze laat hierin de mogelijkheden van Lumio zien.


Vragen of meer informatie?

Onze Servicedesk staat voor je klaar. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. 030 2856870 info@apsitdiensten.nl